Miért álmodsz kevesebbet a fűszívástól?

Sokan ismerik a kannabisz azon tulajdonságát, hogy segít az álmatlanság leküzdésében. Sok olyan fogyasztó van, aki éppen emiatt a tulajdonsága miatt szív minden este, sőt, egyesek arra panaszkodnak, hogy fűszívás nélkül már el sem tudnak aludni. Azok a rendszeres fűszívók, akik egyik napról a másikra felfüggesztik a fogyasztást, gyakran nehezebben alszanak el, élénk, intenzív álmokat tapasztalnak - majd ismét kevesebb álmodást és mélyebb alvást akkor, ha újra szívni kezdenek. Vajon mi állhat emögött a jelenség mögött?

Bár az alvást sokan passzív állapotként fogják fel, valójában az agyunk alvás közben is aktívan működik. Az alvásnak kétféle alapállapota különböztethető meg: a lassú hullámú alvás (SWS), ennek 4 fázisa van, és a gyors szemmozgással járó REM-alvás fázisa. Összesen tehát öt fázisból áll egy alvási ciklus, amely nagyjából 90-120 percig tart, aztán újrakezdődik. Ha valakit REM-alvásból felébresztenek, akkor álmából ébresztik fel. Az alvási ciklust számos külső környezeti tényező befolyásolhatja, például a fényviszonyok és hangviszonyok, de az is, hogy éppen mit fogyasztottunk alvás előtt. Sajnos kevés tudományos kutatást folytattak a kannabisz és az alvás, álmodás témakörében.

Feinberg 1975-ben végzett vizsgálata során összehasonlította két csoport alvásmintáit. Az egyik csoport kannabiszt kapott, a kontrollcsoport pedig placebót. A kutatók megfigyelték, hogy a kannabiszt fogyasztói kevesebb időt töltöttek álmodással (REM-fázisban), és többet a lassú hullámú alvás 4. fázisában, mint a kontroll-csoport tagjai. A THC megvonása után a REM-alvás aránya növekedett. Ezzel magyarázható tehát az, hogy a fűszívók kevesebbet álmodnak, ugyanakkor mélyebben alszanak. Hogy pontosan milyen módon fejti ki ezt a hatását a kannabisz, az jelenleg még nem ismert.  

Újabb kutatások szerint a THC nyugtató, míg a CBD enyhe élénkítő hatásokkal bír az alvás szempontjából. A Sativex nevű, folyékony kannabiszt tartalmazó gyógyszer klinikai vizsgálatai során fény derült arra, hogy a krónikus fájdalmakkal küzdő emberek esetében a kannabisz az alvásminőség jelentős javulását eredményezte. A kannabisznak az a hatása, hogy csökkenti a REM-fázisban töltött alvás idejét, akár még terapeutikus hatással is bírhat. A mélyalvással töltött idő hiánya az időskori magas vérnyomás egyik kockázati tényezője, ezenkívül a REM-fázisban töltött idő alatt történnek a leggyakrabban az alvási légzészavarok (apnea). Jelenleg kutatók vizsgálják, hogyan lehetne kiaknázni a kannabisznak ezt a tulajdonságát a gyógyászatban. 

Sárosi Péter