Miért károsak az "előtte-utána" elrettentő kampányok

Misty Loman esete bizonyítja, mennyire súlyosan egyoldalúak és megbélyegzőek a rendőrség által használt "előtte-utána" elrettentő kampányfotók.

Bizonyára mindenki látott már olyan képekkel operáló rendőrségi "drogprevenciós" kampányokat, amelyeket drogfüggő emberekről készítettek, állítólagosan a függővé válásuk előtt és után. Az ilyen előtte-utána képsorozatokkal kívánják elrettenteni a fiatalokat attól, hogy ők maguk is "rabjává váljanak" a drogoknak.

Nos, az ilyen kampányokkal több nagyon súlyos probléma is van. Egyrészt a hasonló kampányokról készített vizsgálatok már évtizedek óta kidertették, hogy az elrettentés mint prevenciós eszköz a legritkább esetekben működik. Különösen, ha tinédzsereket akarunk meggyőzni valamilyen cselekedet kockázatairól. Ezen felül ezek a kampányok súlyosan megbélyegzőek és jogsértőek azokra az emberekre nézve, akikről ezek a képek készülnek. És nem csak azért, mert dehumanizálóak és megalázóak, ezzel még mélyebb kirekesztettségbe és kétségbeesésbe hajszolhatják az amúgy is bajban lévő embertársainkat. Azért is, mert még nagy jóindulattal csak féligazságnak tekinthetők és nem mutatják a teljes képet. Nem mutatják be ugyanis, hogyan jutottak el ezek az emberek a jelenlegi állapotukba, milyen tragédiák előzték meg ezt, és hogyan járult hozzá maga a társadalom, hogy ennyire a margóra szorultak.

Misty Loman maga is áldozatául esett egy ilyen súlyosan megbélyegző és kirekesztő kampánynak: a rendőrség által róla terjesztett képek bejártak az Internetet. A képeken láthattuk Misty-t a drogfüggősége előtt, mint jól szituált, egészséges fiatal nőt, majd láthattuk a csontig soványodott arcú drogfüggőt is, akiből mintha teljesen elszállt volna az élet. "Ezt okozza a metamfetamin!" - harsogja mellé az elrettentő üzenet. Hát nem. A kampány ugyanis kihagyott néhány nagyon fontos tényt.

Nem szólt arról, hogy Mistyt csontrákkal és szklerodermával (a bőr megkeményedése) diagnosztizálták, és hogy ezek miatt a betegségek miatt nézett ki az arca úgy, ahogy. Nem szólt a kampány arról sem, hogy Misty elveszítette mindhárom gyermekét, és az amiatti fájdalmát nem tudta feldolgozni, és ezért is vált metamfetamin-függővé.

És végül, nem szólt a kampány arról sem, hogy Misty néhány hónapja sikeresen végigcsinált egy rehabilitációs programot egy terápiás közösségben, és ma már a felépülés útjára lépett. És bár úgy mutatták be, mint a "társadalom szemetét", valójában hihetetlen erő és bátorság lakozik ebben a nőben - megharcolta a maga harcát a démonaival az életért!

Sárosi Péter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.