10 ártalomcsökkentő tipp ketamin-fogyasztóknak

Magyarországon közkeletű vélekedés, hogy aki drogot fogyaszt, az dögöljön meg (persze érdekes módon ezt az alkoholra nem vonatkoztatják). Mi nem osztjuk ezt a vélekedést. Fontos azoknak is tanácsokat adni, akik már eldöntötték, hogy valamilyen tudatmódosító szert használnak, de szeretnék csökkenteni a fogyasztás ártalmait. Az ártalomcsökkentés az európai és nemzeti drogstratégiának is szerves része. Az alábbiakban ártalomcsökkentő tippeket adunk a ketamin (utcai nevén: "icapor") nevű drog fogyasztói számára.  

Mi a ketamin?

A ketamin nevű disszociatív drogot 1962-ben szintetizálta először Calvin Stevens. Hamarosan helyi érzéstelenítő gyógyszerként is törzskönyvezték, és a vietnámi háborúban a csatatéren megsebesült katonákon tesztelték. A morfiummal szemben ugyanis ezt a drogot kevésbé lehet túladagolni, mivel a fogyasztói és a halálos dózis közötti különbség igen nagy. A gyógyszernek ez a használata azonban nem vált be, mivel a harctéri körülmények között a ketamin alkalmazása a pszichológiai trauma kockázatának növekedéséhez vezetett. Paradox módon ugyanakkor ígéretes gyógyszerként tartották számon a poszt-traumatikus stressz szindróma kezelésében a harctérről már hazatértek körében. Helyi érzéstelenítő szerként az állatorvosok is gyakran alkalmazzák. A ketamin rekreációs célú fogyasztása nagyon dózis-függő: alacsony dózisban (kb. 25 mg) partidrogként is használják a szórakozóhelyeken, míg magas dózisban (kb. 200 mg) igen intenzív pszichedelikus élményt nyújt. Mint minden drog esetében, itt is igen fontos a megfelelő belső állapot (set), a külső környezet (setting) és a dózis összehangolása - a legtöbb balesetet ennek hiánya okozza. Például ha valaki nagy dózisú ketamin fogyasztása után az utcára megy, az igen balesetveszélyes lehet. 2007-ben dokumentálták először a ketamin húgyhólyag-károsító hatásait, erre akkor kerülhet sor, ha valaki hosszú időn keresztül rendszeresen nagy dózisban fogyasztja a drogot. 

OLVASD EL ITT A DAATH KETAMINRÓL SZÓLÓ ISMERTETŐJÉT!

Matt Southwell brit ártalomcsökkentő szakember 10 pontban foglalta össze tanácsait azoknak a partilátogató fiataloknak, akik már elhatározták, hogy ketamint fogyasztanak:

1) Orrba szippantók: érdemes beszerezni egy kis mozsarat, és megőrölni a ketamint fogyasztás előtt. A melegítés nem javasolt, mivel bakteriális fertőzéseknek adhat táptalajt!

2) Az injektáló használók a kristályokat közvetlenül vízben oldják fel kanálban.

3) A ketamin fogyasztói dózisa kb. a kokain fogyasztói dózisának a negyede. Használj mérleget a dózis kiméréséhez!

4) Túl nagy dózis + túl rendszeres használat = magas tolerancia + magas ár + egyre gyöngülő hatásfok + függőség kialakulása.

5) Ha túl magas dózist használsz, nem tartasz elegendő szünetet a fogyasztási epizódok között és nem iszol elegendő vizet, az tönkreteheti a húgyhólyagodat és komoly vizelési problémákhoz vezet!

            Ártalomcsökkentő felszerelés ketamin-fogyasztók számára

6) A ketamin hatása megzavarhatja a rövid távú memóriát, ez pedig csökkenti az esélyt a dózisok közötti szünet betartására - érdemes (stopper)órát használni. 

7) Ha véreset vizelsz, vizelési fájdalmait vannak, azonnal fordulj orvoshoz!

8) Aki krónikus húgyhólyag-károsodást szenvedett, annak azonnal abba kell hagynia a ketamin-fogyasztást és sürgősen életmódot kell változtatnia, ha életben akar maradni.

9) Ha valaki ketamin hatása alatt elveszíti az öntudatát, gondoskodni kell arról, hogy a légutai ne záródjanak el, és biztonságos helyen feküdjön.

10) A ketamin hatása alatt a mozgáskoordináció összezavarodhat, ezért olyan fogyasztási helyszínt kell választani, ahol nem történhet emiatt baleset. 

Forrás: Mat Southwell, Gold Standard Team
https://www.facebook.com/notes/mat-southwell/gold-standard-team-top-ten-ketamine-harm-reduction-tweet-tips/10151091621994352