Alaszka is legalizálta a kannabiszt

A 21 éven felüliek 1 uncia (kb. 28 gramm) marihuánát tarthatnak maguknál és 6 tő palántát nevelhetnek otthonukban. A nyilvános használat továbbra is tiltott marad, fűboltok pedig csak jövőre nyithatnak.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, tavaly novemberben az USA három államában, köztük Alaszkában is megszavazták a kannabisz legalizációját. Az észak-nyugati államban idén 40 éve, hogy a dekriminalizálták a 4 unciánál (kb. 110 gramm) kevesebb mennyiségű marihuána otthoni birtoklását. A betegeknek 1998 óta írhatják fel a kannabiszt gyógyászati célból, úgyhogy a lakosságnak bőven volt ideje felkészülni a legális marihuánával való szembesülésre. Mégis, Alaszka az első republikánus vezetésű állam, ahol a kannabiszt legalizálták, holott a Republikánus Párt köztudottan ellenzi a legalizációt, sőt rendszerint a gyógyászati marihuána programokat is. „Ez egy markáns liberális vonásokkal rendelkező konzervatív állam” – magyarázza Taylor Bickford, az alaszkai legalizációs kampány szóvivője. „Az emberek itt azt szeretnék, hogy békén hagyják őket és egyáltalán nem gondolják, hogy a kormány lenne a megoldás a problémáikra” és „belefáradtak már a tilalom elhibázott politikájába”. A tilalom hatástalanságát pedig mi sem mutatja jobban, minthogy az USA összes állama közül Alaszkában a legmagasabb a kannabisz használók aránya.

Coloradóval és Washingtonnal ellentétben Alaszkában nem kísérte utcai ünneplés és nyilvános fűszívás a törvény keddi életbelépését. Ez annak köszönhető, hogy a marihuána használat közterületen továbbra is tilos maradt és 100 dollár bírsággal büntetendő. A felelősségteljes kannabisz fogyasztást támogató legalizációs kampány szervezői szerint azonban ez tökéletesen beleillik a képbe és nem is szeretnék, hogy a következő hónapokban, a legális kereskedelem modelljének kialakítása során probléma lenne ebből. Az első fűboltok várhatóan 2016 elején nyitják meg kapuikat.

Oregonban előreláthatólag júliusban válik legálissá a marihuána birtoklása, Washington DC-ben pedig – a Kongresszus ellenkezésének dacára – minden bizonnyal már a héten. Ezután mindkettőjüknek ki kell dolgoznia a kannabisz legális piacának modelljét, hogy megnyithassanak az első kannabiszt árusító üzletek.

Kardos Tamás