A függőség mögött: Máté Gábor tanfolyamot tart Budapesten

Máté Gábor, a magyar származású, világszerte ünnepelt bestseller író, akinek a függőségekről írott könyve idehaza is népszerű, szeptemberben újra Budapestre látogat. Egy 9 napos alámerülésre invitál minden érdeklődőt, amelynek során felfedezhetjük a függőség mögött munkáló erőket - és megismerjük igazi önvalónkat. Erről a kurzusról kérdeztük őt magát. 

Drogriporter: Ez év szeptemberében egy 9 napos “alámerülési” tanfolyam egyik oktatójaként visszatérsz Budapestre. Mi a kurzus célja?

Máté Gábor: A Függőség Mögött (Beyond Addiction) kurzussal segíteni szeretnénk az embereknek abban, hogy szembenézzenek a függőség mögött meghúzódó problémáikkal. A célok közé tartozik, hogy a résztvevők tapasztalatokat szerezzenek az alapvető igazi természetükkel kapcsolatban, és táplálják ezt a kapcsolatot. Segíteni fogjuk őket abban, hogy felismerjék azokat a gyermekkorból ittmaradt alkalmazkodási mintákat, amelyek aláássák a jelenkori működésüket. Ezenkívül egy biztonságos és nyitott környezetet biztosítunk számukra, ahol megélhetik és kifejezhetik az érzelmeiket. Rávezetjük őket arra, hogy teljesen urai legyenek a testüknek, tudatosan gondozzák azt és egy támogató közösség tagjaként rendszeres spirituális gyakorlatokat végezzenek. Ez képessé teheti őket arra, hogy eltávolodjanak az egészségtelen és korlátozó szokásaiktól, függőségektől, érzelmi mintáktól és hiedelmektől.

A kurzus egyébként a Kundalini yoga tanításait és gyakorlatait kombinálja a saját, függőséggel kapcsolatos munkámmal, amelyeket a Sóvárgás Démona című könyvemben is kifejtettem. Lehetőséget biztosít majd arra, hogy a résztvevők egyénileg és csoportban is dolgozzanak velem, és együtt felfedezzük a saját dolgaikat, traumáikat és lehetőségeiket.

El tudod magyarázni az olvasóknak, hogy mi is az a Kundalini jóga, és hogyan tud segíteni nekik abban, hogy jobb életet éljenek?

A Kundalini jóga egy dinamikus rendszer, ami a légzést, a mozgást, a nyújtózkodást, a pozitúrákat, a mudrákat (kéztartások), a látás összpontosítását, a szent hangok és ritmusok használatát, a relaxációt és meditációt ötvözi. Arra fejlesztették ki, hogy kiterjessze a tudatunkat és életerőnket, erősítse a megérzéseinket, a belső öröm kialakítására és önmagunk igaz természetének megtapasztalására ösztönöz. Integrálja az elmét, a testet és a szellemet.

A Kundalini arra az energiaáramlásra és tudatra utal, ami mindannyiunkban létezik, és amit jógagyakorlatok segítségével fejleszthetünk. A Kundalini jóga segít a rugalmasság és az erő kialakításában, egyensúlyt hoz a hormonális és az immunrendszerbe, növeli az idegrendszer alkalmazkodóképességét, fejleszti a reakcióképességünket, a stabilitásunkat és az elménk és érzelmeink tisztaságát. Segíthet a szorongás és depresszió csökkentésében, javítja az alvás minőségét és enyhíti a poszt-traumatikus stressz szindróma tüneteit. Tehát a stressz ellenszere.

A Kundalini jóga több ezer évvel ezelőtt alakult ki Indiában. Mivel a légzési gyakorlatok, a jógagyakorlatok és meditációs gyakorlatok igen széles tárházát biztosítja, ezért jól lehet alkalmazni egy sor különleges egészségügyi probléma kezelésében, mint amilyen például a függőség.

Ez a kurzus tehát egy több ezer éves spirituális hagyományra épül - de vajon a modern tudomány is igazolja, hogy ezek a gyakorlatok működnek?

Igen, így van, éppen tavaly publikálták egy kutatás eredményeit, ami jelentős pozitív hatásokat talált. És, mint mondtam, a kurzus a tradicionális gyakorlatokat ötvözni fogja a függőségről alkotott modern pszichológiai és tudományos ismereteinkkel.

Milyen emberek jelentkezését várjátok a kurzusra?

Különféle emberek jelentkezhetnek, így például olyanok akik éppen felépülnek a függőségükből. De egészségügyi szakmberek, terapeuták, addiktológiai konzultánsok, jógát gyakorlók és tanítók jelentkezését is várjuk.

Milyen érzésekkel készülsz arra, hogy visszatérsz Magyarországra?

Nagyon sokat utazom, világszerte sok helyen tanítok. Az USA-n és Kanadán kívül például idén ellátogatok majd Costa Ricára, Írországba, Észak-Írországba, Törökországba, Romániába, Norvégiába és Ausztráliába. De Magyarország mindig különleges marad számomra, hiszen ide köt az anyanyelvem és kulturálisan is itt érzem otthon magam, hiszen a lelkem rezonál a magyar emberek történelmére és tapasztalataira.

Jelentkeznél a kurzusra? Kattins ide és megteheted! 

Ha már Budapesten jár, akkor szeretnénk, ha a szélesebb közönséggel is találkozna, így szeptember 28-án este egy nyilvános rendezvényt fogunk szervezni, ahol beszélgetni fogunk Gáborral arról, mint gondol pszichedelikus drogokról, gyógyításról, ártalomcsökkentésről és még sok másról. Véssétek be a naptáratokba! 

Interjú: Sárosi Péter