A legalizáció gyermekbetegségei


Több mint fél év telt el a colorado-i fűlegalizáció óta, és az elmúlt hetekben megnyíltak az első legális fűboltok Washington államban is. Vajon mik az első tapasztalatok?

Colorado után az USA második államában, Washingtonban is megnyíltak az első legális boltok, amelyek rekreációs célból kannabiszt árusítanak 21 éven felüli polgárok számára. A két állam szabályozása jelentősen eltér egymástól: míg Coloradoban a korábban gyógyászati célból marihuánát árusító boltok kapták meg az engedyélt arra, hogy a nem-gyógyászati keresletet kielégítsék, Washingtonban a két piacot teljesen különválasztották a termesztés és a forgalmazás szintjén is. Ennek megfelelően a szabályozás jóval döcögősebben halad Washingtonban, az állam fővárosában, Seattle-ben csupán egyetlen bolt nyitotta meg kapuit, a termesztésre engedélyezett területeknek még csak kevesebb, mint 25%-ára adták ki az engedélyt. Ennek megfelelően Washingtonban a kereslet jelenleg még jóval nagyobb, mint a kínálat, a legtöbb fogyasztó még a feketepiacról szerzi be a füvét.

Colorado állam több mint 10 millió dollárnyi adóbevételre tett szert a legális kannabisz-bizniszből, a becslések szerint az éves fűforgalom elérheti az 1 milliárd dollárt is a 2014-es évben. Az adóbevételek jelentős részét (40 millió dollár) iskolaépítési projektre fogják fordítani, más részét prevenciós és oktatási kampányokra, 10 millió dollárt pedig a kannabisszal kapcsolatos kutatásokra költenek. Washingtonban a legális fűkereskedelem adóbevételeinek több mint 80%-át fordítják majd egészségügyi, szociális és oktatási célra. Jelentős megtakarításokkal számolhat ezenkívül mindkét állam a büntető-igazságszolgáltatás csökkenő terhei révén, Coloradoban 12-40 millió dollárra becslik ezt a megtérülést. A gazdasági előnyökhöz tartozik az is, hogy közel 10 ezer ember talált munkát és megélhetést a fűbizniszben, körülbelül annyi, mint ahány rendőr van az államban. Érdekes módon a bűncselekmény száma általában is csökkent Coloradoban – ennek valószínűleg nincs köze a legalizációhoz.

A legnagyobb nehézségeket nem a szívható, hanem az ehető-iható kannabisz termékek biztonságos forgalmazása okozta Coloradoban. Hamar kiderült, hogy a füves sütik és édességek könnyen balesetet okozhatnak, hiszen a fogyasztó gyakran nincsen tisztában az adagolásukkal, és még az adott édesség is egyenlőtlen eloszlásban tartalmazhatja a kannabisz aktív hatóanyagait. Az is aggodalomra adott okot, hogy a füves sütiket vásároló szülők gyermekei könnyen megtalálhatják és megdézsmálhatják azokat, gyakran nem is látva a különbséget a hétköznapi és a füves édességek között. Az állam most új, szigorúbb szabályokat vezetett be az ehető termékekre, így például előírta, hogy kizárólag csekély, 10 milligramm THC dózist tartalmazó egységekben lehet őket forgalomba hozni. Új csomagolási szabályokat is vezettek be, hogy a kannabinoidokat tartalmazó termékek könnyen megkülönböztethetőek legyenek.

Egy másik nehézség a kannabisz hatása alatt járművet vezetőkkel szembeni fellépés. A sajtó felkapta a hírt, hogy a legalizálás után jelentősen nőtt a bódult állapotban elkövetett halálos közlekedési balesetek száma. Valójában azonban a hivatkozott kutatás nem a betépett állapotban elkövetett balesetekre vonatkozik, csupán arra, hogy hány balesetet elkövető sofőr fogyasztott kannabiszt az elmúlt hetekben (a kifejtést lásd itt). A legtöbb alkalmazott drogteszt ugyanis nem az aktuális bódultságot képes kimutatni, hiszen a kannabisz bomlástermékei akár még hetekkel a fogyasztás után is kimutathatók. A kannabisz-fogyasztás nem okoz olyan jelentős károsodást a vezetői képességekben, mint az alkohol, de ezzel együtt is balesetveszélyes autóba ülni betépve. A jövőben szükség lesz a megbízható tesztelési eljárások kidolgozására.

Egy több évtizede illegális termék legális piacának kialakítása, szabályozása nyilvánvalóan nagy kihívás elé állítja a jogalkotókat és jogalkalmazókat. Egy hosszú ideig kerekes székbe kényszerült ember is nehezen tanul meg újra járni. Ezt tovább nehezíti, hogy a tiltáspártiak kapva kapnak minden alkalmon, amit a legalizáció ellen fordíthatnak. Valójában azonban a gyermekbetegségek nem jelentenek kudarcot. Fontos kollektív tapasztalat, hogy a legális piac körülményei között lehetséges a hibák kiigazítása – a fűtilalom idején nem volt lehetőség a piac kontrolljára, mert az a bűnszervezetek kezében volt. Colorado kormányzója, John Hickenlooper korábban ellenezte a fűpiac legális szabályozását, a pozitív tapasztalatok hatására ma már elismeri, hogy kezdeti félelmei alaptalanok voltak. “Úgy tűnik, hogy főleg ugyanazok az emberek szívnak ma is, akik akkor is szívtak,” jelentette ki. Az ég nem szakadt le, a világvége elmaradt.  

Sárosi Péter