Három ország a fűlegalizáció útján


Uruguay, Washington és Colorado példáját hamarosan más országok is követhetik. Chile, Németország és Jamaica is elindult azon az úton, ami egyre távolabb visz a szemellenzős fűtilalomtól. Bár ennek az útnak más és más állomásain járnak, annak tükrében, ami az USA-ban történik, ezek a folyamatok felgyorsulhatnak. 

 1. Chile

Chilében a törvény jelenleg sem bünteti a kannabisz személyes használat céljából történő termesztését, megszerzését és tartását, azonban nincs olyan jogszabály, ami meghatározná, milyen mennyiség számít személyes használatnak. További anomália, hogy a kannabisz a kemény drogoknak fenntartott A osztályba tartozik, ahová a heroin és a kokain is. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 70%-a támogatná a kannabisz személyes használat céljából történő fogyasztásának dekriminalizálását, 40% pedig a teljes legalizálását. A jelenlegi kormány képviselői – és maga Michelle Bachelet elnök - már többször kinyilvánították szándékukat a fogyasztás dekriminalizálására.

Július 22-én Isabelle Allende, a Szenátus elnöke, számos más szenátor támogatásával, egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé, ami legálissá tenné 3 virágzó állapotban lévő kannabisz növény otthoni termesztését, amennyiben az személyes használat céljára történik. “Ez a törvénymódosítás fontos előrelépést jelent az alapvető jogok előmozdítása terén, hogy korszerűbb és befogadóbb társadalommá váljunk,” jelentette ki Allende szenátor. Ő annak a Salvador Allendének a lánya, akit a 70-es évek elején demokratikusan válaszottak meg az ország elnökének, majd a CIA által előkészített katonai puccs során meggyilkoltak.

A kormány nem csupán a szabadságjogok érvényesítése miatt törekszik a törvény módosítására: az országnak egyre nagyobb problémát jelent a kannabisz nagybani kereskedelmével foglalkozó szervezett bűnözés. Nemrég attól volt hangos a chilei sajtó, hogy egy ifi focicsapat mikrobuszában több száz kiló marihuánát csempésztek át a határon úgy, hogy a gyerekek nem is tudtak róla. A Chilében elfogyasztott fű nagy részét külföldön, Paraguay-ban termesztik, a csempészés pedig bűnözőknek hoz profitot – ezen próbál változtatni a kormány.  

2. Németország

Ugyanazon a napon, amikor a chilei törvényjavaslatot benyújtották, egy kölni bíróság úgy határozott, hogy a kannabiszt orvosi javallatra használó betegek legálisan termeszthetik meg maguknak a saját füvüket. Elrendelte, hogy a Szövetségi Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Intézet (BfArM) bocsássa ki számukra a megfelelő engedélyeket. Az intézet korábban elutasította a hozzá forduló betegek kérelmét, akik arra hivatkoztak, hogy az egészségbiztosítás nem járul hozzá a gyógyszerük beszerzéséhez, és nem engedhetik meg maguknak, hogy havi 900 eurós áron szerezzék azt be a gyógyszertárból. A hatóságok legfőbb aggodalma az volt, hogy a páciensek által megtermesztett fűhöz hozzájuthatnak-e illetéktelenek, a bíróság azonban úgy döntött, hogy ez az aggodalom megalapozatlan.

Ez a döntés kizárólag olyan betegekre vonatkozik, akik orvosi javallatra fogyasztanak kannabiszt fájdalomcsillapítás céljából, mivel náluk más gyógyszerek kevésbé váltak be. Mégis, történelmi jelentősége van annak, hogy német bíróság először engedélyezte magánszemélyeknek, hogy a saját lakásukon kannabiszt termesszenek. A kannabisz gyógyászati használatának elismerése Amerikában is sokat segített a füvet démonizáló attitűdök megváltoztatásában. Jelenleg 3 millió német fogyaszt rendszeresen kannabiszt, és az életükben legalább egyszer kirpóbálók számát 14 millióra becslik. A legutóbb 120 kriminológia professzor nyújtott be javaslatot Bundestag számára a kannabisz legális szabályozásáról. A Bundestagban egyelőre csak a baloldali pártok támogatják a javaslatot. A nagyvárosokban, mint Berlin vagy Köln, a legalizációnak komoly támogatottsága van,de a németek nagy része (több mint 60%-a) még elutasítja azt. Németországnak tehát még hosszú utat kell megtennie addig, amíg a közvéleményben hasonló fordulat következik be, mint az USA-ban, azonban kétségkívül elindult ezen az úton, és ennek majd óriási hatása lehet Magyarországra is, ahol jelenleg a fű gyógyászati alkalmazása tilos.

3. Jamaica

Bár a Karib-tengeren található szigetet gyakran csak úgy emlegetik, mint a fűszívók Mekkáját – a valóság ennél lehangolóbb. A jamaicai törvények meglehetősen szigorúan büntetik a fűszívást, és bár 2001-ben a kormány által létrehozott vizsgálóbizottság arra az eredményre jutott, hogy a reform nemzeti érdek, a reformtörekvéseket amerikai nyomásra eddig sikeresen elfojtották. Miután azonban 2013-ban az USA két államában is megszavazták a kannabisz legalizálását, az amerikai nyomás jelentősen csökkent. Idén júniusban a kormány kijelentette, hogy a személyes használat céljából történő fogyasztás teljes dekriminalizálását tervezi. Mark Golding szenátor még ugyanebben a hónapban törvényjavaslatot is beterjesztett a parlament elé, ami 57 gramm határig nem büntetné a kannabisz személyes használat céljából történő tartását.

Amennyiben a törvényjavaslat átmegy, annak jelentős hatása lehet az egész Karib-térségre. A CARICOM, a karib-szigeteki országok kereskedelmi szövetsége bizottságot hozott létre annak vizsgálatára, hogy a térség 15 milliósra becsült lakossága körében milyen gyógyászati igények vannak a fű használatára. Raymond Pryce, a jamaicai parlament képviselője nemrégen Budapesten járt a CEU drogpolitikai nyári egyetmén, ahol kifejtette, hogy hosszú távon nem csak a keresleti oldal dekriminalizálására, de a kínálati oldal szabályozására is szükség van. A rasztafáriánusok álma, a legális kannabisz soha nem volt még ilyen közel a megvalósuláshoz, mint most.   

Sárosi Péter