Kalifornia legalizálta a kannabiszt

Az amerikai elnökválasztással párhuzamosan a választók 9 államban szavaztak a kannabisszal kapcsolatos jogszabályok reformjáról, és mindössze egyben utasították el a reformot.

A Trump sikere miatt elkeseredetteket talán némileg vigasztalhatja, hogy drogtörténelmet írtak az amerikai választók tegnap: 8 államban reformálták meg a kannabisszal kapcsolatos jogszabályokat. Eddig 25 államban volt legális a kannabisz gyógyászati, 4 államban (Alaszka, Oregon, Colorado, Washington) és Washington DC-ben a kannabisz rekreációs használata. Ezután a térkép jelentősen megváltozik: további 4 államban válik legálissá a rekreációs használat, 3 államban a gyógyászati használat, míg Montanában, ahol a gyógyászati célú használat eddig is legális volt, enyhülnek a gyógyászati kannabisz használatával kapcsolatos szabályok. A legnagyobb változást az hozza, hogy Kaliforniában legálissá tették a kannabisz rekreációs célú fogyasztását és forgalmazását. Népessége és gazdasági jelentősége ugyanis messze kiemeli a többi állam közül. A kannabisz forgalmazása az USA egyik leggyorsabban fejlődő üzletága, amelynek forgalma becslések szerint 2020-ra elérheti a 22 milliárd dollárt. 

Lássuk, hogy mi is történik most az egyes államok szintjén!

Kalifornia - 64-es javaslat
Státusz: elfogadva
Igen: 55,75% Nem: 44,25%
A törvény tartalma: A 21 évnél idősebb felnőttek törvényesen fogyaszthatnak kannabiszt, nem csak gyógyászati célból. A kannabiszt állami és önkormányzati licensszel rendelkező üzletek árusíthatják, amennyiben nincsenek iskola vagy ifjúsági központ közelében. Az új törvény 5 évre megtiltja a nagybani kereskedőknek, hogy licenszhez jussanak, ezzel próbálja elejét venni a monopóliumok kialakulásának. A kannabisz kereskedelmének szabályozását a korábbi Gyógyászati Kannabisz Szabályozási Iroda (Bureau of Medical Cannabis Regulation) végzi, amelyet most átneveztek Marihuána Ellenőrzési Irodává (Bureau of Marijuana Control). A törvény a helyi önkormányzatoknak széles jogkört biztosít az üzletek szabályozására. Unciánként 9,25 dolláros fogyasztási adót vetettek ki a marihuána virágzatra, 2,75 dollárt a levelekre. A forgalmazókra 15%-os adót vetettek ki. A törvény szerint az adóbevételekből évente 2 millió dollárt egy kannabisszal kapcsolatos kutatóközpontra, 10 millió dollárt a törvény hatásvizsgálatára, 3 milliót a bódult állapotban való autóvezetők kiszűrésének módszertani kutatására, 10 milliót pedig megelőzési, terápiás és mentális egészséggel kapcsolatos programokra fognak költeni.

Arizóna - 205-ös javaslat
Státusz: elutasítva
Nem: 52,18% Igen: 47,82%
A törvény tartalma: A 21 éven felüli felnőttek számára legálissá tette volna a kannabisz rekreációs célú fogyasztását. Létrehozta volna a Marihuána Engedélyezési és Ellenőrzési Hivatalt, amely szabályozta volna a termék előállítását és kereskedelmi forgalmát. A közterületen történő fogyasztást szabálysértési bírsággal büntette volna (max. 300 dollár és közmunka). 15%-os forgalmi adót vetett volna ki a kannabiszra.

Maine - 1-es kérdés
Státusz: elfogadva
Igen: 50,5% Nem: 49,5%
A törvény tartalma: legálissá teszi a kannabisz fogyasztását, előállítását és termesztését rekreációs célból. Az állam mezőgazdasági és erdőgazdálkodási hivatala fogja szabályozni a kender - mint mezőgazdasági termék - termesztését és forgalmazását. 10%-os forgalmi adót vetnek ki a kannabiszra.

Massachusetts - 4-es kérdés
Státusz: elfogadva
Igen: 53,56% Nem: 46,44%
A törvény tartalma: a kannabisz rekreációs célú fogyasztását, termesztését engedélyezi 21 éven felüli felnőttek számára. Létrehozzák a Kannabisz Ellenőrzési Bizottságot a kannabisz szabályozására és az állami engedélyek kiállítására a forgalmazók számára. 3,75%-os fogyasztási adót vetnek ki a termékre, a helyi önkormányzatok pedig ezt megtoldhatják még 2%-al. Az adóbevételek, a licenszszerzési díj és egyéb bevételek a Marihuána Szabályozási Alapba kerülnek.

Nevada - 2-es kérdés
Státusz: elfogadva
Igen:54,47% Nem: 45,53%
A törvény tartalma: A 21 éven felüli felnőttek számára legálissá teszi a kannabisz fogyasztását. A Nevadai Adóhivatal fogja ellenőrizni a kannabisz termesztését és forgalmazását, az első 18 hónapban kizárólag a korábban gyógyászati célból marihuánát termesztő és forgalmazó vállalkozások pályázhatnak állami licenszre. Iskola 1000 méteres körzetében nem lehet kannabiszt árusítani. 15%-os forgalmi adót vetnek ki a kannabisz-termékekre. A kannabiszt nem lehet olyan helyen termeszteni, ahol az látható, a nyilvános helyeken való fogyasztás is tilos marad. Az adók egy részét az iskolák fejlesztésére fogják költeni.

Arkansas - 6-os ügy
Státusz: elfogadva
Igen: 53,17% Nem: 46,83%
A törvény tartalma: törvényessé teszi a kannabisz gyógyászati felhasználását és engedéllyel rendelkező boltokban történő forgalmazását. Az állam és az önkormányzatok adókat vethetnek ki a gyógyászati kannabiszra, ezen adóbevételek egy részét pedig a törvény szerint oktatási és egészségügyi projektbe fogják visszaforgatni.

Florida - 2. kiegészítés
Státusz: elfogadva
Igen: 71,25% Nem: 28,75%
A törvény tartalma: a jogszabály által pontosan felsorolt betegségekben (rák, epilepszia, glaukóma stb.) szenvedő emberek számára legálisan fogyaszthatóvá teszi a kannabiszt. 2014-ben egy hasonló kezdeményezés megbukott, ez most kijavította annak hibáit (pl. beteg gyermekek számára szülői hozzájárulás szükséges) és átment.

Észak-Dakota - 5. javaslat
Státusz: elfogadva
Igen: 63,66% Nem: 36,34%
A törvény tartalma: szintén pontosan felsorolt súlyos betegségekben szenvedő emberek számára törvényessé teszi a kannabisz gyógyászati felhasználását. A pácienseknek (vagy gondviselőjüknek) regisztrálniuk kell és egy igazolványt kapnak, ennek birtokában részt vehetnek az állami programban. Montana - 182. kezdeményezés Státusz: elfogadva Igen: 56% Nem: 44% A törvény tartalma: az állam 2004-ben legalizálta a gyógyászati marihuána használatot, de 2011-ben egy szenátusi rendelet korlátozta annak végrehajtását, limitálva a páciensek számát, akiknek fel lehet írni a gyógyszert. Ezeket a szigorításokat most eltörlik.

Sárosi Péter