Gyógyászati és rekreációs fűszabályozás Katalóniában

A spanyol kendertermesztő közösségek népszerűvé válásával egy időben számos klub kezdett törvénytelen módon kannabiszt kínálni a turistáknak, ezért a barcelonai kenderklubok harmadának felfüggesztették az engedélyét. Ugyanakkor a Katalán Egészségügyi Minisztérium új frontot nyitott és a kannabisz gyógyászati célú engedélyezésével kívánja a betegeket a klubokból az egészségügyi rendszerbe csábítani.


Spanyolország azon államok közé tartozik, melyek határozott választóvonalat tesznek a droghasználók és a terjesztők közé. Egy tavalyi interjúban Francisco Babín a spanyol kormány drogügyekkel megbízott képviselője úgy fogalmazott, hogy „Spanyolországban a drogfogyasztás nem számít bűnténynek, és mi büszkék vagyunk erre, ezért nem is áll szándékunkban változtatni ezen.” A spanyol drogszakma és a vezetés állítása szerint már 20 évvel ezelőtt belátta, hogy „azt a személyt, akinek problémája van a drogokkal, beteg emberként kell kezelnünk, nem pedig bűnözőként, akit meg kell védeni a drogdílerektől és attól, hogy gyarapítsa a kábítószerből befolyó profitot.


A liberális szabályozás leginkább a kannabisz esetében érhető tetten. Bár fogyasztása az egyéb kábítószerekhez hasonlóan közterületen tilos, az országban évek óta virágzik a kannabiszmag-kereskedelem és a törvény a néhány tő kannabisz palánta otthoni termesztését sem szankcionálja. Ez utóbbi szabályozáson alapszik a néhány éve megkezdett Cannabis Social Club modell kiépítése, ahol klubtagság fejében profi termesztőket lehet megbízni a saját felhasználásra igényelt kannabiszmennyiség megtermesztésére. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a leendő klubtag belépéskor számot ad a havi átlagos kannabisz fogyasztásáról (pl. 15 gramm) és a klub vállalja a mennyiség megtermesztését számára. A körülbelül 20-30 Euro éves tagság kifizetése mellett a klubtag előre megszabott áron tud ehhez a maximálisan havi 15 gramm kannabiszhoz hozzájutni, amivel a szabályzat szerint hangsúlyozottan nem a produktumért fizet, hanem a termesztési költségeket fedezi és hozzájárul a klubüzemeltetéshez szükséges kiadásokhoz.


A modell leginkább Andalúziában és Katalóniában terjedt el és csak Barcelonában idén már több mint 150 klubot számoltak össze. A magas taglétszám és a Spanyolországon kívül élő külföldiek jelentős aránya miatt több klubbal kapcsolatban is felmerült, hogy turistákat is kiszolgál marihuánával, amit a törvény szigorúan tilt. A nyár során egy átfogó ellenőrzés eredményeként Barcelona városháza mintegy 50 klubot záratott be, amiért nem az előírásoknak megfelelően működtek, és amiért illegális üzletet folytattak kannabisszal, valamint egy évre megtiltotta az új klubhelyek nyitását. Az ügy folyományaként a katalán kannabisz szervezetek szövetsége CatFAC párbeszédet kezdeményezett a klubok és a hatóságok között a szabályozás részleteinek tisztázásáért.

Ám a termesztőklubok túlterjeszkedésére a renitens üzletek bezárása csak egy a lehetséges válaszok közül. Katalónia emellett a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásának engedélyezésén is dolgozik, hogy kiemelje a betegségük miatt fogyasztókat a klubtagok közül és személyre szabottabb szolgáltatást nyújtson számukra. Boi Ruiz, a régió egészségügyi minisztere elmondta, hogy a szabályozás értelmében az AIDS-el élők és a tumoros betegek kannabiszhoz juthatnának, de indokolt esetben az orvos krónikus fájdalom és étvágytalanság kezelésére is felírhatna kenderszármazékokat. Ruiz elismerte, hogy a tervezetet részben az egyre népszerűbbé váló kannabisz klubok ihlették. Az új szabályozás arra törekszik, hogy a betegeknek ne kelljen klubtaggá válva kísérletezniük a különböző fajtákkal, hanem az egészségügyi rendszerben maradva, orvosi felügyelet mellett kezelhessék kannabisszal tüneteiket. A miniszter hozzátette, hogy a kluboknak nem szabadna gyógyászati marihuána biztosításával legitimálnia a tevékenységeiket. Ha az elképzelést siker koronázza, akkor a katalán régióban nem csak a fogyasztók és a terjesztők lesznek a törvény előtt megkülönböztetve, de eltérő legális szabályozást szabnak a kannabiszt rekreációs és gyógyászati célból használók számára.

Kardos Tamás