Kannabisszal a gerincfájdalmak ellen

A Drogriporter meginterjúvolt egy fiatalembert, aki egy ritka betegségben szenved. Állítja, a hagyományos gyógyszerekkel szemben a kannabisz viszonylag enyhe mellékhatásokkal biztosítja számára a fájdalmai csillapítását.

Az ún. Bechterew-kór a gerincet alkotó izületek gyulladásos megbetegedése, hatására a csigolyák és izületek fokozatosan elmeszesednek. Eközben a beteg igen nagy fájdalmakat él át. A betegség első tüneteinek megjelenésétől számított 10-15 év múlva kialakul az ún. bambuszgerinc: a beteg mozgáskorlátozottá válik. A betegség jelenleg gyógyíthatatlan, azonban megfelelő életmóddal, gyógytornával a folyamat lassítható, a beteg fájdalmai pedig hatékonyan csillapíthatóak. A jelenlegi fájdalomcsillapító szerek azonban nem minden betegnél válnak be: minden szernek vannak mellékhatásai, ezeket sokan nem tolerálják. Különösen nagy gondot jelent az éjszakai pihenés biztosítása. Az utóbbi években egyre több izületi megbetegedésekkel küzdő beteg kísérletezik a kannabisszal, mint gyógyszerrel. Az általunk meginterjúvolt fiatalember is közéjük tartozik. Állítja, hogy a hagyományos gyógymódok jelentős mellékhatásokkal járnak, és egyedül a kannabisz segítségével tudja végigaludni az éjszakát.

Az interjúalanyunk nem egy elvakult kannabisz-hívő hippi. Nem akarja betépve tölteni a napjait, és nem gondolja, hogy a kannabisz csodaszer. Sőt, az egyik mellékhatás, amit szívesen kiküszöbölne, az éppen a fizikai betépettség állapota: szívesen vásárolna olyan kannabiszt, amiben viszonylag alacsony a pszichoaktív hatóanyag, THC koncentrációja, ellenben más, gyulladáscsökkentésben szerepet játszó hatóanyagok magasabb arányban vannak jelen. A jelenlegi illegális piacon természetesen nem válogathat, azt veszi meg, amit adnak neki. A minőség, sőt, a mennyiség is, ellenőrizetlen, a vásárolt fű szennyezőanyagokat tartalmazhat.

Nyugaton, azokban az államokban, ahol a gyógyászati kannabisz használatát már legálissá tették, a betegek gyógyszertárban, orvosi receptre kaphatják meg a szert, és nem kell a rendőrségtől rettegniük. A GW Pharma gyógyszercég által kifejlesztett Sativex nevű gyógyszert (ami gyakorlatilag kannabisz tinktúrát tartalmaz) a klinikai vizsgálatok szerint izületgyulladásban szenvedő embereknél is eredményesen alkalmazták. Ez a gyógyszer azonban Magyarországon nincs törzskönyvezve, beszerzése rendkívül drága. Hollandiában a betegek receptre kiválthatják a Bedrocan nevű természetes kannabisz-készítményt, amely jóval olcsóbb, ezt vaporizátoron (párologtató berendezés) keresztül fogyaszthatják anélkül, hogy a tüdejüket károsítanák. Bár Magyarországon is egyre több orvos ismeri el a kannabisz gyógyászati potenciálját, a megfelelő szabályozási háttér hiányában a betegek legfeljebb drága külföldi gyógyszerekhez juthatnak hozzá, vagy pedig a büntetőeljárást kockáztatva illegális szert vásárolhatnak maguknak. 

Sárosi Péter és Takács István Gábor