A legalizáció csökkenti a fű árát

“Ha a marihuánát legalizálják, akkor az egekbe szökik az ára,” hangzik a gyakori ellenérv a legalizáció ellen. Látszólag logikus feltevés: ha adóval terhelünk egy terméket, akkor az többe kerül. De csak látszólag. Valójában az illegalitás az, ami az árat magasan tartja és extraprofitot juttat a dílereknek - akik egyébként gyakran a legalizáció legelszántabb ellenzői közé tartoznak, és ezt az érvet előszeretettel hangoztatják.

A kender nem túl kényes növény, viszonylag alacsony költségekkel termeszthető, a feketepiacon azonban a kockázat magasra növeli az árát. Jelenleg az USA-ban körülbelül 300 dollár egy uncia (28 g) fű ára a feketepiacon. Washington és Colorado államban, ahol a kendert legális termékké tették a szavazópolgárok, szakértők becslése szerint az előállítási ár körülbelül 3 dollárra fog csökkenni unciánként – amennyiben pedig az egész országban legálissá válna, akkor mindössze 62 centbe kerülne!

“A marihuána a legalizáció után az üveges ásványvízhez válik hasonlóvá abból a szempontból, hogy az előállítási költségek másodlagos szemponttá válnak,” állítják az American Interest magazin cikkének szerzői. “A végső árat a minőségbiztosítás, a csomagolás, a forgalmazás és árusítás költségei fogják meghatározni.” A RAND Corporation kutatóintézet becslése szerint a legalizáció után 300 dollárról 40 dollárra esne vissza a marihuána unciánkénti fogyasztói ára – erre jönne rá az adó. Coloradóban például egyes megyékben az adó 40%-os is lehet. A szakértők szerint azonban a legális fogyasztói ár még így is jóval a feketepiaci ár alatt marad majd – valójában éppen azért van szükség magas adókra, hogy a hozzáférhetőséget ilyen módon is lehessen korlátozni. A magas adóbevételeket pedig vissza lehet forgatni az egészségügybe, kutatásba és rendészetbe.  

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.