Marika néni, jobbulást kívánok!

Olvasónk, a 20 éves Klaudia szerint az emberek a homokba dugják a fejüket, ha meghallják azt a szót, hogy drog.

Nagyjából 12 éves koromban kerültem kapcsolatba a legelterjedtebb tudatmódosítóval, az alkohollal. Nem sokkal később Mary-vel. Majd jött a középiskola. Mélyrepülés. Szimpatikus stimulánsok. Ja, meg a bio. Mert tudatlan, felelőtlen kamaszként senki nem mondta el nekem, hogy a nevével ellentétben semmi bio nincs benne. Semmi gond, még a hülye is rájön, hogy valami nem oké, amikor valaki vért hány tőle, és a saját nevét nem tudja megmondani. Ezer meg egy hasonló történet.

 Nem tudom, hogy hol a hiba. Akárhányszor új embereket ismerek meg, mindenki drogozik, és mindenki ezt mondja: "Tényleg mindenki drogozik ..!" Szerintem meg nem. Közhely, de: zsák a foltját. Én mióta elkezdtem kicsit kiszélesíteni a látókörömet, sok olyan embert ismertem meg, akiktől távol áll a szerhasználat. Azonban unalmasnak találom ezeket az embereket. Illetve talán nem is ez a megfelelő szó, de valamiért képtelen vagyok igazán megtalálni a közös hangot velük. Erre úgy gondolom, hogy nincs magyarázat .. DE könyörgöm valaki magyarázza már meg a full konzervatív 0-24 facebookozó Marika néninek, hogy attól, mert a fia múltkor elszívott egy jointot, még nem bűnöző! Tegyük fel, Marika néni fia minden nap gramm számra nyomja a speedet. Valljuk be, az mégsem egészséges. Marika néni vagy kitagadja és kirakja az utcára a jó embert, aki utána ha képes önmagából erőt meríteni és talpra állni, akkor talpra áll, ha nem, akkor ... Tegyük fel, hogy Marika néni nem így gondolkodik. Marika néni segíteni akar rajta, de pénze nem sok van. Pénz nélkül meg ugye nem fogja tudni puccos magánrendelőbe vinni az ő méhének szülöttjét.

 A drog rossz! A drog rossz! Ha meghalljuk, hogy drog, gyorsan dugjuk a fejünket a homokba, vagy forduljunk a másik irányba. Azért az nem lenne rossz, ha valaki szerencsétlen 12 éves Péternek elmagyarázná, hogy ebben a korban tán még nem mértéktelenül dugni, szívni, meg inni kéne. Én sem azért akarom neki elmagyarázni, mert én vagyok a rangidős, aki majd jól megmondja. Egyáltalán nem. Azért akarom neki kézzel-lábbal elmagyarázni, mert húsz évesen, néha azt hiszem, hogy a világ ennyi. Kiégett. Nem tud újat mutatni. Én se voltam különb nála. Neki miért nem mondhatja el valaki, hogyha mindezek tudatában mégis úgy dönt, hogy ő márpedig így folytatja (miért is döntene másképp?!), mit csináljon, ha BAJ VAN?? Egy-egy a "drog gyerekek nagyon rossz" előadáson legalább a 104-es telefonszám ott szerepelhetne nagy piros számokkal.

Mocskosul vérzünk, ezer sebből. Legalizáció?! Persze, képzeljük el a 7. kerületet egyik napról a másikra, úgy, mint Amszterdamot. Én eltudom. Marika néninek meg leállt a szíve, amint belegondolt. Az én véleményem szerint igazán kis lépésekben kell gondolkozni. Fontosnak találnám a marihuána gyógyászati célú alkalmazását. Legálisan. Talán ez segítene szélesebb körben lerombolni a negatív sztereotípiát, arról nem is beszélve, hogy több száz betegnek jelentene alternatívát. Az ezt követően várható pozitív változások végett valószínűleg több támogatója lenne az ügynek, ami elengedhetetlen a jelentős változásokhoz. 

Klaudia

FIGYELEM! Ha érdekel a drogtéma - akár fogyasztó vagy, akár a területen dolgozó szakember, aggódó szülő vagy szimplán jobbító szándékú aktív polgár -, szeretsz írni és szeretnél hozzájárulni a Drogriporter tájékoztató munkájához, akkor itt az alkalom: írj nekünk cikket a Drogriporter blogra! Amennyiben a cikked megfelel a tartalmi és minőségi elvárásainknak, akár rendszeres szerzővé is válhatsz. Írhatsz arról, hogy szerinted hogyan kellene átalakítani a hazai drogpolitikát, milyen törvényekre, programokra lenne szükség, blogolhatsz a fogyasztóként/partizóként/szülőként/szakemberként stb. szerzett tapasztalataidról. Tudósíthatsz arról, hogy milyen jó és rossz drogpolitikai példák vannak idehaza és külföldön. Írhatsz drogtémájú könyvekről, filmekről is. A cikkek terjedelme lehetőleg ne haladja meg szóközökkel együtt az 5-6000 karaktert. A cikkeket a rightsreporter@rightsreporter.net címre küldd! Akár megfelel az írásod, akár nem, egy héten belül válaszolunk.