Rhode Island nem bünteti a fűszívókat

A héten hatályba lépett a törvény Rhode Island államban, ami megszünteti a kannabisz fogyasztók büntetését. Miközben Magyarország szigorít, a marihuána-tilalom vesztésre áll az USA-ban.

Ezidáig a kannabisz személyes használat céljából történő tartása büntetőjogi szankciót vont magával Rhode Island-en, és akár 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethették azt. A hétfőn hatályba lépő új jogszabály szabálysértéssé minősítette át a fogyasztást, amiért legfeljebb 150 dolláros pénzbírságot szabhat ki a rendőrség – hasonlót ahhoz, mint amit a tilosban parkolásért. Bár puszta fogyasztásért eddig is ritkán szabtak ki szabadságvesztés büntetést, azonban amennyiben a rajtakapott fogyasztók egyéb okból összetűzésbe kerültek a törvénnyel, akkor könnyen börtönbe kerülhettek éppen a fűszívásuk miatt.

A törvény a konzervatív republikánusok és a liberális demokraták összefogásával mehetett át a törvényhozáson: Josh Miller demokrata és John Edwards republikánus képviselők közösen szponzorálták azt. Ez a tény önmagában is jelzi a változó időket, hiszen a marihuána-reform immár nem kizárólag liberális ügyként van számontartva az országban. Washington és Colorado államok már a dekriminalizációján is továbbmentek és a kannabiszt törvényes termékként fogják szabályozni és adóztatni.

Miller és Edward a sajtótájékoztatón elmondták, hogy azért nyújtották be a törvényjavaslatot, mert a fogyasztók büntetését nem tartják hatékonynak és igazságosnak. Szerintük ez egy társadalmi és közegészségügyi probléma, amit nem lehet büntetőjogi eszközökkel kezelni. Dr. Nick Zaller, a Brown Egyetem orvosi karának professzora szerint ez a törvény csak az első lépés – hiszen a marihuána piaca ezután is illegális marad, és a feketepiac számos ártalommal jár. A marihuánát a fiatalok gyakran könnyebben meg tudják vásárolni, mint az alkoholt, ezért a szakember a piac állami ellenőrzésének bevezetését szorgalmazza.

Eközben Magyarország szigorítja a Büntető Törvénykönyv kábítószerrel kapcsolatos szakaszait, és az új szabályozás azt eredményezheti, hogy több drogfüggő kerülhet börtönbe. Vajon a magyarországi törvényhozók mikor látják be, hogy rossz úton járnak?  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.