Felhívás a Bayer István Díj és a Veres Ilona Díj jelölésére


Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) felhívást tesz közzé a Bayer István Díj és a Veres Ilona Díj jelölésére. Határidő: 2017. november 10.

A legutóbb a "Miért baj, hogy szinte csak rendőröket díjaznak a drogellenes napon?" című cikkünkben felvetettük, hogy szükség lenne egy független díjra, amelyet nem az állam, hanem a szakma oszt ki azoknak, akik valami kiemelkedőt tettek az ártalomcsökkentés, megelőzés, kezelés vagy kutatás terén. Az ötletet felkarolta a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület, és rögtön két díjra is lehet jelölni a szakembereket. Közzé tesszük a felhívás teljes szövegét, kérjük, osszátok meg a területen dolgozó szakemberekkel, és amennyiben érdemesnek tartotok valaki valamelyik díjra, jelöjjétek!  

A KCKT felhívásának szövege: 

A Bayer István Díj a drogjelenség történelmi, kulturális, vallási, társadalmi, egészségügyi, farmakológiai vagy bűnügyi vetületeinek kutatása terén maradandót alkotó hazai szakember teljesítményének elismerését szolgálja. A díj a tavaly elhunyt Bayer István (1923-2016) professzor emléke előtt tiszteleg, aki a hazai gyógyszerészettudomány és a kábítószer-ellenőrzés kutatásának nemzetközileg elismert szaktekintélye volt. Ő volt az Országos Gyógyszerészeti Intézet első igazgatója, ezenkívül Magyarország képviseletében betöltötte az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának elnöki címét is. Közismert volt rendkívüli szaktudása és humanisztikus szemlélete, amely tudományos ismeretterjesztő könyveiben és cikkeiben is megnyilvánult.

A Veres Ilona Díjat a megelőzés, a kezelés, a társadalmi kommunikáció, a rehabilitáció és az ártalomcsökkentés területén dolgozó, nehéz körülmények között kiemelkedő és példaértékű teljesítményt nyújtó szakember és/vagy sorstárs segítő kapja. A díj Veresné Nagy Ilona (1948-2007) emlékének állít emléket, aki a hazai ártalomcsökkentés egyik úttörőjeként 1995-ben a Drogprevenciós Alapítvány keretében létrehozta az első magyarországi tűcsere programot. Személye egyet jelentett az önzetlen segítéssel, a feltétel nélküli szolidaritással, az emberséges, nem-ítélkező, a drogfogyasztó, a HIV-pozitív, a szexmunkából élő emberek méltóságát tiszteletben tartó magatartással. Számos később jelentős karriert befutó szakember mentora volt.

A két díjat legfeljebb kétévente egy alkalommal nyújtják át a hazai drogszakma legrangosabb gyűlésén, a Magyar Addiktológiai Társaság Kongresszusán (legközelebb 2017 decemberében).

A jelöléseket a kcktmadaszsz@gmail.com email címre lehet benyújtani egy legfeljebb egy oldal (pdf) terjedelmű ajánlólevéllel, amely a jelölt személy teljesítményét írja le és érdemeit méltatja. Jelölést minden hazai, a drogterületen dolgozó szakember benyújthat, egy személy egy díjazási fordulóban csak egy jelölést tehet. A jelölésnek tartalmaznia kell a jelölő és a jelölt nevét, munkahelyét, pozícióját és elérhetőségét is.

Sárosi Péter