Tarol a legalizáció az USA-ban

Colorado és Washington 2012-es sikere után további két állam és a főváros is csatlakozik a legalizálók sorához

Történelmi napként fog bevonulni november 4-e a drogreformerek naptárába, hiszen a Washington D.C.-be, Oregonba és Alaszkába kiírt szavazásokon egyaránt a legalizációpárti voksok győzedelmeskedtek.

Az 1990-es évek óta fokozatosan csökken a fűtilalom támogatóinak száma az Amerikai Egyesült Államokban, aminek eredményeként 2011-re a legalizáció híveinek aránya 50%-ra emelkedett. A legutóbbi mérés alapján már 7%-kal vezetnek a törvényes kannabisz-szabályozásban gondolkodók, így a három állam pozitív várakozásokkal indult neki a szavazásoknak.

Colorado és Washington mellett Oregon volt a harmadik állam, ahol 2012-ben szavaztak a legalizációról, ám akkor 53,5%-kal az ellenzők kerültek túlsúlyba. A coloradói legális szabályozás látványos eredményei és az újabb kampányok eredményesen módosították a kételkedők álláspontját, így tegnap a szavazók 54% százaléka tette a voksát a legalizáció mellé. Az oregoni szabályozás értelmében a 21 év fölöttiek 8 uncia kannabiszt tarthatnak maguknál, négy kannabisz palántát nevelhetnek, az előállítás és az értékesítés pedig az állam feladata lesz. Az árusítás az alkoholt árusító üzletek mintájára fog megvalósulni, ahová csak 21 év fölöttiek léphetnek be.

Az USA fővárosában, Washington D.C.-ben nem egy szűk többség, hanem a szavazók 65%-a nyilvánította ki akaratát a legális fűszabályozás mellett. Ez azonban nem azt jelenti – ahogyan a mémgyár képzelné , hogy mostantól mindenki jointtal a kezében fotózkodhat a Fehér Ház előtt, hanem a coloradói mintához hasonlóan, az arra kijelölt boltokban vásárolhatják meg a kannabiszt, amit közterülettől elzártan fogyaszthatnak el. A 21 éven felüliek Washington D.C.-ben két uncia marihuánát tarthatnak majd maguknál személyes használatra és három kannabiszpalántát nevelhetnek otthonukban. Ugyanakkor szövetségi kerületként a kongresszus 30 napon belül megsemmisítheti a törvényt, kérdés azonban, hogy ez célravezető lenne-e a számukra.

Alaszka az elsők között, már 1975-ben dekriminalizálta a kannabiszt és 1998-ban engedélyezte a gyógyászati használatát, így szinte papírformának nevezhető, hogy a tegnapi szavazáson 52%-kal győzedelmeskedtek a legalizálók. Itt a törvény értelmében egy marihuána ellenőrző szervet kell létrehozni, aminek 9 hónapja lesz a szabályozás gyakorlati oldalának kidolgozására. A 21 éven felüliek Alaszkában egy uncia marihuánát tarthatnak majd maguknál és hat palántát termeszthetnek otthon.

A legalizáció mellett a kannabisz gyógyászati alkalmazásáról is folytak szavazások. Ezek nagy vesztese Florida, ahol bár a szavazók 57,5%-a nyilvánította ki akaratát a marihuána gyógyászati célú alkalmazhatósága mellett, az állami törvény értelmében a szavazás csak minimum 60%-os többség esetében minősülne eredményesnek. Az apró csendes-óceáni szigetben, Guamban ezzel szemben 56%-kal átment a gyógyászati marihuánára irányuló kezdeményezés.

Végül pedig az új-mexikói Santa Fében és Bernalillo megyében megszavazták a csekély mennyiségű marihuána birtoklásának dekriminalizációját, Kaliforniában pedig eltörölték azt a három-csapás törvényt, amely nagyszámú, nem-erőszakos, kannabiszt birtokló személyt juttatott rácsok mögé. Érdekes lesz figyelni a szövetségi kormányzat és az ENSZ kábítószerügyi szerveinek reakcióját.

Kardos Tamás