Kannabisz-legalizáció Uruguay-ban: az első évek tapasztalatai

Fotó: Wikipedia

Uruguay 2013-ban döntött úgy, hogy legálissá teszi a kannabiszt - de vajon milyen hatással járt ez a döntés azóta? Az alábbi kis összefoglalónkból kiderül.

2020 decemberében lett hét éve, hogy Uruguay, ez a kis latin-amerikai ország legalizálta a kannabisz fogyasztását és forgalmazását. Így ez lett az első nemzetállam a Földön, ami meglépte ezt.

Az urugay-i modell eltér az amerikai kommersz kereskedelmi modelltől: itt nem engedélyezték, hogy profitalapú nagy cégek uralják a piacot. A kannabisz termesztése és elosztása az ún. kannabisz szociális klubokban történik. 2017 óta pedig 16 gyógyszertárban is megvásárolhatják a betegek a kannabisz alapú gyógyszereket.

Állítólag 7 év alatt még az ember sejtjei is kicserélődnek: elég sok idő ez ahhoz, hogy bizonyos tapasztalatokra szert tehettünk a legalizáció hatásaival kapcsolatban. Bár Uruguay-ban a törvényt csak jóval később hajtották végre teljesen, de az elmúlt évek sok tanulságot hoztak.

Nos, lássuk a számokat!

60 ezer regisztrált

Az ország törvényeinek megfelelően regisztrálnod kell ahhoz, hogy kannabiszt vásárolj az egyik államilag engedélyezett 165 kannabisz szociális klubban. Ezek a klubok gyakorlatilag termesztő/fogyasztói kollektívák, ahol a megtermesztett kannabiszt nem kereskedelmi és profitszerzési alapon szerezhetik be a klub tagjai. 60 ezer polgár regisztrált eddig, a becslések szerint több, mint az összes kannabisz-fogyasztó fele. Ők egy héten maximum 10 gramm füvet vásárolhatnak.

10 milliós éves adóbevétel

Az illegalitás egyik nagy hátránya, hogy a kannabiszból származó bevételek jelentős része bizony bűnözők zsebébe vándorol. Ők Uruguayban 60 ezer vásárlóval lettek szegényebbek. A legális piac ráadásul adóbevételt hoz az államnak a kannabisz exportján keresztül. 10 millió dollár (kb. 2,9 milliárd ft) bevételt jelentett csak 2020-ban! Az export nagy része Ausztráliába, Új-Zélandra és Európába irányul. A becslések szerint a következő 5 évben 50 millió dollár bevételt fog hozni a kannabisz-termesztés, ami 1300 hektáron folyik.

5 ezer új munkahely

Sergio Vázquez, az uruguay-i agrárminiszter szerint a kannabiznisz szektor 5 ezer új munkahelyet teremtett.

A serdülők droghasználata nem növekedett

A kannabisz legális szabályozása ellen felhozott egyik leggyakoribb érv: elszabadítja a droghasználatot a fiatalok körében, és ennek óriási közegészségügyi kárai lesznek. Egy 2018-ban az International Journal of Drug Policy c. szaklapban publikált vizsgálat eredményei szerint azonban a serdülők körében nem következett be jelentős növekedés a legalizációt követően.

A drogbűnözés jelentősen csökkent

2018-ban a Telesur latin-amerikai hírügynökség beszámolt róla, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűnözésben 20%-os csökkenést regisztráltak a legalizáció bevezetése után. Ez jó hír, ugyanis a kis országban a drogbűnözés jelentős problémát okozott, ez volt az egyik fő érv a legalizáció mellett.

Tehát akkor összefoglalnám: jelentős gazdasági bevételek, csökkenő drogbűnözés és nem nőtt a tinédzserek fűfogyasztása. A mérleg eddig erősen pozitív.

Sárosi Péter

HA TETSZETT EZ A CIKK, KÉRÜNK, TÁMOGASD A MUNKÁNKAT! A Drogriporter kizárólag a Te adományaiddal tud fennmaradni.