Folyékony marihuána a nyelv alá

Bár az Egyesült Államokban egyre több államban legalizálják a marihuána gyógyászati célú felhasználását, itt K-Európában még mindig börtönnel fenyegetik azt, aki bármilyen célból rágyújt egy spanglira. Van ugyanakkor egy olyan gyógyászati termék, ami gyakorlatilag folyékony marihuánát tartalmaz, és esélyes, hogy nálunk is hamarosan törzskönyvezni fogják.

Tegnap küldte meg a Belügyminisztériumnak a Sativex nevű spray-ről szóló javaslatait a brit kormány drogügyi tanácsadó szerve (ACMD), amely szerint a gyógyszer alacsony visszaélési potenciállal rendelkezik, ezért nem indokolt a kábítószernek minősülő gyógyszerekre alkalmazott szigorúbb szabályozása. A gyógyszer a tudományos vizsgálatok szerint hatékonyan alkalmazható a sclerosis multiplexben szenvedő betegek izomgörcseinek csillapítására. Ez azért is különösen érdekes, mivel a Sativex nem mást tartalmaz, mint folyékony marihuánát – a kannabisz növényből kinyert koncentrátumot, amelyet szublingvális (nyelv alá juttatandó) spray formájában forgalmaz a Bayer gyógyszercég.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha a folyékony marihuána spray biztonsággal alkalmazható, mint gyógyszer, és alacsony visszaélési potenciállal rendelkezik, akkor ugyan mi indokolja, hogy maga a kannabisz növény továbbra is azon kábítószerek listájához tartozik, amelyek magas visszaélési potenciállal rendelkeznek és nincs ismert gyógyászati alkalmazásuk?

Mondhatják erre egyesek azt, hogy a kannabisz növényt elszívva fogyasztják, és ezáltal a páciensek károsíthatják a tüdejüket. Ez az érv azonban két okból is sántít. Egyrészt a kannabisz növényt sem kizárólag szívás útján lehet fogyasztani, hanem különféle szilárd és folyékony formában, esetleg az új vaporizátor technológiák segítségével elpárologtatva, minimális káros hatást gyakorolva a légzőszervekre. Másrészt pedig az eddigi tudományos vizsgálatok szerint a marihuána szívása a dohányzással ellentétben nem okoz sem tüdőrákot, sem tüdőtágulást. Ellenben ígéretes, bár még preklinikai fázisban lévő kísérletek szerint a kannabinoidok akár a rákellenes gyógyászatban is alkalmazhatóak lesznek.

Már azoknak a pácienseknek is találtak megodlást, akiknek azzal van gondja, hogy a fűtől be lehet tépni – olyan alacsony THC tartalmú és magas CBD tartalmú marihuánát nemesítettek, amely úgy biztosítja a görcsoldó hatásokat, hogy közben a fogyasztó nem érez betépettséget. Egyre kevesebb érv van a marihuána mint gyógyszer használata ellen, és egyre több mellette - különösen egy olyan világban, ahol nagy szükség van a hagyományos, gyakran számos mellékhatással rendelkező fájdalomcsillapítók alternatíváira.  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.