A New York Times véget vetne a fűtilalomnak


Történelmi vezércikkben állt ki a kannabisz legalizációja mellett az USA egyik legnagyobb napilapjának szerkesztősége.

Az évtizedes falak leomlásának korát éljük a fűpolitikában. A CNN vezető orvosi tudósítója, aki korábban tiltáspárti volt, hosszas publicisztikában ismeri be, hogy tévedett a marihuánával kapcsolatban, és annak jelentős gyógyászati alkalmazhatósága van. A drogkérdésekben hagyományosan konzervatívnak számító WHO, az Egészségügyi Világszervezet a minap a drogfogyasztás dekriminalizálása mellett foglalt állást. Az USA egyik legbefolyásosabb lapja pedig ma vezércikkben hívja fel a szövetségi kormányt az országos szintű kannabisz-legalizációra.

A szerkesztőség nem állítja, hogy a legális piac mindenre megoldást jelentene, vagy hogy a kannabisz ártalmatlan lenne. Éppen ellenkezőleg, a kannabisszal kapcsolatos aggodalmakat legitimnek nevezi, mint ahogy az alkohollal vagy dohányzással kapcsolatos aggodalmakat is. Ugyanakkor elismeri, hogy ha mérlegre tesszük a tiltás és a legális szabályozás elleni és melletti érveket a közegészségügyi és társadalmi hatások, illetve a büntető-igazságszolgáltatás szempontjából, akkor az országos kannabisz-legalizáció kerül ki győztesen az összehasonlításból. A fűtilalmat éppúgy hibának minősítik, mint az alkoholtilalmat, amelynek visszavonása nem jelentette azt, hogy az állam ártalmatlannak nyilvánította volna a szeszes italok fogyasztását. A tilalom több ártalmat termel, hogy mint a jól szabályozott legális piac. A lap azt javasolja, hogy az egyes államok dönthessék el, hogy engedélyezik-e a rekreációs célú fűfogyasztást vagy sem.

A NYT felhívja a figyelmet arra, hogy az USA-ban csak 2012-ben 658 ezer embert állított elő a rendőrség kannabisszal kapcsolatos bűncselekmény miatt, és a rendőri szigor aránytalanul jobban sújtja a feketéket és latinokat, akik egyébként nem szívnak füvet nagyobb arányban, mint a fehérek. Rámutatnak, hogy a kannabisz mértékletes fogyasztása nem okoz ártalmat az egyébként egészséges felnőttek számára, és hogy hamis az ún. kapudrog elmélet, amely szerint a fű keményebb drogok fogyasztásához vezetne. A 21 éven aluli személyek számára azonban továbbra is tiltanák a kannabisz eladását.

Az 1851-ben alapított lap a legnagyobb nagyvárosi napilap és a harmadik legnagyobb lap az Egyesült Államokban, fennállása óta 112 Pulitzer díjat nyert. Korábban hasonló súlyú és befolyású amerikai újság még nem állt ki a fűlegalizáció mellett. 

Sárosi Péter