Oregon az USA első állama, ami dekriminalizálta minden drog fogyasztását

A szavazók jóváhagyták a 110. népszavazási javaslatot, ami dekriminalizálja a drogfogyasztást és új pénzalapot hoz létre a drogfogyasztók segítésére. A Drogriporter szájbarágója következik.

Az amerikaiak nem csak elnököt, kongresszust és szenátust választanak, de egy sor népszavazási kezdeményezésben is döntenek. Az egyik ilyen az oregoni 110. számú népszavazási kezdeményezés, amely dekriminalizálja az illegális drogok fogyasztását. Ráadásul arról is rendelkezik, hogy a már korábban legalizált kannabiszból befolyó adók egy részét visszaforgassák a függők kezelésébe. A szavazók 67,5%-a szavazott rá igennel, és 37,5%-ra nemmel - így a javaslatból törvény lesz.

De mit is jelent az, hogy dekriminalizáció?

Először is, nem teszi legálissá, tehát törvényessé. A drogfogyasztás tiltott tevékenység marad, ugyanakkor a büntetőjogi szankciókat eltörlik az elkövetőkkel szemben. Tehát szabálysértés marad, de nem bűncselekmény.

Milyen szerekre vonatkozik?

A drogtörvény I-IV. jegyzékébe tartozó összes szerre, így például a kokainra, a heroinra és a metamfetaminra is. A kannabiszt már korábban legalizálták Oregonban (tehát legális kereskedelmi forgalomba is kerül), arra más törvény vonatkozik.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kábítószerek fogyasztása Oregonban eddig A osztályú vétségnek számított, amelyért 365 napig tartó börtönbüntetést lehetett kiszabni. Ezentúl átkerül az E osztályú kihágások kategóriába, amelyért legfeljebb 100 dollár pénzbüntetést lehet kiszabni. Tehát ha egy drogfogyasztó antiszociális módon, másokat zavarva fogyaszt, a rendőrségnek továbbra is lesz lehetősége fellépni vele szemben, de a cél nem a fogyasztók tömeges vegzálása.

Vajon várható, hogy emiatt növekedni fog a drogfogyasztás?

Az ellenzők szerint igen, de ezt az égvilágon semmi nem támasztja alá. Azokban az országokban, ahol a drogfogyasztást dekriminalizálták, nem növekedett a drogfogyasztás, ugyanakkor jelentősen csökkentek a drogfogyasztás ártalmai és a büntető-igazságszolgáltatás kiadásai is. Nézd meg alább a filmünket a portugál dekriminalizációról!

Mennyi többletkiadást spórol meg a dekriminalizációval az oregoni igazságszolgáltatás?

2017-ben Oregon állam rendőrsége 8700 személyt állított elő kábítószer birtoklása miatt. 35 millió dollárt költöttek minden évben arra, hogy drogfogyasztókat kriminalizáljanak. Ráadásul a kriminalizáció aránytalanul sújtotta a kisebbségeket. Bár az afro-amerikaiak körében is hasonlóak a drogfogyasztók arányai, mégis kétszer nagyobb valószínűséggel ítélte el őket a bíró drogbirtoklás miatt. Az őslakók esetében ez az arány ötszörös!

Mire fogják költeni a kannabiszból befolyó adókat?

Létrehozzák a Drogterápiás és Felépülési Szolgáltatások Alapját (Drug Treatment and Recovery Services Fund). A kannabisz-kereskedelemből származó, 11,25 millió dollárt meghaladó adóbevételek ebbe az alapba kerülnek, és az Oregoni Egészségügyi Hatóság fog pályázatokat kiírni belőle drogambulanciák és terápiás intézmények részére.

Miért fontos, hogy többet költsenek kezelésre?

Oregonban nagyon magas az opiát-túladagolások miatti halálesetek száma (126/millió lakos), ráadásul jelenleg a lista végén kullog, ami a drogfogyasztók ellátáshoz való hozzáférését illeti az USA-ban. Ma már tudjuk, hogy megfelelő támogatással még az olyan drogok fogyasztásának ártalmai is eredményesen csökkenthetők, mint a heroin. A függőségből is fel lehet épülni, ehhez pedig sokféle eredményes gyógyszeres és pszichoterápiás módszer létezik. Ez jó az egész társadalomnak és gazdaságnak, hiszen csökken a bűnözés, több ember tér vissza a munkaerőpiacra, családok állnak helyre. A kriminalizáció viszont minden vizsgálat szerint akadályát képezi a kezelésbe jutásnak. Ez a törvény nagyon sok embert segíthet gyorsan ellátásba jutni, hiszen nem csak ezt az akadályt hárítja el, de rendelkezik arról is, hogy az Oregoni Egészségügyi Hatóság által támogatott programoknak a nap 24 órájában elérhető ambuláns szolgáltatást, utcai megkeresést és sorstárs segítő programokat is biztosítaniuk kell. Tehát a szolgáltatók nem ülhetnek a babérjaikon, várva, hogy betévedjen hozzájuk valaki: proaktívan kell megkeresniük azokat, akiknek szükségük van ártalomcsökkentésre, terápiára.

Mi a reform történelmi jelentősége?

A dekriminalizáció nem új dolog, de az USA-ban eddig csak a kannabisz fogyasztását dekriminalizálták állami szinten. Oregon az első állam, amely elismerte, hogy nem csak azon drogok fogyasztóinak büntetése kontraproduktív, amelyeket kevésbé veszélyesnek tartanak, mint a kannabisz. Az olyan veszélyesebb szerek fogyasztóit, mint a heroin, a kriminalizáció rejtőzködésre kényszeríti és csak még mélyebbre löki a társadalmi kirekesztés csapdájába. Az államnak nem a drogfogyasztók kirekesztése, hanem integrációja az érdeke. Történelmi jelentőségű, hogy a törvény áthelyezi a hangsúlyt a büntetésről a támogatásra, ezzel remélhetőleg precedens teremt az ország más államai számára - sőt, számunkra is. Mert jelenleg Magyarországon éppen ellenkező folyamatok zajlanak le: egyre nagyobb hangsúlyt kap az elrettentés és a büntetés, és egyre kevésbé lehet hozzájutni eredményes megelőzéshez és kezeléshez. Tanuljunk Oregontól!

Sárosi Péter