Tinédzserek fűfogyasztása a legalizáció után

Egy minden eddiginél alaposabb vizsgálat szerint az USA kannabiszt legalizáló államaiban nem nőtt, hanem csökkent a tinédzserek fűfogyasztása.

A Montana-i Állami Egyetem kutatói a JAMA Paediatrics című folyóiratban nemrég publikálták annak a minden korábbinál alaposabb vizsgálatnak az eredményeit, amiben áttekintették a kannabisz-fogyasztási trendeket 1993 és 2017 között a gyógyászati és a rekreációs célra legalizáló államokban. A vizsgálat során az Ifjúsági Kockázati Viselkedés Kérdőív (Youth Risk Behavior Surveys) mintegy 1,4 millió amerikai tinédzserre vonatkozó adatait elemezték, amit minden évben a járványvédelmi központ (CDC) munkatársai vesznek fel. 

A kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy míg a gyógyászati célból legalizáló államokban nem történt jelentős változás a tinédzserek fűfogyasztásában, addig a rekreációs célból legalizáció államokban jelentős csökkenés történt. Az elmúlt 30 napban fogyasztó tinik számarányában 8%-os, míg az elmúlt 30 napban legalább 10-szer fogyasztók arányában 9%-os csökkenést állapítottak meg.

Jelenleg az USA 33 államában legális a kannabisz gyógyászati, míg 10 államban a rekreációs célú fogyasztása és terjesztése is. Az első két állam, Colorado és Washington 2014-ben tette legálissá a fű nem gyógyászati célú árusítását az erre kijelölt boltokban, 21 éven felüli felnőttek számára.


By Victoria Putina - [1]=> 100 Years of Cannabis Legalization, CC BY-SA 4.0, Link

A legalizáció hatásait vizsgáló eddigi kutatások ellentmondásos eredményekhez vezettek. Egyes szakemberek szerint a legalizáció miatt nő a tinik fűfogyasztása, míg mások szerint valójában a tinik kevésbé férnek hozzá a kannabiszhoz akkor, ha azt ellenőrzött boltokban árulják. A mostani vizsgálat inkább az utóbbi tábor érveit támasztja alá.

"Mivel a mi kutatásunk számos közpolitikai változóval számolt, amivel a korábbiak nem, ez a jelenlegi legmegbízhatóbb kutatási eredmény a témában," nyilatkozta Dr. Mark Anderson, a kutatás vezetője. Elismerte, hogy ezzel még nem került végleges pont a vita végére, hiszen a legtöbb legalizáló államban még nem telt el megfelelő idő ahhoz, hogy alapos vizsgálatot végezzenek.

Sárosi Péter

 

 

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.