Kannabisszal a gyermekkori epilepszia ellen


Nem is gondolnád, miből készítik a gyermekkori epilepszia tüneteit enyhítő gyógyszert: kannabiszból. De a gyerekek mégsem tépnek be tőle, olvasd el miért!

A GW Pharma gyógyszercég ma bejelentette, hogy megkezdik az Epidiolex nevű gyógyszer klinikai tesztelésének harmadik fázisát, miután az első kísérletek igen ígéretes eredményeket mutattak a gyermekkori epilepszia tüneteinek kezelésében. Az Epidiolex kannabisz növényből készül, de kivonják belőle a fű pszichoaktív hatásaiért felelős THC-t, ezzel szemben magas koncentrátumban tartalmaz egy másik kannabinoidot, a kannabidiolt (CBD), amely görcsöldó és antipszichotikus hatásairól ismert, ugyanakkor nem okoz “betépettséget”.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egyes gyermekeknél milyen jó eredményeket értek el a magas CBD-tartalmú olajjal: a korábban hagyományos gyógyszerekkel csillapíthatatlannak mutatkozó rohamaik jelentősen enyhültek. A GW Pharma kísérletei során tudományos igazolást nyertek ezek a jótékony hatások. 250, átlagosan 11 éves páciensnek adtak 12 hónapon keresztül napi dózisban Epidiolexet. A gyerekek gyógyíthatatlan betegségekben, például Dravet-szindrómában és Lennox-Gastaut szindrómában. Ezek a betegségek gyakori súlyos rohamokkal járnak együtt, hagyományos orvosi beavatkozásokkal nehezen kezelhetőek.

A gyógyszerkísérlet harmadik fázisában 150 epilepsziás beteg vesz majd részt, egy csoportjuk nagyobb dózisú (20mg/kg) Epidiolexet, másik csoportjuk kisebb dózisú (10 mg/kg) Epidiolexet, harmadik csoportjuk pedig placebót kap, és a kutatók összehasonlítják az eredményeket. Sok epilepsziás gyermeket nevelő szülő azonban nem akarja megvárni, amíg az Epidiolex törzskönyvezett gyógyszerrá válik, ezért egyre népszerűbbek azok az oldalak, ahol magas CBD-tartalmú olajakat lehet rendelni. Ismeretlen magyar magánszemélyek nemrég petíciót is indítottak, amelyben arra kérik a magyar kormányt, hogy biztosítsa a legális hozzáférést a kannabisz alapú gyógyszerekhez.