Michigan legalizálta a kannabiszt

Ezzel az USA lakosságának már egynegyede, mintegy 80 millió ember, él olyan államokban, amelyekben legális a növény.

A félidős választások során az amerikaiak nem csak a törvényhozás tagjaira voksolhattak, de népszavazási kezdeményezésekről is döntöttek. Ezek közé tartozik Michigan állam 1. számú népszavazási kezdeményezése, amely a 21 éven felüli felnőtt polgárok számára legálissá tette 12 tő kannabisz otthoni termesztését, 10 uncia (283 gramm) kannabisz otthoni tartását (gyermekvédelmi okokból 2,5 uncia felett zárt szekrényben kell tárolni). A törvény 10 százalék forgalmi adót vet ki a kannabisz kereskedelmére, az adót kötelezően vissza kell forgatni a helyi önkormányzatok, oktatás és közlekedés támogatására.

Michigan államban 2016-ban 22 ezer büntetőeljárást indított a rendőrség kannabisszal kapcsolatos bűncselekmények miatt, a becslések szerint ez 94 millió dollárba került az adófizetőknek. A költséges és eredménytelen szigorral szembeni elégedetlenség jelentősen motiválhatta az igennel szavazókat.

A Gallup közvéleménykutatás szerint jelenleg az amerikai lakosság 66%-a támogatja a kannabisz legalitását, a konzervatívok és liberálisok körében egyaránt többségben vannak a legalizációpártiak. Észak-Dakotában eközben elutasítottak egy szokatlan javaslatot, amely mindenféle mennyiségi határ nélkül legalizálta volna a kannabiszt. Ez mutatja, hogy miközben a tilalompárt meggyengült, ma már a legális piac szabályozásának a mikéntjén van a hangsúly.

Sárosi Péter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.