Útikalauz kezdő partidrog-fogyasztóknak

Néhány hasznos ártalomcsökkentő tipp azoknak, akik szeretnének belemerülni a partidrogok és pszichedelikumok világába a nyáron, de ezt felelősségteljesen tennék.

Kiszabadultál a napi robotból, és a szabadságodat egy olyan fesztiválon szeretnéd tölteni, ahol elektronikus zenére táncolhatsz a szabadban? Szép gondolat! Kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbálj valamilyen partidrogot, például ecstasy-t? Pszichedelikus utazásra vágysz a természet lágy ölén? Esetleg már használtál korábban is szereket, de szeretnéd ezt biztonságosabban és felelősségteljesebben tenni? Nos, akkor az alábbi sorok neked szólnak.

Akkor most arra buzdítasz, hogy kipróbáljam a drogokat?
Nem. Nem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy bármit is fogyasszon - se Coca-Colát, se sört, se LSD-t. Ezt a döntést mindenki maga hozza meg. Ami fontos, hogy ez a döntés tájékozott és felelősségteljes legyen. A döntés meghozásakor vedd figyelembe, hogy mik a következmények: tedd mérlegre a várható pozitív és negatív hatásait az életedre!

Ha viszont már úgy döntöttél, hogy kipróbálod, akkor légy tisztában néhány egyszerű szabállyal, ami megkönnyítheti, hogy elkerüld a baleseteket és a negatív következményeket. Ezt hívják ártalomcsökkentésnek. És ezért írtam ezt a kalauzt.

Aranyszabály: A drogfogyasztás nem csak a drogról szól
A fő aranyszabály, hogy nem csak azt kell alaposan mérlegelned, hogy milyen drogot használsz és mennyit, hanem azt is, hogy megfelelő fizikai és lelki állapotban vagy-e (set), és megfelelően választottad-e meg a környezetet, és a társakat ehhez a kalandhoz (setting). Először is vizsgáld meg alaposan magad, és azt is, hogy milyen körülmények között leszel!

Öröklött hajlamok
Ha a családodban volt már korábban példa pszichiátriai betegségre, akkor esélyes, hogy neked is van hajlamod hasonlóra: ebben az esetben különösen óvatosnak kell lenned! Bár nincs bizonyíték arra, hogy például a fű önmagában szkizofréniát okoz, de az erre hajlamos fiataloknál bizony előhozhat vagy súlyosbíthat pszichotikus tüneteket.

Antidepi
Ha antidepresszánst (vagy más pszichiáter által felírt gyógyszert) szedsz, akkor a legbölcsebb döntés, ha egyáltalán nem tolsz mellé semmilyen más tudatmódosító szert! Egyrészt veszélyes lehet kombinálni olyan drogokkal, amik szintén a boldogsághormonokra hatnak (pl. nem szeretnél szerotonin-szindrómát kapni, hidd el, elég vacak állapot). Másrészt ha eleve gyógyszert kell szedned az agyad neurokémiai egyensúlyvesztése miatt, akkor jobb nem belebarmolni.

Krízis
Nem tanácsos pszichedelikus utazást tenned akkor, ha éppen egy sok stresszel és szorongással járó krízishelyzetben vagy (családi, párkapcsolati vagy munkahelyi válság pl.) - ilyenre legfeljebb ellenőrzött terápiás körülmények között vállalkozhatnál, szakavatott guide segítségével, de egy buli/fesztivál erre nem alkalmas!

Elégedett vagy az élettel?
Mérlegelned kell, mennyire vagy elégedett az életeddel. Mennyire értelmes és tartalmas életet élsz. Minél rosszabbnak látod az életed, annál nagyobb esélyed van arra, hogy rácsúszol valamilyen drogra, hiszen azt menekülésre fogod használni a szürke és lehangoló hétköznapi valóság elől.

Fittség, kipihentség
Fontos az is, hogy fizikailag mennyire vagy fit, kipihent és egészséges. Egy drogutazás mindig nagy fizikai megterhelésnek teszi ki a belső szerveidet, még akkor is, ha közben nem érzed. Majd csak utána fogod - viszont akkor benyújtja a számlát. Soha ne drogozz akkor, ha beteg vagy kialvatlan vagy! És közben se pörögd túl magad, különösen ne a tűző Napon: emlékezz, hogy beekizve nem érzed magad fáradtnak, de közben lehet, hogy a szervezeted már pihenőért könyörög!


Alvás

Az alvás az egyik legjobb ártalomcsökkentés. Nem csak az a fontos, hogy kipihent légy, amikor drogot fogyasztasz, de az is, hogy ki tudd pihenni az élményt. Számolj rá egy bulira még vagy 2 napot regenerálódásra, ideális esetben. De kevésbé ideális esetben is minimum egy napot. Van, amikor nem tudsz rögtön elaludni egy bulizás után. Nincs annál szarabb, amikor pont akkor jön rád az ólmos álmosság, amikor már valami munkahelyi vagy családi programon kellene topon lenned! Ha fesztiválozol, akkor mindenképp legyen egy nyugodt, kényelmes zug, sátor, ahol ki tudod aludni magad, lehetőleg távol a nagyszínpad zajától, árnyékban, hogy ne sülj szét reggel, és védve esőtől, széltől. Esőben egyébként egy fesztiválon a gumicsizma az egyik legjobb ártalomcsökkentés, erre a saját károdon fogsz rájönni! Füldugót mindenképp vigyél magaddal!

Fürdés
A többnapos fesztiválokon sok ember elköveti azt a hibát, hogy nem zuhanyozik. Legfeljebb cicamosdik. Fúj, koszos, sorban állnak stb. Nos, én azt javaslom, hogy vegyél egy nagy levegőt, és menj el zuhanyozni, lehetőleg akkor, amikor kevesebben vannak. Meg fogod látni, hogy ég és föld a különbség: egy zuhany, még ha nincs is meleg víz, teljes újjászületés. Vigyél papucsot és törölközőt persze. Lehet venni túraboltokban mobil zuhanyt, az is okosság, csak azt fel kell tölteni. A higiénia egyébként is fontos: próbálj odafigyelni, legyengült immunrendszerrel simán benyalhatsz valami jó kis fertőzést - körbemegy egy spangli vagy üveg, és kész. Az egész társaság lebetegszik.

Chill out
A legtöbb jó fesztivál egy felnőtt játszótér: tele van stimuláló, inspiráló élményekkel. Egy színes forgatag, ami úgy van összerakva, hogy sok izgalmat és örömöt tartogasson. De készülj fel arra is, hogy esetleg lehetnek olyan helyzetek, amikor az érzékeid túlterhelődhetnek: van egy olyan nyugodt hely, ahová félre tudsz vonulni pihenni, vagy egy jó baráttal beszélgetni? Sok fesztiválon van chill sátor, jó ezt felfedezned, mielőtt még belemerülsz a jóba.

A víz = élet
A testünk is nagyrészt vízből áll. Miközben pörögsz valamilyen drogon, ezt könnyen el tudod felejteni. Kiszáradsz, túlhevülsz, szénné égsz a Napon. Az alkoholos italok nem a legjobbak arra, hogy hidratáljanak. A legjobb, ha keveset iszol belőlük, viszont gondoskodj róla, hogy mindig legyen hideg ivóvíz-forrásod. Egy óránként fél literrel igyál! Az ecstasy-val kapcsolatos balesetek túlnyomó többségét nem a drog maga okozza, hanem a nem megfelelő vízbevitel.

Élelem = energia
A túl sok víz is veszélyes lehet. Különösen, ha közben nem ettél már régóta semmi sósat. Szóval néha tolj egy kis sós snacket, ropit vagy ilyesmit, még akkor is, ha éppen baromira nem kívánod. Az energiapótláshoz pedig nem árt egy kis szőlőcukrot, gyümölcsöt vagy csokit magaddal vinni. Ha több napos fesztiválon vagy, akkor figyelj oda arra, hogy legalább egyszer egy nap egyél valami meleget.

Krónikus betegségek
Ha cukorbeteg vagy, vagy más hasonló krónikus betegséggel élsz (pl. HIV) akkor különösen fontos, hogy figyelj oda, hogy megfelelően étkezz/bevedd a gyógyszered! Márpedig bedrogozva bizony hajlamos az ember totál elfelejteni az ilyesmit. Nem árt, ha beállítod a telefonodat, hogy figyelmeztessen, esetleg megkérsz egy jó barátot is, hogy figyeljen oda rád. Olvass utána annak is, hogy a gyógyszer, amit szedsz, vajon nem ütközik-e a droggal, amit be akarsz venni.

Közösség, barátok
Talán ez az egyik legfontosabb tanács: jól válaszd meg, kikkel, milyen társasággal mész bulizni, fesztiválozni. Ha ezt jól megválasztod, az már fél siker. Lehetőleg olyan barátok is legyenek köztük, akikben jól megbízol. Akikkel szívesen osztod meg akár az intimebb tapasztalataidat is, akiknek szívesen megnyílsz, és nem tartasz attól, hogy visszaélnek vele. Bárhogyan. A drogozás egy ilyen bulin abszolút társas tevékenység, és iszonyú jó tud lenni arra, hogy közelebb kerülj emberekhez, jobban megismerd őket, szorosabbra fond a barátságaidat. De ha egy olyan emberrel osztod meg ezt az élményt, aki nem érdemes rá, akkor éppen annyi hátulütője is van.

Figyelj oda másokra
Ne csak magaddal, a saját jóléteddel légy elfoglalva: figyelj oda a többiekre is. Ha valakit a társaságodból elkap a gépszíj, ha hülyeséget csinál, ha nem figyel oda, hogy igyon vagy pihenjen, akkor kedvesen, nem tolakodóan figyelmeztetheted erre. Ne felejtsd el, hogy mindenki más: ne tukmálj rá semmit senkire! Hiába vagy te most oda meg vissza egy új drogért, és szeretnéd ezt az élményt megosztani a barátoddal, lehet, hogy ő most nem ott jár az útján, ahol te. Lehet, hogy olyan problémái vannak, amik neked nincsenek. Ne vedd készpénznek, hogy majd rá is ugyanúgy fog hatni ugyanaz, mint rád!

Párkapcsolat
Egy közös drogélmény közelebb hozhatja egymáshoz a párkapcsolatban élőket - vagy éppen el is idegenítheti őket egymástól, ha rosszul sül el. Csak akkor jó együtt drogozni, ha közös hullámhosszon vagytok, az életben is, és ezzel kapcsolatban is. Ha csak az egyik fél akarja, a másik meg csak enged a nyomásnak, annak többnyire rossz vége lesz! Jó előre lefektetni a szabályokat akkor is, ha csak az egyik fél drogozik, a másik pedig nem. A nem drogozó fél könnyen úgy érezheti, hogy a párja elhanyagolja, a drogozó pedig úgy, hogy túlkontrollálják, ha nem így tesztek. Beszéljétek meg, lehetőleg még józanul! Ha nem ismered még elég jól a partneredet, akkor érdemes későbbre halasztani egy mélymerülést, amikor már van bizalom.

Gyerekek
Bár sok párt láttam már, akik elvitték a gyereküket fesztiválozni, elég keveset láttam olyat, ahol ezt tartósan teljes harmóniában sikerült levezényelni. Nem biztos, hogy ami neked jó, az a gyereknek is szuper lesz! Sok szülő megpróbálja beosztani, hogy egyik nap az egyik józan szülő vigyáz a gyerekre, a másik nap meg a másik, és felváltva buliznak. De a legtöbb ismerősömnél ez max. 1-2 napig jött be, és végül úgy döntöttek, hogy gyerek nélkül járnak fesztiválozni. Mindenestre a gyerek + fesztivál élmény, még ha lehet is jó, az teljesen másról szól, mint amikor valaki csak felnőtt társaságban megy.

Utazási terv
Ha pszichedelikus utazásra készülsz, legyen utazási terved. Honnan akarsz eljutni hová? Mi a szándékod? Csak simán bulizni akarsz, vagy esetleg szeretnél mélyebbre merülni a valóság óceánjába? Nem mindegy, hogy ehhez milyen szert, milyen dózist, milyen zenét, milyen környezetet, milyen barátokat választasz. Ami működik egy alacsonyabb dózisú tripnél, az nem biztos, hogy jó lesz egy mélyrepülésnél. Biztonságos lesz vajon a környezet, amiben leszel? Még akkor is, ha például mozgáskoordinációs zavaraid lesznek?

Dózisolás
Mindig kényes művelet a drogok kiporciózása egy fesztiválon. Amikor egy csont beállt arc a tánctéren szórogatja a koszos tenyerébe a kristályt, amit onnan felnyal - na, az nem a legjobb módszer! A legjobb az, ha még józanul kiporciózza valaki, és tervet készít, hogy mikor és mennyit fog fogyasztani és hogyan. Vannak, akik kis cigipapírba, vagy gyógyszertárban kapható üres kapszulába porcióznak, amit aztán készen elő lehet kapni. Ettől persze lehet eltérni, ha a körülmények úgy diktálják, de a teljes rögtönzés az nem jó. Az ekitabletták hatóanyagtartalma az utóbbi időben elég durva: nem ritkák a 200-300 mg-os tabletták. Egy kezdő fogyasztónak, különösen, ha egy 50 kilós lányról van szó, ez biztosan túl sok. Elsőre negyed tablettánál többel nem ajánlatos kezdeni, és várni legalább fél-1 órát, hogy a hatások kiteljesedjenek. Kristály esetében egy gramm nyolcadát szokták kezdődózisnak használni. Ne felejtsd: a kevesebb néha több!

Drogtesztelés
Na az nálunk nincs. Mert egyes nagyokos politikusok és rendőrök szerint azzal, ha a fiatalok be tudnák vizsgáltatni a drogot, amit fogyasztani akarnak, az drogozásra buzdítaná őket. Csacsiság. Mindenesetre legfeljebb kis kézi teszteket tudsz rendelni a netről, ezek egy reagens anyag elszíneződéséből állapítják meg, hogy mi nincs a drogban. Például ha Marquis teszt nem lilul be, akkor biztosra veheted, hogy a tablettádban nincs MDMA - a legjobban teszed, ha kidobod. Azt azonban nem tudják ezek a tesztek megmondani, hogy pontosan mi van benne.

Kombók
A drogkombinációk veszélyesek lehetnek. Vannak kombinációk, amelyeknél az élmény fokozása jellemző, különösebben veszélyes mellékhatások nélkül. Sokan szívnak füvet, hogy elviselhetőbb legyen a lejövés az MDMA-ról vagy a tripről. De egy kezdő drogfogyasztónál a legjobb, ha nem kombinál semmit, hiszen egyetlen drog is letaglózóan intenzív élményt tud nyújtani, nem hogy több. És vannak kimondottan veszélyes kombinációk is, amiket el kell kerülni - ebben a táblázatban például szépen kibogarászhatod ezeket. És ne felejtsd el, hogy az alkohol és a energiaital is drog! Alkoholt ketaminnal vagy GHB-vel kombinálni az big no-no.

Orr
Ha orrba szippantasz drogokat, akkor figyelj oda, hogy minél finomabb porrá őröld össze használat előtt. Másként csúnyán szétcseszi a nyálkahártyádat. A szipkád ne oszd meg senki mással, mert az is fertőzésveszélyes! Ne szippants bankjeggyel vagy egyéb koszos dologgal! Tartsd tisztán az orrüreged, a drogos session után érdemes sós tengervizes orrcseppel kitisztítani - de az orrcseppet se vidd túlzásba!

Szex
Igen, itt most azt fogom tanácsolni, hogy vigyél magaddal óvszert. Meg azt is, hogy ha védekezés nélkül szexeltél bedrogozva, akkor utána mindenképpen menj el ingyenes, névtelen HIV és szifilisz szűrésre. A legtöbb nemi betegség könnyen kezelhető, a baj abból van, ha leszarod és nem fedezik fel időben. Sok drog hatása alatt kimondottan kellemes az érintés, az intimitás. De arra is készülj fel: bizonyos drogok hatással vannak a szexuális teljesítményedre. Például ekizés után nem biztos, hogy fel fog állni. És a másik, hogy nem egy történetet lehetett olvasni azokról, akik annyira rákattantak a drogos szexre, hogy utána már nehezen ment nekik drog nélkül. Ha pasi vagy, és beekiztél, akkor légy tisztában a korlátaiddal: lehet, hogy te úgy érzed, hogy mindenkit imádsz, de nem biztos, hogy minden lány azt szeretné, hogy egy csontkész faszi ölelgesse. Ne ugrálj rá, ne lökdösd az embereket tánc közben!

Napi ciklus
Sokan el sem tudják képzelni, hogy lehet máskor is bulizni, mint éjjel. Erre játszik rá az egész partiszervező ipar: a bulik többnyire késő éjjel kezdődnek és reggelig dübörögnek. Ezzel az a gond, hogy ez önmagában is felborítja a ciklusodat, és nehézzé teszi a hétköznapokba való visszailleszkedést. Egy többnapos fesztivál azonban kitűnő alkalom lehet arra, hogy kipróbálj egy más típusú bulizást. Egy reggeli zuhany, aztán reggeli, egy kis csillelés és dumcsi, aztán lemenni bulizni, este pedig szépen lejönni, megvacsizni, beszélgetni a tűz körül, aztán elmenni aludni. A legjobb, ha nem minden nap használsz valamilyen szert (beleértve az alkoholt!), hanem tartasz szünnapot is. Ha így teszel, akkor sokkal könnyebb lesz majd a lejövés a fesztivál után.

Övtáska
Bizony, ha szét vagy esve, akkor könnyen széthagyod a kis motyóidat, főleg egy többnapos fesztiválon, ahol a sátrad meg a színpadok közötti távolság nem kicsi. Érdemes beszerezned egy jó kis övtáskát, amiben szépen elrendezve magaddal hordhatod, ami kell (pl. elemlámpa, naptej, kézfertőtlenítő, pénz, zsepi, szőlőcukor stb.), és nem zavar tánc közben sem.

Szemét
Klassz dolog kimenni a természetbe - de csak akkor, ha úgy is hagyod ott a környezetet, ahogyan találtad. Nincs annál gusztustalanabb, mint amikor a bulizók szétdobálják a csikkeket, műanyagpoharakat, zacskókat, üvegeket stb. Hozz magaddal saját, lehetőleg újrahasznosítható tányért, étkészletet, kulacsot/poharat, szemeteszsákot. Gyűjtsd össze a szemetedet (a csikkeket is!) és vidd el magaddal!

Kattogás
A partidrogozással néha velejár a kattogás. Kattogsz, ha nem jutottál droghoz, ha már bevetted, de nem tudod, mire számíts, ha túl kevés volt, vagy ha túl sok. Az ember mindig valami másra vágyik, mint ami éppen van. Van, akinek mindig kell valami mission: menjünk, szerezzünk gombát, menjünk, toljunk még egy kis kristályt, keressük meg őt és kérjünk ketamint stb. Van, aki másról se tud beszélni, csak a drogozásról. Te mit, hogy, mennyit, mikor, milyen. Néha ez nagyon fárasztó tud lenni. Ne mindig azt nézd, mit fogsz csinálni - hanem próbálj kicsit ellazulni abban, ami van.


Az elengedés művészete

Nagyon sok embernek élete meghatározó élménye, amikor először ekizik. Aztán utána még sokáig hajszolja ugyanazt az érzést, néha sikerül megközelítenie - viszont úgy érzi, már nem ugyanaz, vagy hogy túl rövid ideig tart. Könnyen kialakul a tolerancia: a szervezeted már nem ugyanúgy reagál ugyanarra az adagra. Ezt sokan úgy próbálják meg kompenzálni, hogy többet tolnak, és többször. És itt kezdődnek a gondok. Amikor azt érzed, hogy az MDMA csúcsélmény kezd halványodni, nagy a kísértés, hogy rátolj. Ezzel azonban nagyon óvatosan kell bánni: ne felejtsd el, hogy mindennek megvan az ára! Minél jobban kitolod a csúcsélményt, annál jobban kiszipolyozod a szervezeted, és utána annál inkább úgy fogod érezni magad utána, mint a mosott szar.

Lemenő napocska meditáció
Egy hasznos tipp, hogy a görcsös újraadagolási kényszert kezeld. Amikor kezd halványodni az élmény, a kis egócskád elkezd szűkölni, adjál még, akarok még szerotonint meg dopamint! Le kell csillapítanod. Gondolj arra, milyen, amikor egy szép hegycsúcson ülsz és gyönyörködsz a naplementében a barátaiddal. Szép és meghitt pillanat, szinte azt kívánod, hogy soha ne menjen le a Nap. De aztán rádöbbensz, hogy a természet rendje az, hogy a Nap minden este lebukik a látóhatáron. A naplemente szépsége a múlandóságához van kötve - de egyben ebben a múlandóságban benne van az újjászületés ígérete is. Lesz másnap, reggel feljön a Nap, és fogsz még gyönyörködni máskor is naplementében. Ne fogd fel úgy az ekiélményt sem, mint egyszeri és megismételhetetlen dolgot. Gondolj rá úgy, mint ahogy a lemenő Napra: milyen szép, ahogy szelíden lesüllyed, vöröses-lilára festi a felhőket a láthatáron. Az ekiről való lejövésben is lásd meg a szépséget. Gondolj arra, hogy lesz még máskor is ilyen, semmit sem veszítesz - de sokat nyersz, ha elengeded.


A “rossz trip”

Hasonló módon tudod kezelni az ún. “rossz tripet”: amikor valamilyen pszichedelikus drogtól, pl. LSD-től vagy gombától félelmetes, rossz élményt élsz át. Azért írom idézőjelbe, mert igazából rossz trip nincsen, csak nehéz élmény, amibe magadat hajszolod bele. Ezért is olyan fontos, amiket fentebb írtam a környezet és a saját állapotod megválasztásáról. Az ilyen becsavarodott állapotokra jellemző, hogy az ember megijed a saját tudatállapotától, és attól kezd rettegni, hogy örökre ebben marad. “Bazmeg megőrültem, kész, ennyi,” sugallja neked egy kis hang odabent. Ez azonban nincs így. Míg az eki csúcsélmény elengedése azért nehéz, mert félsz, hogy végérvényesen véget ér, a bad trip élményt meg pont azért nem tudod elengedni, mert félsz, hogy örökre benne maradsz. Mindkét esetben az egód trükkjeiről van szó. Na ilyen esetben jó például az, ha van egy olyan biztonságos hely a közelben, ahol nyugodtan le tudsz ülni, és van veled valaki, akivel elbeszélgethetsz, és segít kijutni ebből az állapotból. A nehéz élmény nem feltétlenül rossz: kisülhet belőle jó is.

Lélegezz
A lélegzés: teremtés. Minden egyes lélegzetvétellel újrateremted magad. Ha belegondolsz, nem kell sok az élethez: levegő, víz, étel. Csak lélegezned kell, és minden rendbejön. A lélegzeted egy horgony, amiben mindig bízhatsz. Egyenletes, nyugodt lélegzetvételekkel kijössz a legrosszabb helyzetekből is.

Mit tegyek, ha másnak van nehéz élménye?
Először is, ne ess pánikba. Ha te nem vagy nyugodt, akkor nem tudsz mást sem megnyugtatni. Egy olyan környezetet kell teremtened, ami megnyugtatja, ahol a külső ingerek nem zavaróak a számára. A legfontosabb, hogy légy vele együtt: nem kell kalauzolnod, egyszerűen csak hallgasd meg, érezz vele együtt. Ne kicsinyeld le azt, amiben ő van, vedd komolyan az érzéseit - beszéltesd, legfeljebb kérdezz, és hagyd, hogy ő maga találja meg a kiutat. Készülj fel rá, hogy nehéz emlékek is feljönnek ilyenkor. Emlékeztesd arra, hogy bármilyen rossz is ez az élmény, de hamarosan el fog múlni. Nem jó ötlet ilyen esetben öngyógyításként valami más drogot használni (“tolj rá egy kis ekit oszt jól leszel!”).

Mikor kell segítségért fordulni
Ha valaki fizikailag rosszul van, elvesztette az eszméletét, habzik a szája, vérzik, akkor azonnal hívni kell a mentőket. Ne hagyj magára senkit, aki rosszul van, fektesd biztonságos oldalfekvésbe, hogy ne fulladhasson bele a hányásába.

Másnap
A drogozás másnapján gyakran még elég készen vagy. Mintha valami vattába lennél még belemerülve, és ha nem volt nálad füldugó, a zene pedig durván hangos volt, akkor a füled is cseng. Enervált vagy, kimerült. Nem biztos, hogy sok motivációt érzel a dolgokhoz. Tele vagy élményekkel, amiket az agyad kattogva próbál feldolgozni. A szerveid, amiket túlhajtottál, próbálnak magukhoz térni, kiválasztás, emésztés. Fontos, hogy segítsd őket sok pihenéssel, ha tudsz, aludj. Ha nem aludtad ki magad, ne vezess autót, de még bicajt se! Egyél és igyál rendesen. Vannak különféle praktikák és népi csodaszerek a másnap könnyítésére, egyesek esküsznek az 5-HTP készítményekre, a triptofán tartalmú ételekre (pl. tojás, banán). Valószínűleg egy kis vitamin és ásványianyag utánpótlás nem árt (pl. magnézium), de azért ne gondold, hogy egy okos tablettával majd megúszod a nehezét. Ha az alvászavarod miatt nyugtatót veszel be, akkor nagyon fontos, hogy utána már ne tolj rá semmit, alkoholt se! Sokan azt mondják, nem is a közvetlen másnap a legszarabb, hanem a harmadnap. Amikor már elmúlt az utóérzés is, és marad egy ilyen full depis letargia, nulla motivációval. Nos, azért ha nem készítetted ki magad, ha mértékletes voltál, akkor ezt ki tudod küszöbölni, vagy legalábbis minimalizálni. De minél mértéktelenebb vagy, annál durvább lesz a más- és harmadnap. És ha ez előfordul, akkor használd arra ezt az időszakot, hogy elmélkedj el azon, vajon érdemes volt-e. A kudarcokból, hibákból lehet a legtöbbet tanulni!


Önvizsgálat

Fontos, hogy folyamatosan vezess mérleget a droghasználatodról. Vajon azt az élményt kaptad, amire számítottál? Ha nem, akkor mi volt a baj? Tényleg arról szól a drogfogyasztás a számodra, hogy új, izgalmas élményeket élj át - vagy már csak arról, hogy elmenekülj a hétköznapok elől? Ha az utóbbi, akkor érdemes újratervezni. Az ember egy idő után rájön, hogy a legcsodálatosabb dolgok az életben többnyire egyben a legveszélyesebbek is. A drogfogyasztás csodálatos és rettenetes lehetőségeket foglal magába. Egy felnőtt játszótéren átélni a felfedezés izgalmát a sok különös élmény között, olyan emberekkel, akiket szeretsz, az valami csodálatos. De amikor a drogozás inkább elzár már azoktól, akiket igazán szeretsz és tisztelsz, amikor menekülésre használod, az rettenetes. Sajnos ha nem figyelsz oda, akkor könnyen áteshetsz az elsőből a másikba. Hiába vagy nagyon magabiztos. Ne hidd, hogy mindig racionálisan fogsz tudni dönteni! Jön egy válság az életedben, otthagy a csajod/pasid, kirúgnak a munkahelyedről, balesetet szenvedsz, megbetegszel - bármi, és hirtelen nagyon kiszolgáltatottá válsz. A függőség nem szerhez kötött: szinte minden szer magában hordozza a függőség lehetőségét, talán egyedül az LSD-hez hasonló pszichedelikus szerek kivételével. Igen, még a fű is, amiről sokan azt állítják, hogy nem drog (muhaha). Ezért nagyon fontos, hogy jól megválaszd a set-et és a settinget. Egész életünkben tanulunk. Hozzuk magunkkal a kis csomagunkat, a gyerekkorunkból, fájdalmakat, csalódásokat, ezek nem múlnak el nyomtalanul. Ha nem veszel róluk tudomást, megbosszulják magukat. Fontos, hogy mindig folgalkozz magaddal, dolgozz magadon! És ha kell, ne szégyellj segítséget kérni sem.

Ha ezeket szem előtt tartod, akkor maximálisan kiélvezheted az élményt, a legkevesebb ártalmat okozva ezzel magadnak és másoknak!

 Sárosi Péter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.