Az e-cigi pánik nyomában

Az e-cigaretták körüli hisztéria olyan döntésekre ösztönözheti a politikusokat, amelyek csak ártanak, és nem használnak.

A világ közvéleményét hónapok óta izgalomban tartja az e-cigi pánik. Sorra jelennek meg a cikkek a "titokzatos" és "járványszerű" megbetegedésekről és halálesetekről, amelyek az e-cigaretta fogyasztókat sújtják. Több ország politikusai egyes hangos lobbicsoportok nyomására már az e-cigi betiltásáról kezdtek el beszélni. Közegészségügyi hivatalnokok fogalmazzák meg a könyörtelen üzenetet: a lakosság jobban teszi, ha teljesen tartózkodik az e-cigik használatától.

Nos, mint mindig, most is megtalálható az igazság magva a hisztéria mögött. Valóban voltak megbetegedések, amelyeket még mindig nem tudunk teljesen megmagyarázni. Fiatal, egyébként egészséges emberek hirtelen olyan tüdőproblémákkal kerültek kórházba, ami megdöbbentette az orvosokat. Óvatosságra int bennünket azonban az, hogy az eddig regisztrált mintegy 500 eset többsége az elmúlt 1 évben jelentkezett, míg az elmúlt 10 évben alig-alig. Ha valóban az e-cigi mellékhatásáról lenne szó, akkor az elmúlt 10 évben miért nem jelentkezett ez a "titokzatos járvány" több millió fogyasztónál, és miért csak idén?

Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy nem önmagában a vaporizátor technológia, nem is a nikotin- vagy a kannabisz-pára eddig fel nem fedezett mellékhatásáról van szó. Hanem arról, hogy a megbetegedéseket valamilyen káros adalékanyag okozza. A betegek túlnyomó többsége feketepiacon vásárolt kannabisz-koncentrátumot tartalmazó tartályt helyezett az e-cigijébe, többnyire ugyanazt a márkát. 

Úgy tűnik, ez a feketepiaci fűkoncentrátum az, ami a megbetegedéseket okozza - és annak semmi köze magához a kannabiszhoz vagy a vaporizációs technológiákhoz. A kutatók arra gyanakodnak, hogy az illegális termelők által használt egyik adalékanyagról, az E-vitamin acetátról van szó, amit a THC olaj sűrítéséhez használnak. Ennek a belélegzése károsítja a tüdőt (lásd a lentebbi képet egy olajjal telítődött beteg tüdősejtről). A legális gyártási folyamat során készült koncentrátumokba ilyen káros anyagok nem kerülhetnek be. Jelenleg az Egyesült Államokban a kannabisz piacának nagyobb része illegális, és csak kisebb része szabályozott. Az e-cigi és kannabizniszben járatos szakértők szerint Kínában egyes gyárak ráálltak az ismert e-cigi tartályok hamisítására. Ezeket Nyugatra csempészik, és itt illegális műhelyekben töltik fel feketepiaci termékekkel.

És hogy miért éri meg E-vitamin acetátot használni? Végy 1 liter THC olajat, aminek a piaci ára 6 ezer dollár. Üsd fel 3 deciliter E-vitamin acetáttal, aminek az ára 50 dollár. És tádám, máris van 1,3 liter THC olajod, amit 7600 dolláros nagykeráron tudsz értékesíteni. Ha viszont beletöltöd tartályokba, akkor a fogyasztói ár jóval magasabb, és végül 5 ezer dolláros hasznot zsebelhetsz be egy 50 dollárnyi értékű méreganyaggal. Lelkiismeretlen kufárokból pedig nincs hiány. A becslések szerint akár 50 millió illegális tartály keringhet az amerikai feketepiacon, ellenőrizetlenül! Aki fű alatt vásárol ilyen tartályokat, az bizony komolyan megjárhatja.

Illegális THC olaj tartályok e-cigarettákhoz

Azokban az államokban, ahol a kannabisz legálisan szabályozott termék, a fogyasztók jóval nagyobb védettséget élvezhetnek. Hiszen az állam szabályozhatja a vaporizátor-piacot, elrendelheti veszélyes termékek visszahívását, új minőségellenőrzési szabályokat vezethet be. A megbetegedésekre a legális államok máris szigorúbb szabályok bevezetésével reagáltak. A feketepiac felett azonban az államnak nincs ellenőrzése.


Az Egyesült Királyságban, ahol az e-cigi ellenes lobbi nem olyan erős, mint az USA-ban, az egészségügyi hatóságok jóval pragmatikusabban és józanabbul állnak hozzá ehhez a kérdéshez. A Public Health England jelentése szerint az e-cigi 95%-al kevésbé káros, mint a rendes cigaretta. Az Action on Smoking and Health nevű brit dohányzásellenes szervezet adatai szerint csak 2017-ben 70 ezren hagytak fel dohányzással az e-cigaretta segítségével. És bár a nikotin függőséget okoz, azonban a káros égéstermékek nélkül ez a függőség nem vezet halálos betegségekhez, mint a tüdőtágulás vagy a tüdőrák.

Az bizonyított tény, hogy az e-cigi segítségével sokan le tudták tenni a jóval károsabb, rákkeltő égéstermékeket a tüdőbe halmozó cigaretta szívását, és ezáltal minden évben rengeteg embert sikerült megmenteni a kínhaláltól. Ha most egy morális pánik miatt a politikusok felelőtlenül úgy döntenek, hogy általános tilalmat vezetnek be az e-cigire, annak bizony a haszonélvezői a dohánycégek és azok a feketepiaci szereplők lesznek, akik az egész bajt okozták.

Sárosi Péter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.