Tilalmi érvek gyenge lábakon

A legalizáció ellen rendszeresen hangoztatott érvek a tudomány patikamérlegén megmérettettek és könnyűnek találtattak

„A marihuána kapudrog”, „a legalizáció ösztönzi a használatot” – csak néhány azokból a köztudatba ivódott érvekből, melyeket a tilalompártiak visszatérően hangoztatnak. Egy tudományos bizonyítékokon alapuló drogpolitikákért tevékenykedő kutatócsoport górcső alá vette a leggyakrabban elhangzó érveket és azt találta, hogy tudományosan a legjobb esetben is csak korlátozottan állják meg a helyüket.

„Sok tudóst kifejezetten frusztrálja, hogy a kannabisz használatával és szabályozásával kapcsolatos vitában figyelmen kívül hagyják a tudományos bizonyítékokat” – jelenti ki a Nemzetközi Központ a Tudományalapú Drogpolitikáért (ICSDP) a frissen megjelent „A Tudomány Álláspontja: Kannabiszhasználat és szabályozás” című jelentésében.

Az elemzésből kiderül, hogy a témában artikulált hétköznapi bölcsességek elvétve állják ki a tudomány próbáját. A jelentés kiegészítéseként kiadott összefoglalóban a kutatók 13 közismert, a kannabisz használatáról és szabályozásáról szóló állítást elemeztek a jelenlegi tudományos eredmények szempontjából. Azt találták, hogy a megállapítások többsége félremagyarázza vagy felnagyítja a hozzáférhető tudományos bizonyítékokat.

 

Dr. Carl Hart, a Columbia Egyetem pszichológia és pszichiáter professzora, az ICSDP tudományos testületének tagja, kiemelt néhány példát: „Az állítás, miszerint a kannabisz kapudrog, összekeveri az együttjárást az okozatisággal. Ennél is rosszabb, hogy az olyan téves állítások, miszerint ’a kannabisz olyan addiktív, mint a heroin’ címlaphírként szerepelnek”. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a tudományos bizonyítékokból világosan kiolvasható, hogy amíg tízből kevesebb, mint egy füvező válik függővé, addig a heroint használók között ez az arány négyből egy. „Az ehhez hasonló téves állítások akadályozzák a jelenség megértését és káros politikákhoz vezetnek” – figyelmeztetett Hart. A szerzők a marihuána használatával kapcsolatban vizsgált hét állításból ötöt tudományos szempontból gyengének, kettőt mérsékelt érvényességűnek ítéltek. Utóbbi csoportba tartozik az állítás, miszerint „a mai marihuána átlagosan 300%-400%-kal erősebb, mint a 30 évvel ezelőtti fajták”. Bár a megállapítást túlzónak ítélték, a vizsgálatok alapján az elmúlt évtizedekben valóban nőtt az áltagos THC arány a kannabiszban. A fiatalok kognitív funkcióira gyakorolt negatív hatás szintén a mérsékelt érvényességű érvek közé tartozik, bár – mint írják – a bizonyítékok ellentmondásosak a súlyosság, a tartósság és a visszafordíthatóság terén.

A kutatócsoport hatot emelt ki a marihuána legális szabályozása ellen leggyakrabban alkalmazott érvek közül és tudományos szemszögből mindegyiket gyengének ítélte. „Kritikus pillanatban vagyunk, amikor egyre több állam joghatósága gondolja újra a kannabiszpolitikáját. Ennek dacára a kannabisszal kapcsolatos közbeszéd tele van olyan gyakran hangoztatott állítással, amit a tudományos tények egyszerűen nem támasztanak alá. Minthogy a közvélemény és a médiabeszámolók befolyásolják a politikai döntéseket, jelentős a veszélye annak, hogy a kannabisszal kapcsolatos tények félremagyarázása hatástalan vagy káros politikákhoz vezet” – jegyzi meg Dr. Dan Werb az ICSDP igazgatója és a jelentés társszerzője.

Ahogy az várható volt, a jelentést a drogpolitikai reformok támogatói üdvözlettel, a tilalompártiak kételyekkel fogadták. Kevin Sabet, a Smart Approaches to Marijuana nevű, anti-legalizációs szervezet vezetője egyenesen az 1950-es évek dohányipari lobbijához hasonlította az elemzést és nem tartja meglepőnek, hogy a közismerten legalizációpárti tudósok kis csoportja így próbálja meg tagadni, hogy a nagy marihuána biznisz reklámjai és promóciói kitűnő táptalajt nyújtanak a függőségek kialakulásához.

Amanda Reiman a Drug Policy Alliance munkatársa egész másképp látja a kérdést: „bár a kannabiszt évezredekig széles körben gyógyszerként tartották számon, a félelem, a rasszizmus és ezek propagandája az utóbbi évtizedekben a ’veszélyes drog’ kategóriába kényszerítette” – nyilatkozta a Huffington Postnak. Ennek ellenére úgy véli, hogy a fűvel kapcsolatos közvélemény gyorsan változik és a tudományos eredmények napvilágra kerülésének köszönhetően ma már sokkal tisztábban látunk a kannabisszal kapcsolatban.

Forrás: Huffington Post

Kardos Tamás

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.