Legalizálják a kannabiszt Angliában?


Azért még nem eszik olyan forrón a kását: egyelőre csak egy petíciót nyújtottak be a kormányak, amit a parlament október 12-én meg fog vitatni. 

A brit parlament lehetővé teszi a polgárok számára, hogy maguk is vitára bocsássanak olyan javaslatokat, amelyek a közvéleményt jelentősen foglalkoztatják. Amennyiben valaki összegyűjt az adott petícióhoz legalább 100 ezer online támogató aláírást, akkor a parlament elé kerülhet az ügy – amennyiben nem került napirendre azóta. Ilyen ügy a kannabisz reform ügye is. James Owen petícióját, amely a kannabisz fogyasztásának, termesztésének és kereskedelmének legális szabályozását kérte a kormánytól, 5 nap alatt 125 ezer ember írta alá – ez önmagában is óriási sikernek számít.

A petíció szövege: “A kannabisz legalizációja évente 900 millió Fontos adóbevételt hozna, 400 millió Fontos kiadást spórolna meg, amit évente a kannabisz-bűncselekmények üldözésére költünk, és 10 ezer új munkahelyet teremtene. Ez az anyag kevésbé káros, mint az alkohol, és számos felhasználása van. Becslések szerint 4 ezer éve használják az emberek, és csak 1925 óta számít illegálisnak az Egyesült Királyságban.”

Steve Rolles, a Transform Drogpolitikai Alapítvány munkatársa a Drogriporternek ezt úgy kommentálta, hogy nekik is rejtély, miért lett ez a petíció ennyire sikeres, hiszen korábban már voltak hasonló petíciók, amiket csak pár ezer ember írt alá, és ezt sem készítették elő jobban, mint azokat. A petíció szövegezését kritizálták is, sokak szerint nem fogalmazta meg a legjobban a legalizáció melletti érveket. Mindenestre a reformok hívei örülnek, a parlament ugyanis október 12-én megvitatja a javaslatot.

A parlamenti vitára azonban nem az alsó ház (Commons) ülésén, hanem az ún. Westminster Hall ülésen kerül sor. Ez Rolles szerint csökkenti az egész értékét, ugyanis, bár jegyzőkönyv készül róla, nem kerülhet sor konkrét határozatra, csupán vitára. Valószínűleg a képviselők közül kevesen lesznek jelen. A kormány már reagált a petícióra, szerintük a kannabisz legalizációja nem támogatandó, mivel “jelentős tudományos bizonyíték utal arra, hogy a kannabisz káros drog, ami ártalmas az egészségre. Nem tervezzük a legalizálást, mivel ez nem használna az egyének és közösségek egészségének.”

A petíció azonban nem minden. Bár a konzervatív kormány nem támogatja a reformokat, a baloldal új vezére, Jeremy Corbyn minden eddigi munkáspárti vezetőnél elkötelezettebb híve a változásnak. Ebben ma már a brit közvélemény is egyre inkább őt támogatja. Rolles szerint Anglia is halad a fordulópont felé, amely Amerikában az állami szintű legalizációs népszavazások rohamos sikeréhez vezetett. Az amerikai reformok nagy hatással vannak Nagy-Britanniára is.  

Sárosi Péter