Dohánytilalom Magyarországon?

Lázár János belengette a teljes dohánytilalom bevezetését, egyelőre még csak azokra, akik 2020 után születtek. Bár a dohányzás visszaszorítása fontos cél, de vajon tényleg a teljes tilalom ennek a módja? Mi történne, ha totális tilalmat vetnénk ki a dohányzásra?  

Magyarország 2035. Már több mint tizenöt éve, hogy az országban teljesen betiltották a dohányzást. Bár az első években a tilalom működni látszott, és a kormány a csökkenő fogyasztásra mutogatva győzelmet hirdetett, azóta a helyzet egyáltalán nem rózsás. Megerősödött a dohány feketepiaca, az elmúlt tíz évben a dohányosok számaránya ismét nőtt.

A keleti határ mentén élő, az ukrán maffia zsoldjában álló bűnözőklánoknak, akik már korábban is a dohánytermékek csempészésével és terítésével foglalkoztak, eljött a kánaán. A pályaudvarok mentén, sötét kapualjakban, aluljárókban soha nem látott számban kínálgatják kapucnis arcok a portékájukat: "cigi, cigi". Bár a dohányzás tilos, az embert gyakran csapja meg a dohányfüst szaga az utcán, parkokban. Ideges polgárok szívnak suttyomban kapualjakban, fák alatt, riadt tekintettel, a lebukástól rettegve. A kormány néhány éve bűncselekménnyé nyilvánította a dohányzást, így akár egyetlen cigaretta birtoklásáért fél év elzárás járhat, míg terjesztésért akár életfogytiglan. A TASZ persze tiltakozott, de lehurrogták. 

            Dohánydílerek egy parkolóban

A tilalom miatt megváltozott a dohány fogyasztási kultúrája, a dohányos emberek - és maga a dohány is. A feketepiacon rossz minőségű, gyakran szennyezett, különféle anyagokkal felütött dohány kapható. A dohányzás hosszú távon tüdőrákot okoz, a szennyezett dohány szívása viszont rövid távon is veszélyes és halálos lehet. Néhány éve a közvélemény kedélyét felborzolta az eset, amelynek során harminc embert vittek be a mentők egyetlen nap alatt a toxikológiára mérgezett dohány miatt. Közülük csak hárman élték túl. Elterjedtek a dohány potensebb formái is, amelyeket a hardcore függők orrba szippantanak vagy injektálnak. Ezekről a fogyasztási formákról aztán még nehezebb leállni, a tűk megosztása pedig fertőzéseket okoz.  

A kormány szerint a dohány kapudrog, amelynek fogyasztása más drogok fogyasztásához vezet. Persze, hiszen a dílerek, akik dohányt árulnak, gyakran mást is: szintetikus dizájner-drogokat, heroint vagy speedet. A dohányfüggők egész nap azon pörögnek, hogy összeszedjék a napi adagra valót. Gyakran kisebb-nagyobb bűncselekményeket kell ehhez elkövetniük. 

Szánalmas, leromlott fizikai állapotban lévő utcai dohányosok koldulnak, strichelnek az aluljárókban, a rendőrség gyakran ki is tesz róluk elrettentő képeket (előtte-utána: te soha ne dohányozz!). Senki sem hallgat arra a néhány humanista szociális munkásra és faölelgető hippire, akik szerint az emberek nem a dohányzás miatt válnak hajléktalan emberi ronccsá, hanem a szegénység, a feketepiac és az azzal járó életforma miatt. A törvény szerint addiktológus orvosok felírhatnak nikotintapaszt a függőknek, de csak akkor, ha már többször sikertelenül próbáltak meg leszokni. A dohányosok leszokási rátája nagyon rossz.  

A dohánypiacot uraló bűnszervezetek között mindennaposak a leszámolások, bandaharcok. A rendőrség Dohányzás-ellenes Nyomozati Főosztályán több tucat nyomozó és kommandós dolgozik azon, hogy visszaszorítsa a dohánykereskedelmet. A korrupt rendőrökről szóló egyre gyakoribb híradások azonban aláássák a hatóságokba vetett hitet. Ahol nagy pénzekről van szó, ott mindig nagy a kísértés. Az illegális dohányból befolyó pénzek tisztára mosására külön vállalkozók szakosodtak. 

Az eredeti program szerint Magyarországnak 2035-re teljesen dohánymentesnek kellett volna lennie - ezzel szemben a dohányzás nem tűnt el. A szabályozható, korlátozható legális piac helyett az állam egy virulens feketepiacot teremtett, és bár a dohányosok száma abszolút mértékben csökkent, maga a dohányzás jóval nagyobb károkat okoz, mint korábban.  

Sárosi Péter   

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.