Igen, a kannabisz csillapítja a fájdalmat

Fordítási nehézségekbe ütközött vagy tudatosan informál félre az MTI egy friss kutatással kapcsolatban

A kannabisz gyógyászati alkalmazása jelenleg leginkább az USA-ban elterjedt, de államról-államra változik, hogy az orvosok milyen betegségek esetében ajánlhatják a pácienseiknek. Miközben már majdnem az államok felében receptre felírható, az orvosi marihuána szövetségi tilalma csak tavaly decemberben hárult el. Ez is mutatja, hogy szövetségi és államközi szinten sincs egyetértés a kannabisz gyógyászati alkalmazásáról és azokról a betegségekről, amelyek esetén a marihuána hatékony segítséget nyújthat. De mit mond a tudomány?

Egy kutatócsoport átfogó elemzést végzett a kannabisz gyógyászati hatásait vizsgáló kutatásokról, hogy megállapítsa, mely tünetek és egészségügyi állapotok esetében nyújt hathatós segítséget. A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók 79, közel 6500 páciensre kiterjedő vizsgálatot elemzését követően vonták le a konklúzióikat. Az eredmények alapján a kannabisz terápia számos betegség és tünet – hányás- és hányinger-csökkentés kemoterápia során, testsúlygyarapodás HIV betegeknél, alvási rendellenességek és Tourette-szindróma – esetén alacsony hatásfokúnak bizonyult. Érdekes módon az MTI mégis a fájdalomcsillapító hatás hiányát emelte ki, aminek nyomán többek között a következő című cikkek születtek:

 

Pedig a tanulmány épp a fájdalomcsillapítás és a görcsoldás terén (például Sclerosis Multiplex esetében) találta a legmeggyőzőbbnek a bizonyítékokat! „Ez nem egy csodagyógyszer, de határozottan van némi gyógyászati potenciálja” – jegyezte meg az elemzéssel kapcsolatban az egyik társkutató, Dr. Robert Wolff, amiről az MTI már nem számolt be. Ráadásul az említett tudományos folyóirat ugyanezen számában egy másik tanulmány is megjelent a marihuána gyógyászati tulajdonságairól, mely a következő eredményekkel zárult:

A krónikus fájdalom, a neuropátiás fájdalom és a Sclerosis Multiplexhez köthető görcsösség esetében magas-minőségű bizonyíték (high-quality evidence) támasztja alá a kannabiszhasználat hatékonyságát. Hat, 325 páciensre kiterjedő vizsgálat elemezte a krónikus fájdalmat, további hat, 396 páciensre vizsgálat elemezte a neuropátiás fájdalmat és tizenkét, 1600 páciensre kiterjedő vizsgálat fókuszált a Sclerosis Multiplexre. Ezek közül számos vizsgálat járt pozitív eredménnyel, ami alapján vélelmezhető, hogy a marihuána és a kannabinoidok hatékonyak lehetnek ezekben az esetekben”.  

És ez még csak a betegségek egy része. Pár hónapja jelent meg a brit CLEAR (Cannabis Law Reform) gyógyászati kannabisz jelentése, mely a szakirodalom alapján összegezte, mely tünetek és betegségek esetén lehet hatékony a kannabisszal folytatott terápia. A CLEAR a krónikus fájdalom és a Sclerosis Multiplex mellett az Alzheimer-kórt, a palliatív terápiát és a Crohn-betegséget jelölte meg, melyek esetében a kannabisz jelentős enyhülést okozhat. Messze nem jelenthető tehát ki az, hogy a kannabisznak ne lenne fájdalomcsillapító és egyéb egészségügyileg kedvező hatása, de az is bizonyos, hogy további kutatásokra lesz szükség a marihuána gyógyászati alkalmazhatóságának pontos feltérképezéséhez.

Kardos Tamás