Nem lesz fővárosi drogbizottság - de lesz fővárosi KEF

Hiába hagyta jóvá a főpolgármester, hiába egyeztettek róla hónapok óta pártok és civilek - a Fidesz az utolsó pillanatban megfúrta a fővárosi drogbizottságot. Helyette Tarlós vezetésével megalakul a Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

A sajtó is beszámolt róla, hogy a közgyűlés elé terjesztették azt a javaslatot, ami szerint ellenzéki vezetésű bizottság alakul a drogproblémák felmérésére. Ennek lett volna a feladata, hogy szakértők bevonásával augusztus 31-ig egy tervet rakjon le a közgyűlés elé a legsürgetőbb problémákról és megoldásukról. A bizottságnak tagjai is lettek volna, az elnök, Naszályi Márta (MSZP-P) mellett Gy. Németh Erzsébet (DK), Horváth Csaba (MSZP), valamint Orbán Gyöngyi (Fidesz-KDNP).

Naszályi javaslatára 3 szakértő is bekerült volna a bizottságba. Miután nyáron többször egyeztettem a képviselőasszonnyal a fővárosi droghelyzetről, engem javasoltak az egyik szakértőnek. Emelett még Walton Attila szülő-pedagógus, a Fidesz javaslatára pedig Ujhelyi Eszter biológus, a józsefvárosi KEF elnöke lett volna a bizottság tagja. A tervek szerint a bizottság felmérte volna a helyzetet, javaslatot tett volna a fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum felállítására, a fővárosi drogstratégia kialakítására és lehetőség szerint költségvetési keret biztosítására.

Ezt a javaslatot azonban az utolsó pillanatban megakadályozta a kormányzó párt. Tegnap este benyújtottak egy módosító javaslatot. Ez a bizottság létrehozása helyett arról rendelkezik, hogy a közgyűlés a főpolgármester elnökletével létrehozza a Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot. Hogy mikor, kikkel és hogyan, abba a rendőrségnek igen, az ellenzéknek viszont nem lesz sok beleszólása. 

A módosító indítvány hivatkozik ugyanis arra, hogy a budapesti rendőrkapitánnyal egyetértésben nyújtotta be a Fidesz. A főkapitánnyal Naszályi Márta hónapok óta próblált találkozni és egyeztetni, sikertelenül. A módosító szerint "a Nemzeti Drogellenes Stratégia alapvető beavatkozási területén, elsősorban nem a szankcionálásra fókuszáló rendészeti jellegű megoldásokat előtérbe helyezve tudja majd eredményesen és hatékonyan megvalósítani a hozzá fűzött elvárásokat." Ez az egyébként nagyon homályos megfogalmazás arra utal, hogy a KEF a rendészeti megoldásokat helyezné előtérbe. Márpedig ma már közhely, hogy a "rendészeti megoldások" előtérbe helyezésével nem lehet eredményes drogpolitikát folytatni. A rendészet csak egy, nem is a leglényegesebb szeletét kell, hogy képezze a beavatkozásoknak. A tudományos bizonyítékok szerint a drogprevenció terén a rendőrség bevetése erősen kétséges.  

A Fővárosi Közgyűlés február 20-ki ülése 23 igen, 1 nem és 5 tartózkodás szavazattal ezt a tegnap benyújtott módosító javaslatot támogatta. Tarlós a közgyűlésen kijelentette "a lakosság eredményeket vár, nem folyamatos beszélgetéseket." Nos, ebben igaza van, de demokráciában nem diktátumokkal, hanem diszkusszióval, párbeszédel jutunk el a megoldásokig, még ha végül ezek a megoldások nem is egyeznek azzal, amit az utca embere igaznak tart. Tarlós azt is hozzátette: eddig tüneti kezelések folytak, eredmény nélkül. „A tűcsereprogramnál – amit nem ítélek el – sokkal többre van szükség, ezt a munkát magasabb szintre kell emelni," jelentette ki. Ez egy olyan hamis látszatot kelthet, mintha a Fidesz kormányzat elmúlt 8 éve során valamiféle ártalomcsökkentő drogpolitika folyt volna, ami a tűcserére helyezte volna a hangsúlyt. Éppen ellenkezőleg: az elmúlt 8 év úgy általában a segítő programok háttérbe szorításáról és a rendészeti megoldásokról szólt. 2014-ben bezárt Budapest két legnagyobb tűcsere programja. A megmaradt programok a töredékét sem éri el azoknak, akiket ők elértek. 

Természetesen önmagában az a hír üdvözlendő, hogy létrejön a fővárosi KEF - hiszen a szakma már régóta sürgeti annak megalapítását. Ez tehát siker. A pártok közötti bizottság létrehozásának éppen az lett volna az egyik legfontosabb célja, hogy előkészítse a fővárosi KEF létrehozását - megfelelően előkészítve, úgy, hogy az ellenzéknek is legyen benne szava, hogy hogyan és kikkel. Naszályi képviselő asszony jelezte, hogy ha kívülről is, de a továbbiakban is próbál hatást gyakorolni annak érdekében, hogy ne aludjon el az ügy. Reméljük, hogy sikerül a legjobbat kihozni ebből a helyzetből, és egy főleg nem a rendészeti módszerekre összpontosító, erős fővárosi KEF állhat fel hamarosan. 

Sárosi Péter