Kosztya Proletárszkij a Re:Verzión

Február 15 - április 30 között újra elérhető a Re:Verzió oldalán 15 olyan film amely a 2020-as Verzión sikerrel szerepelt. Köztük van a mi rajzfilmünk is, a Kosztya Proletárszkij című animációs dokumentumfilm. A harminc perces filmet három évig készítettük. Rontó Lili grafikusművész kézzel rajzolta a képkockákat, én vágtam és rendeztem a filmet, a zenéjét is ketten szereztük és vettük fel. 

A film trailere:

Az animációs dokumentumfilm viszonylag ritka műfaj, mert nagyon időigényes és drága. Mi ketten a normál költségvetés töredékéért hoztuk létre ezt a filmet, részben közösségi finanszírozás segítségével. Arról, hogy hogyan készült a film, nemrég a Tilos rádió Vosztok című műsorában számoltunk be részletesen Lilivel, a verzió szervezői közül pedig Teszler Tamás beszélgetett velem a filmről

Azért volt szükség arra, hogy rajzfilmben mondjuk el a történetet, mert főszereplője és mesélője, Kosztya Proletárszkij szentpétervári droghasználó és HIV aktivista már nincs életben.2009-ben kaptuk meg Ánya Szarang orosz drogpolitikai aktivista barátunktól a filmünkben használt hangfelvételt, amin Kosztya elmeséli neki a börtönbéli kínzásainak történetét. 10 évet vártunk rá, mire ezt a hanganyagot rajzfilmben el tudtuk készíteni. 

Pár hónappal a diktafonos hangfelvétel rögzítése után Kosztya belehalt abba, hogy a karéliai fegyenctelepen három éven át megtagadták tőle a HIV fertőzésének kezelését. Nem kapott rá semmilyen gyógyszert, az orvosok azt mondták neki azt sem tudják miről beszél. Mindezt 2006-ban.

A börtönorvosoknak fogalmuk sem volt arról, hogy mi az a HIV és miként lehetne kezelni.

A börtönben nem csak megtagadták a gyógyszereket a foglyoktól, hanem válogatott eszközökkel kínozták is a TBC-vel és HIV-vel egyszerre fertőzött, és emiatt úgynevezett "Turbó HIV" körletben elkülönített rabokat. Büntetésképpen, hogy megmutassák ki a főnök, klórral kevert ammóniás vizet öntöttek szét a kis szobába összeterelt rabok lába elé, akik az így keletkező klórgázban fuldokoltak. 

Egy másik alkalommal Kosztyára büntetésképpen gázmaszkot raktak, aminek a végére ammóniás üveget erősítettek, hogy ezt lélegezze sokáig a TBC-s tüdejével. Az oroszországi drog- és börtönhelyzetről, és hogy milyen károkat okoz az embertelen drogpolitikájuk, a Mércén megjelent, a közösségi finanszírozás okán írt cikkemben írtam részletesen.

Kosztya egy szabaduló rabtársának felírta egy szentpétervári AIDS klinika címét egy cetlire. Az őrök ezt megtalálták, és azt hittek valamilyen titkosírás, ezért elkobozták és Kosztyát ammóniás büntetésnek vetették alá.

A filmben Kosztya mellett az édesanyja Irina is megszólal, és arról mesél, miként vált fia heroinfüggővé, és hogyan került végül börtönbe. Vele még 2009-ben Szentpéterváson interjúztunk Sárosi Péter kollégámmal. A film narrációjára Ányát kértem fel, aki az eredeti interjút is készítette.

Ánya Szarang, a film narrátora, aki az interjút készítette Kosztyával

A történet tíz éves, de sajnos nem nagyon veszített az aktualitásából. A börtönhelyzet nem sokat javult oroszországban, a drog és HIV helyzet a teljesen elhibázott politika következtében pedig inkább romlott. A civil szervezeteket külföldi ügynöknek bélyegzik, és hatalmas bírságokat szabnak ki rájuk, ha bármit mernek kábítószerről mondani azon túl, hogy a drog rossz. Tehát minden ártalomcsökkentő információ drog propagandának minősülhet. Idén februártól már börtönbüntetéssel is súlytható Oroszországban az, aki az Interneten "drog propagandát terjeszt".

A drogriporter 17 éve azért dolgozik, hogy ne bántsanak, büntessenek meg vagy alázzanak meg senkit aki tiltott szereket használ. Akinek nincsen problémája a droghasználatával azt hagyják békén, akinek pedig van, az a lehető legjobb segítséget kaphassa meg. A rajzfilmünk azt mutatja be, hogy hova vezet, ha nem így tesznek, és az elsődleges válasz a drogproblémákra a börtön marad.

A filmünk jelenleg fesztiválokon szerepel világszerte. Eddig hét fesztiválon szerepelt sikerrel. A 65. Országos Függetlenfilm Fesztiválon fesztivál fődíjat, a Madridi Emberi Jogi Filmfesztiválon pedig a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat nyertük el. A filmmel kapcsolatban háttéranyagokat, beszélgetéseket, a fesztiválmegjelenések időpontjait itt találjátok.

Most április végéig bárki díjmentesen megnézheti a filmünket a Re:Verzión, csak regisztrálni kell a honlapon hozzá, itt. Ne hagyjátok ki!A film csak Magyarországról érhető el. Ennek az az oka, hogy még nevezzük külföldi fesztiválokra, ahol a világszintű netes hozzáférés probléma lehet.

Takács István Gábor

Ha tetszett ez a cikk...

kérjük, támogasd a Drogriporter munkáját, hiszen mi állami támogatás nélkül, ellenszélben dolgozunk a józan drogpolitikáért!