Az USA újabb 5 államában szavazták meg a kannabisz legalizációját

Forrás

Montanában, Arizonában és New Jersey-ben a rekreációs fogyasztás, Mississipiben csak a gyógyászati felhasználás, Dél-Dakotában pedig a gyógyászati és rekreációs fogyasztás legalizálásáról is szavaztak a polgárok.

A választások előtt az USA 33 államában volt legális a kannabisz gyógyászati, 11-ben pedig a rekreációs fogyasztása. A 2020-as amerikai választások margóján ismét taroltak a kannabisszal kapcsolatos reformok, és a gyógyászati célból legalizáció államok száma 35-re, a rekreációs fogyasztást legalizáló államok száma 15-re emelkedett. A népszavazási kezdeményezések mellett számos állam törvényhozásában is napirenden van a döntés különféle reformjavaslatokról, így talán már az év vége előtt a szám ismét változhat.

Az alábbi térképen nyomon követheted a kanabisz-reformmal kapcsolatos kezdeményezéseket az USA-ban, a pipával jelzett államokban ment át jelenleg a javaslat a népszavazáson!

Forrás: Wikipedia

Arizona 207-es javaslat: 21 éven felüli felnőtteknek legális a kannabisz-fogyasztása, egy felnőtt legfeljebb 6 növényt termeszthet legálisan. Legális üzletekre is engedélyt lehet kiadni, 16%-os forgalmi adóval. A kannabisszal kapcsolatos bűnügyi priuszokat törlik.

Montana I-90: a 21 éven felüliek számára legális a kannabisz birtoklása és fogyasztása. 4 növényig engedélyezett a termesztés. A legális árusításra 20%-os forgalmi adót vetettek ki. A priuszokat itt is törlik.

New Jersey Nyilvános Kérdés 1: a 21 éven felüli felnőttek számára legálissá válik a kannabisz fogyasztása, létrehozza a Kannabisz Szabályozó Testületet, amelynek feladatává teszi a legális kereskedelem szabályozását.

Dél-Dakota A-kiegészítés és 26-os kezdeményezés: 21 éven felüliek számára a kannabisz fogyasztása és 3 növényig való termesztése legálissá válik. Megkezdik a legális kereskedelmi forgalom szabályozásának kialakítását.

Mississippi 1. számú népszavazási javaslat
: a megfelelő betegségben szenvedő betegek orvosi javallatra 2,5 uncia kannabiszt tarthatnak maguknál, ennek beszerzését a Mississippi Egészségügyi Minisztériumnak kell szabályoznia.

Sárosi Péter