Vermont állam legalizálta a kannabisz fogyasztását

Ezzel a kilencedik azon amerikai államok sorában, amelyek teljesen legálissá tették a kannabisz rekreációs használatát.

A vermonti törvényhozás szerda délután 76-66 arányban megszavazta azt a törvényjavaslatot, ami törvényessé teszi 1 uncia kannabisz és 2 tő érett és négy éretlen növény birtoklását a 21 éven felüli felnőtt polgárok számára. A törvény a várakozások szerint 2018-ban léphet hatályba, amennyiben a kormányzó aláírja. A törvény ezenkívül felállít egy 9 fős bizottságot, amelynek az a célja, hogy meghatározza a kannabisz szabályozásának megfelelő formáját a jövőben. A törvény továbbra is tiltani rendeli a bódult állapotban történő autóvezetést és a nyilvános közterületeken történő fogyasztást.

A vermonti legalizáció sajátossága, hogy eddig minden állam népszavazás útján tette legálissá a kannabiszt, nem pedig a törvényhozó testület útján - ez önmagában is történelmi lépésnek minősül. Az államban egyébként az elmúlt években csökkent a fiatalok körében a kannabisz kipróbálóinak aránya, ezt egyes képviselők az iskolai drogprevenció sikerességének tudják be, mások demográfiai és kulturális folyamatok hatásának. Susan Buckholz demokrata képviselőjelölt szerint a reform "javítja a közbiztonságot és csökkenti a közegészségügyi ártalmakat." Kétséges azonban, hogy a republikánus kormányzó vajon aláírja-e a törvényt, ő eddig még nem volt hajlandó erről nyilatkozni.

A Drogriporteren korábban ismertettük azt a 2014-ben kiadott könyvet, amely a kannabisz szabályozásának lehetséges jövőjét kívánta megrajzolni. Érdekes, hogy a szerző, John Walker pontosan megjósolta 3 éve, hogy Vermont állam 2017-ben legalizálni fogja a kannabiszt, méghozzá azt is, hogy a törvényhozás útján. Amennyiben a könyv tobábbi jóslatai is valóra válnak, akkor az USA 2020 körül visszavonja a szövetségi drogtörvényt, és teljesen az egyes államok feladata lesz eldönteni, hogy állnak hozzá a kérdéshez. 

Sárosi Péter