4 dolog, amit a Nemzetközi AIDS Konferencián tanultunk

A múlt héten 160 országból mintegy 16 ezer kutató és aktivista vett részt Amszterdamban a 22. Nemzetközi AIDS Konferencián, ahol megvitatták a globális HIV-járvány megállításának módjait. Alább következnek a konferencia főbb tanulságai.

1. Aki gyógyszert szed, nem fertőz tovább

Bár a teljes gyógyulás még a jövő zenéje, a HIV fertőzés ma már nem halálos ítélet. A megfelelő antiretrovirális gyógyszerekkel a vírusszám minimalizálható, így a HIV-el élő emberek várható élettartama nagyjából ugyanakkora lehet, mint bárki másé. Azt kevesebben tudják, hogy azok a HIV-el élő emberek, akik gyógyszert szednek, bár nem gyógyulnak meg teljesen, de nem is fertőznek tovább. Erre most minden eddiginél alaposabb bizonyítékot szolgáltatott a PARTNER 2 vizsgálat, amelynek eredményeit a konferencián mutatták be. Ez a vizsgálat 922 olyan meleg párt vizsgált, akik közül az egyik HIV-el él és gyógyszert szed, a másik nem. Több mint 75 ezer védekezés nélküli szexuális aktust követtek nyomon 2010 és 2017 között. Ebből egyetlen egy esetben sem találtak bizonyítékot HIV fertőzésre. Aktivisták erre a következtetésre építették az U=U kampányt, amelynek üzenete, hogy a gyógyszer hatására kimutathatatlanná váló vírusszám (undetectable) a fertőzés kockázatának megszűnéséhez (untransmittable) vezet. Ez azt jelenti, hogy nem kell félned attól, hogy HIV fertőzést kapsz, ha HIV-el élő, de gyógyszert szedő partnerrel csókolózol, folytatsz orális, vaginális vagy anális szexet gumi nélkül (az egyéb fertőzések veszélye ettől még fennállhat!). Az egyik vezető kutató, Dr. Allison Rodger szerint 419 évig (!) kellene szexelned egy gyógyszert szedő HIV-el élő emberrel ahhoz, hogy elkapd a vírust. A kockázat tehát a gyakorlatilag: zéró.

2. Az esemény előtti tabletta megelőzi a fertőzést

A konferencián bemutatott, jelenleg is folyamatban lévő APPROACH vizsgálat előzetes eredményeiből kiderült, hogy a HIV-elleni védőoltás kifejlesztése ma már nem is olyan távoli remény, de még hosszú éveket kell várni a klinikai vizsgálatok lezárulásáig. Addig is vannak más hatékony módszerek. Szintén az AIDS konferencián mutatták be a Prevenir nevű vizsgálat eredményeit, amely azt vizsgálta, hogy meg lehet-e előzni a fertőzést azzal, ha a HIV-negatív emberek gyógyszert szednek a szexuális aktus előtt (PreP: pre-expozíciós profilaxis). A kutatást mintegy 1500 fős, rendszeresen gumi nélkül szexelő, főleg bi- és meleg férfiakból álló mintán végezték. A csoport fele rendszeresen, napi szinten szedte a tablettát, míg a másik fele csak az esemény előtt. Az eredmények szerint a PreP használatával mindkét csoportban nullára sikerült csökkenteni a HIV fertőzések számát. Hazai aktivisták nyomására a magyarországi Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nemrég adott ki állásfoglalást arról, hogy a PreP használata nálunk is engedélyezett - azonban arra még várni kell, hogy az TB-támogatottá váljon. Pedig az ingyenes PreP biztosítása a magasabb kockázatnak kitett emberek számára hosszú távon kifizetődő, hiszen a megelőzés mindig olcsóbb, mint a fertőzés kezelése.

3. A HIV-el élők kriminalizálása káros

A sajtó időnként beszámol olyan jogesetekről, amelyekben egy HIV-el élő emberrel szemben büntetőeljárást indítanak, mert védekezés nélkül szexelt valakivel. Az ügyészek és bírák ilyenkor gyakran a megfelelő szakértelem hiányában rosszul mérlegelik a valós kockázatokat és ártalmakat, indokolatlanul indítanak büntetőeljárást és/vagy aránytalanul súlyos ítéleteket hoznak. Ennek megakadályozására vállalkozott a világ 20 vezető epidemiológus kutatója, akik egységes álláspontot mutattak be az AIDS konferencián. Ebben többek között az előbbi pontokban említett vizsgálatok eredményei alapján rámutatnak arra, hogy a legtöbb esetben a HIV-fertőzés valószínűsége gyakorlatilag a nulla, különösen, ha a vádlott gyógyszeres kezelésben részesül. Összesen két esetben kell számolni valós kockázattal: ha a gyógyszeres kezelésben NEM részesülő HIV-el élő személy aktív (tehát behatoló) szerepben folytat anális vagy vaginális szexuális aktust. Hogy a fertőzés egy adott személytől származik, annak bizonyításához nem elég a szexuális aktus bizonyítása, ez még törvényszéki filogenetikai vizsgálatokkal is nehéz. Magának a HIV fertőzésnek az ártalmaival kapcsolatban is számos mítosz él: ma már a gyógyszeres kezelés ugyanolyan hosszú és termékeny életet tesz lehetővé, mint anélkül, az utódnemzést is beleértve. A fertőzés igazi kockázata a vele együtt járó értelmetlen megbélyegzés, amit a hasonló büntetőügyek tovább növelnek. A szakemberek ezért arra kérik az igazságszolgáltatást, hogy különös gonddal járjanak el az ilyen ügyekben.

4. Megingott a világ HIV-ellenes elkötelezettsége

Bár sokan már lefutott ügynek tartják a globális HIV-járványt, amit sikerült megfékezni, az elmúlt években kedvezőtlen irányt vettek a dolgok és a jelenlegi helyzet nem túl rózsás. Az egyik legtekintélyesebb egészségügyi szakfolyóirat, a Lancet vizsgálóbizottságának beszámolója szerint a pénzügyi válság után a megszorító politikák és a politikai populizmus előretörésével egyenes arányban csökkent a HIV-ellenes összefogás és a HIV-re fordított pénz. 2013 és 2015 között például 20%-os csökkenést regisztráltak globális szinten a HIV-ellenes kiadásokban. A jelenlegi ráfordításnak a kétszeresére lenne szükség ahhoz, hogy 2030-ra valóban megállítsuk a járványt. A HIV által leginkább sújtott szubszaharai Afrikában rohamosan nő a lakosság és egyre több fiatal lép szexuálisan érett korba, ami a járvány terjedéséhez vezethet. Ráadásul a vírus mutálódik és terjednek a gyógyszerrezisztens formái. Éppen most kellene elejét venni a járvány előretörésének, amikor a támogatás csökken, és nem csak a pénzről van szó. Visszaszorulóban vannak a multilaterális (többoldalú) nemzetközi együttműködési projektek, egyre kevésbé tartják tiszteletben a nemzetállamok az egyetemes emberi jogokat és számos országban támadás alatt állnak a civil szervezetek (ez utóbbi témáról hívtak meg engem is előadni). Ez pedig éppen a HIV által leginkább érintett csoportokat veszélyezteti a leginkább. A szexmunkások, az injekciós drogfogyasztók és a bi- és meleg férfiak körében még számos fejlett országban sem csökken, hanem gyorsan nő a HIV előfordulása. Romlik a helyzet például Kelet- és Közép-Európában is. Bagyinszky Ferenc, az AIDS Action Europe nevű szervezet Berlinben élő munkatársa például arról adott elő, hogy a mi térségünkben az elmúlt 10 évben 300%-al nőtt a HIV előfordulása. De lehet, hogy a valós helyzet ennél is rosszabb, hiszen a szűrőprogramok lefedettsége nagyon rossz. A járványt a szűréshez való alacsony hozzáférés mellett a rossz, a drogfogyasztókat, szexmunkásokat stb. kriminalizáló törvények, az iskolai szexuális oktatás és a megkereső programok hiánya, az ártalomcsökkentő programok bezárása, a bigottság és homofóbia hajtja előre. Van okunk az aggodalomra - de ennek az aggodalomnak nem megbénítania kellene bennünket, hanem cselekvésre ösztönöznie. A bizonyítékok világosak, tudjuk, hogy mit kellene tennünk - csupán a politikai akarat hiányzik hozzá. 

A Jogriporter Alapítvány csapatával mi is az AIDS konferencián voltunk, számos workshopot és filmvetítést tartottunk, ezenkívül élő videós interjúkat közvetítettünk nemzetközi közönség számára angol nyelven - ezek alább megtekinthetőek. 





 

Sárosi Péter
Jogriporter Alapítvány

 
 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.