Foucault LSD-élménye a Halálvölgyben

Michel Foucault 1975-ben a Halálvölgyben egy olyan pszichedelikus élményt élt át, amelynek hatására megváltozott a gondolkodása.

A Halálvölgy bolygónk egyik legforróbb és legszárazabb területe, az éves csapadékmennyiség alig éri el az 50 millimétert, a legmagasabb mért hőmérséklet viszont meghaladta az 56 Celsius fokot. Erre a barátságtalan vidékre látogatott el 1975-ben Michel Foucault, a neves francia filozófus és történész, aki átalakította gondolkodásunkat a hatalomról, tudásról, szexualitásról és ellenőrzésről. Simeon Wade, a Berkley Egyetem tanára hívta meg ide élettársával, Michael Stoneman zenésszel együtt, hogy egy közös LSD-szeánszon vegyenek részt. Az erről szóló emlékeit Wade nemrég oszotta meg egy interjúban. Wade szerencsére a Leica fényképezőgépét is magával vitte és számos fotót készített a filozófusról.  


"Kísérletet folytattam," árulta el Wade az interjúban. "Szerettem volna látni, miként hat korunk egyik legnagyobb elméjére egy általa soha nem tapasztalt élmény: egy megfelelő dózisú LSD elfogyasztása a lenyűgöző sivatagi környezetben." A társaság két napot és két éjszakát töltött a Halálvölgyben. A Zabriskie Point közelében nézték a Vénusz felkeltét, miközben Richard Strauss Négy utolsó énekét hallgatták. Több mint tíz órát töltöttek el itt, miközben Chopin, Stockhausen és más zeneszerzők darabjaiban gyönyörködtek. Foucault nagy zenerajongó volt. 

Wade azt is elárulta az interjúban, hogy a kísérlet egyik célja az volt, hogy Foucault tudatát felszabadítsák. Szerinte ugyanis a korábban publikált Szavak és dolgokban Foucault túlságosan mereven és determinista módon gondolkodott az emberiségről, és meg akarta mutatni neki, hogy létezik a történelmi korok sajátos diskurzusain túlmutató humánum.

A kísérlet sikeres volt. Foucault hónapokkal később azt írta barátainak, hogy élete legnagyszerűbb élményét élte át a Halálvölgyben, ami alapvetően változtatta meg a gondolkodását. Ekkoriban már dolgozott A szexualitás története című könyve második és harmadik kötetén, amelyet ennek az élménynek a hatására teljesen újraírt. Hogy pontosan milyen és mekkora hatással járt ez az élmény a munkásságára, vitatható, bizonyíték nem maradt fent erről. Wade szerint a már halálos beteg Foucault 1984-ben levelet írt nekik, amelyben azt kérte tőlük, hogy hadd töltse élete utolsó napjait velük Kaliforniában. Wade szerint úgy akarta befejezni az életét, mint Huxley, aki megkérte a feleségét, hogy adjon neki egy LSD injekciót a halálos ágyán. Erre már nem került sor, ugyanis Foucault még azelőtt meghalt, mielőtt útra kelhetett volna. 

Sárosi Péter