Vége a 95 éves fűtilalomnak Kanadában

Uruguay után ez a világon a második nemzetállam, és az első G7 állam, ami legális termékké tette a kannabiszt. Videóinterjúnk egy kanadai aktivistával.

Korunkban, amikor a világ mintha valamiféle ájulásba zuhant volna, amelynek részeként kiábrándult a társadalmi haladás és a demokrácia eszméjéből, jó látni, hogy a világ egyes országaiban igenis van fejlődés. Kanadában például ma lépett hatályba a Kannabisz Törvény, amelyet a Szenátus márciusban hagyott jóvá. A törvény szerint minden 18 évesnél idősebb kanadai polgár legálisan tarthat magánál és fogyaszthat maximum 30 gramm kannabiszt. Minden egyén összesen 4 tő növényt termeszthet saját fogyasztásra. Az egyes provinciák és territóriumok határozzák meg azt, hogy ki, milyen szabályok mellett, milyen adókkal stb. termeszthet és hozhat forgalomba kannabiszt haszonszerzési céllal. Egyes tartományok ezt liberálisabban, míg mások szigorúbban szabályozták. Justin Trudeau, a kanadai miniszterelnök azt is bejelentette, hogy felülvizsgálják a kannabisz miatt szabadságvesztésüket töltő elítéltek büntetését.

A kanadai Edmontonban készítettük ezt az interjút egy kanadai aktivistával - angol nyelven.

A kanadai kormány elsősorban azt az érvet használta a kannabisz legálissá tétele mellett, hogy meg kell óvnunk a fiatalokat. "A tinik túl könnyen hozzáférnek a marihuánához - és a bűnszervezetek túl könnyen szereznek ebből profitot. Ennek most véget vetünk," tweetelte a miniszterelnök. Nos, hogy a legalizáció mennyire fogja megóvni a fiatalokat a fűtől, abban nem vagyok biztos. Mert gondoljanak erről bármit a felnőttek, és legyen bármi erről a törvényekben, egyes fiatalok bizony kísérletezni fognak kannabisszal, még ha a legális piacon nem is szerezhetik be a szert. Vigyáznunk kell, hogy ne támasszunk irreális elvárásokat a legalizációval szemben. Ugyanakkor őszinte drogedukációval  és a megfelelő pszichoszociális támogatáshoz való hozzéférés biztosításával segíthetünk a fiataloknak abban, hogy egészséges és értelmes életet éljenek.

A legális kannabisz piac valódi haszna az, hogy véget vet az évszázados képmutatásnak és szőnyeg alá söprésnek, az értelmetlen háborúnak azok ellen, akik egy olyan növényt fogyasztanak és termesztenek, amit felnőtt emberek képesek felelősségteljesen használni anélkül, hogy önmaguknak vagy a társadalomnak komoly ártalmakat okoznának. Akárcsak az alkoholt. Ezek a felnőtt emberek ezután egy alternatív, biztonságos, legális forrásból tudják majd beszerezni ezt a növényt. Nem fognak ezzel bűnszervezeteket gazdagítani, és adóbevételt termelnek az államnak, amit az oktatásra és egészségügyre fordíthat. Aki pedig nem képes mértékletesen használni ezt a szert, az ezután a kriminalizáció veszélye nélkül kereshet segítséget. Sok nyitott kérdés van még, például, hogy az egyes tartományokban a különböző szabályozási rendszerek mennyire fognak hatékonyan működni, és hogy mennyi teret engednek az üzleti érdekeknek a közegészségügyi érdekekkel szemben. Ami viszont a legális szabályozás szépsége, hogy a merev tilalommal szemben rugalmas rendszert képez: lehetséges idővel módosítani a szabályokon, hozzáigazítani az új trendekhez, igényekhez, és tanulni a hibákból.

Cikk: Sárosi Péter 

Film: Takács István Gábor