Marihuána többség

Mi a közös Pat Robertson baptista lelkipásztorban, Arianna Huffington liberális médiaguruban, David Koch konzervatív üzletemberben és Snoop Dog rappersztárban? Nem sok, de az igen, hogy mindannyian a marihuána legális termékként való szabályozását részesítik előnyben a tiltással szemben.

Miközben az USA-ban még minden 42. percben elkapnak a rendőrök egy marihuána-fogyasztót, a közvélemény már régen hátat fordított a marihuána-tilalomnak. A közvéleménykutatási adatok szerint az amerikaiak 81%-a támogatja a marihuána gyógyászati használatának legalizálását, 72%-a szerint marihuánával kapcsolatos bűncselekmény miatt senkit sem szabadna börtönbüntetésre ítélni, és a lakosság több mint fele hasonló módon szabályozná és megadóztatná a marihuánát, mint az alkoholt vagy a cigarettát.


Ez adta az alapötletet a Marihuána Többség (Marijuana Majority) kampányhoz, amelynek célja, hogy ismert közéleti személyiségek segítségével felhívja a törvényhozók figyelmét arra, hogy az amerikaiak többsége alapvető drogpolitikai reformokat akar. Eddig 19 állam tette legálissá a marihuána gyógyászati célő fogyasztását, két állam, Washington és Colorado pedig a megszüntette a marihuána nem gyógyászati felhasználását tiltó szabályokat is. A szövetségi kormány azonban ezidáig hajthatatlannak bizonyult, és nem hajlandó megváltoztatni a marihuána-fogyasztás minden formáját tiltó szövetségi drogtörvényt, ami mára ellentmondásba került számos állami jogszabállyal. Obama elnök egy televíziós interjúban annyit ígért csupán, hogy a szövetségi hatóságok nem fognak a fűszívók után nyomozni, mivel ez nem prioritás a számukra.


A TASZ filmje arról, hogyan szabályozzák a fűkérdést Washingtonban

Amerikában a marihuána-legalizáció terén már nem érvényesül a pártpolitikai megosztottság: számos konzervatív politikus és közéleti személyiség kifejtette, hogy támogatja a legális termékként való szabályozást. A Time magazin nemrég számolt be arról, hogy Ken Cuccinelli államügyész és konzervatív ikon a Virginia-i Egyetemen tartott előadásában „csodálatos kísérletnek” nevezte a colorado-i marihuána-legalizációt. „Ha titkos szavazást tartanánk róla, a republikánus többsége már régen a marihuána legális szabályozása mellett szavazott volna,” nyilatkozta a lapnak Dana Rohrabacher republikánus kongresszusi képviselő. Egyre több republikánus gondolja úgy, hogy a marihuána fogyasztását nem lehet büntetőjogi eszközökkel visszaszorítani, ellenben a marihuána hatalmas piacát nem érdemes a bűnszervezetek kezében hagyni.

Elemzők szerint a republikánusok számára a marihuána-legalizáció támogatása azért is fontos, hogy visszaszerezzék azoknak a fiatal szavazóknak a bizalmát, akik más kérdésekben, például az emigráció vagy a gazdaság terén a republikánus politikát támogatnák. A marihuána legalizációja így liberális-hippi témából egyre inkább a mainstream közpolitikai diskurzus részévé válik. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.