Csodafarkas: a pohár alján a múlt

Olvasónk dalban mondja el véleményét az alkoholfüggőségről - olvassátok el erről szóló gondolatait és nézzétek meg a videóklipet, amit készített! 

8 éve foglalkozom Hip-hop zenével. A kései munkásságomban nagy szerepet kapnak azok a problémák, amelyekről nagyon kevés ember beszél Magyarországon. A belső vívódások, valós, megélt dolgok, amelyekről nem szeretünk beszélni. Erre a sémára alapul legújabb albumom, amely a témához adódóan az Apokripha (Szó szerinti fordítás: kétes eredetű, a Bibliának utólag írt apokrif iratait eltitkolták az emberek elől) címet viseli. Az albumon végig megyek a legsötétebb gondolatokon, tragédiákon, hol filozofikus, hol tényszerű megvilágításban. Utóbbihoz az alkoholizmust választottam témaként, így írtam meg a Csodafarkas című dalomat.



Ez a dal az alkoholizmus témáját dolgozza fel, pont abban a horrorisztikus mivoltában, ahogyan azt meg lehet élni. A középpontban az alkoholizmus, mint mentális betegség kerül elő, ezen felül a családon belüli erőszak, önzőség stb... Szerintem nagyon alul értékelt probléma ez az országban, miközben vasvillával üldözik a marihuánát, könnyen elnéznek afelett, hogy hány család megy tönkre az alkoholizmus következtében. Aki betép 1 hónapban egyszer az egy rohadt drogos, aki minden hétvégén részegen megy haza, hétköznap “csak spicces” az csak egy átlagos nagyivó, abszolút nem ítéljük el olyan szinten, mintha más tudatmódosítót használna. Mondhatni kultúránkba ágyazódott a mértéktelen szeszfogyasztás. Ezen csak úgy lehet változtatni, ha problémaként kezeljük és beszélünk róla. A Csodafarkas című dalban egy alkoholista ember nézőpontjából hallhatjátok a mindennapokat. A szöveget értelmezve hol sajnálatot, hol gyűlöletet lehet érezni a karakter iránt. Előkerül a szociális légkör, önsajnálat, egocentrikus viselkedés, családon belüli erőszak. Mindezt sötét és minimalista stílusú zenei kísérettel.

Remélem ezzel a dallal legalább pár embert el tudok gondolkoztatni azon, hogy mi folyik körülöttünk baráti körben és családban egyaránt. Fel kell ismernünk a problémát és ha tudunk segítsünk szerettünkön, ha nem tudunk, akkor kérjünk meg mást, hogy segítsen. Ha semmi nem változik, akkor muszáj továbblépni, nem szabad benne maradni egy erőszakkal és sérelemmel teli környezetben. Ha pedig a hallgatót közvetlenül érinti az alkoholizmus problémája, akkor egy görbe tükör lesz a számára és bízom benne, hogy fog tudni változtatni.

Perczel Márk

FIGYELEM! Ha érdekel a drogtéma - akár fogyasztó vagy, akár a területen dolgozó szakember, aggódó szülő vagy szimplán jobbító szándékú aktív polgár -, szeretsz írni és szeretnél hozzájárulni a Drogriporter tájékoztató munkájához, akkor itt az alkalom: írj nekünk cikket a Drogriporter blogra! Amennyiben a cikked megfelel a tartalmi és minőségi elvárásainknak, akár rendszeres szerzővé is válhatsz. Írhatsz arról, hogy szerinted hogyan kellene átalakítani a hazai drogpolitikát, milyen törvényekre, programokra lenne szükség, blogolhatsz a fogyasztóként/partizóként/szülőként/szakemberként stb. szerzett tapasztalataidról. Tudósíthatsz arról, hogy milyen jó és rossz drogpolitikai példák vannak idehaza és külföldön. Írhatsz drogtémájú könyvekről, filmekről is. A cikkek terjedelme lehetőleg ne haladja meg szóközökkel együtt az 5-6000 karaktert. A cikkeket a sarosi.peter(kukac)gmail.com címre küldd! Akár megfelel az írásod, akár nem, egy héten belül válaszolunk.