Pikó András: tarthatatlan, hogy a főváros nem foglalkozik a drogpolitikával

A józsefvárosi polgármester a Drogriporter Café adásában elmondta, hogy új fővárosi drogstratégiára van szükség, aminek a középpontjában nem a büntetés, hanem a segítés áll.

A Drogriporter Café című online beszélgetős műsorunk mai vendége Pikó András, Józsefváros polgármestere, és Könczöl Dávid józsefvárosi képviselő volt. Arról kérdeztük őket, hogy miként látják a jelenlegi droghelyzetet a kerületben, mit tettek eddig és mit terveznek tenni a jövőben.

Pikó elmondta, hogy már 90-es évek óta szívügye a drogpolitika, és már ekkor felháborodott azon, milyen alacsony színvonalú az erről folytatott vita. Szerinte az érintett családok segítése kell, hogy az állam tevékenységének a középpontjában álljon.

Könczöl Dávid szerint az intravénás droghasználat egyértelműen csökkent az elmúlt tíz év során, ezt mutatja a begyűjtött használt fecskendők számában történt drasztikus csökkenés is. A járvány idején azonban a látható utcai drogproblémák súlyosbodtak, a dizájnerdrogok fogyasztása elterjedt.

Pikó tapasztalatai szerint a kerület lakóit megrendítik a drogproblémák, de a többségük azért felfogja, hogy a rendőri szigornál többre van szükség. 

A polgármester szerint azonban a tűcsere programot egyelőre nem tervezik visszahozni a kerületbe, mivel a korábbi politika mérgező hatása miatt jelenleg nincsen lehetőség az értelmes párbeszédre erről a kérdésrőKönczöl szerint a kerület új drogstratégiát készít és átalakította a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot is, amelynek átalakították a szervezeti működési szabályozását, és átláthatóbbá tették a finanszírozást is. A kerület új pályázatokkal próbálja segíteni a helyi civileket abban, hogy támogassák a szerhasználókat. Az idei évre az a terv, hogy a kiemelt közlekedési csomópontokon az utcai szociális megkereső munkát finanszírozzák. A rendőrséggel jó az együttműködés.

Pikó kritizálta a főváros vezetését azért, mert még nem ültek le a civilekkel.Szerinte szükség lenne a civilek által javasolt fővárosi kábítószerügyi egyeztető fórum és fővárosi drogstratégia létrehozására.

Az első év mindig nehéz, de szerinte a második évet már nem vesztegetheti el a főváros ellenzéki vezetése, mert a lakosság a járvány után újra birtokba veszi a köztereket. Az itt lévő ellátatlan hajléktalan drogfüggő emberek ott lesznek - és nem lehet elfordítani a fejünket, mintha minden rendben lenne.
Ha másként nem megy, akkor a közvélemény nyomásával ezt a dolgot be kell ezt indítanunk, mert nincs még egy elpazarolható évünk, fogalmazott. Szerinte a főváros ellenzéki vezetésének a drogpolitika nem csak kockázat, hanem egyben lehetőség is, hiszen mutathatja, hogy egy ilyen nehéz ügyet is képes kezelni. 

Sárosi Péter

Ha tetszett a műsor és a cikk, kérjük, támogasd a munkánkat!