Mennyit költ a Józsefváros a drogproblémák kezelésére?

A mai napon közérdekű adatkéréssel fordultunk Kocsis Máté polgármesterhez, szeretnénk ugyanis megtudni, hogy mennyit költenek megelőzésre, kezelésre, ártalomcsökkentésre és a drogszemét összeszedésére.

A Kék Pont tűcsere bezárásával nagy űr keletkezett a főrvárosi ellátórendszerben: Magyarország legnagyobb forgalmú tűcsere központja, és a Józsefváros egyetlen drogfogyasztókat célzó ártalomcsökkentő programja szűnt meg, amely mintegy 3 ezer, zömében józsefvárosi drogfogyasztót látott el. A Józsefvárosi Önkormányzat közleménye szerint a Kék Pont működése "tökéletes csőd" volt. Miért is? A régi nóta. Szerintünk "nem gyűjtötte vissza a használt tűket", "de abban sem tudtak semmilyen eredményt felmutatni, hogy tevékenységüknek köszönhetően akár egy kábítószerfüggő is leszokott volna a drogról, működésük kizárólag abban merült ki, hogy steril tűket osztogattak a drogosoknak". A Drogriporter és a Kék Pont már ezerszer cáfolta ezeket a vádakat, úgyhogy ezzel nem is igen érdekes foglalkozni. Azért az vicces, hogy a tűcsere program ellene a fő vád az, hogy "steril tűket osztogattak a drogosoknak" - ami ugyebár a tűcsere lényegét képezi. A steril tűk "osztogatása" az EU, az ENSZ, sőt, a magyar állam szerint is kiemelten fontos és közhasznú tevékenység, a járványmegelőzés egyik alappillére. 

De vajon az önkormányzat mit szeretne   

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.