A lélek indája: egy pusztuló világ gyógyszere


Egy most magyarul is megjelent könyv szerint az amazóniai sámánok által használt ősi ayahuasca-főzet segíthet az emberiségnek abban, hogy szembenézzen a 21. század kihívásaival.


Bolygónk pusztulása talán sehol sem fájdalmasabb, mint Amazóniában, ahol minden nap sok futball pályányi őserdőt dózerolnak le. Az esőerdők pusztításával pedig nem csak a világ leggazdagabb ökoszisztémáját semmisítjük meg, és olyan növény- és állatfajok kihalását idézzük elő, amiket az ember még csak fel sem fedezett. Elpusztítjuk azoknak az őshonos népeknek az életterét és kultúráját is, akiket az ipari forradalom és gyarmatosítás korában “primitívnek” bélyegeztek. És akiknek a kultúráját csak napjainkban kezdjük igazán megérteni, és rádöbbenni arra, hogy milyen hihetetlen spirituális gazdagságot képvisel.

Az amazóniai őserdőkben élő népek ősi sámáni szertartásai, gyógyító növényei egyre nagyobb elismertségnek örvendenek a nyugati társadalmakban is. Így például az ayahuasca, az a növényi főzet, amelynek segítségével ma már a világ minden részében emberek tömegei keresnek gyógyulást és lelki fejlődést (olvass róla bővebben ebben a cikkemben!).

Statisztikák nincsenek arról, hogy Magyarországon hányan vettek részt ayahuasca-szertartáson. A DMT, az ayahuasca egyik fő hatóanyaga, illegális és a kábítószerek listáján szerepel. Ezért aztán tabu. Bizonyos körökben azonban ma már egyre népszerűbbnek számít.Vegyes társaságot vonz az ayahuasca: egyeseket az ősi sámáni szertartások, másokat a természetgyógyászat, megint másokat az alternatív pszichoterápiás módszerek iránti érdeklődés vezet el hozzá. Miközben a hatóságok a szőnyeg alá próbálták söpörni, egész rejtett underground ayahuasca kultúra alakult ki. A titkos szertartásokat leginkább dél-amerikai sámánok vagy különféle önjelölt tanítók és guruk szervezik. És mivel az egész illegális, ezért a résztvevők számára semmilyen garancia nincs arra, hogy mit is kapnak a gyakran nem kevés pénzért cserébe, amit befizetnek. Jó pár emberrel beszéltem már, aki esküdözött, hogy az ayahuasca alapjaiban változtatta meg az életét a pozitív irányba. És találkoztam olyannal is, aki állította, hogy kuruzslókkal és szélhámosokkal is volt már dolga. A szemellenzős tiltás, ami állítólag az emberek egészségét akarja megvédeni, valójában itt is csak szabályozatlan feketepiachoz vezet, ahol a fogyasztót nem védi semmi.

Reméljük, Daniel Pinchbek és Sophia Rokhlin “A lélek indája: Ayahuasca” címmel most magyarul is megjelent könyve hozzájárul ezen ősi szerrel kapcsolatos ismeretek terjesztéséhez. Hiszen számos félreértéssel és tévhittel találkozunk. Sokan azt hiszik például, hogy ez ugyanolyan kábítószer, mint mondjuk a heroin, ami csak a problémák előli menekülésre jó és függőséget okoz.
Nem, az ayahuasca egészen másként hat, és aki pusztán gyönyörszerzési vagy gondfeledtető céllal közelít hozzá, az csúnyán megjárhatja. És éppen ezért nagyon fontos, hogy azok, akik kacérkodnak a kipróbálásával, előtte tisztában legyenek azzal, milyen nagy szerepe van a belső állapotuknak (set) és a külső környezetnek (setting) az élmény alakulása szempontjából.Ennek kialakításában a könyv praktikus ártalomcsökkentő tanácsokkal is segíti az olvasókat.

Ez a könyv nem igazán tudományos mű. Vállaltan nem az. A szerzők néha igen messze kalandoznak a spiritualizmus ösvényein és olyan megállapításokat tesznek, amelyek tudományosan nehezen alátámaszthatóak. Nem csak bemutatják az őshonos népek kultúráját, világnézetét, lélekkel és gyógyítással kapcsolatos elképzeléseit. A szerzők azokat szervesen beleszőtték saját világnézetükbe. Pszichonauták, a lélek ismeretlen tartományait felfedező utazók maguk is, akik számára az ayahuasca-élmény megélt valóság.

És bár az ayahuasca iránti rajongásukat nem tudják (nem is akarják) elrejteni, azért becsületesen foglalkoznak az árnyoldalakkal is. A kóklerekkel és szélhámosokkal. Az ayahausca-biznisszel. Az ayahuasca-turizmussal, ami a főzet alapjául szolgáló növények teljes eltűnésével fenyeget. Hangsúlyozzák azonban, hogy a probléma nem a szerrel van, hanem az emberiség jelenlegi technikai civilizációjának önpusztításával. Az ayahuasca, ha megfelelően alkalmazzák, a szerzők szerint segíthet az emberiségnek egy emelkedettebb, tudatosabb életforma és szemlélet kialakításában, ami az élvezetek, a hatalom és a profit hajszolása helyett a közösség szolgálatában, a természettel való harmóniában találja meg a létezésünk célját.

A könyvet megvásárolhatod itt!

Sárosi Péter