Norvégia dekriminalizálja a drogfogyasztást

A civil szervezetekre hallgat a norvég kormány és megszünteti a drogfogyasztók büntetőjogi üldözését, miközben befektet a kezelésbe és ártalomcsökkentésbe.

Bent Hoie, a norvég egészségügyi miniszter, és Guri Melbi oktatásügyi miniszter február 19-én pénteken jelentették be egy sajtótájékoztatón, hogy a kormány hogyan tervezi megreformálni a drogtörvényeket. A kábítószerek csekély mennyiségben történő tartása és fogyasztása ezután nem lesz bűncselekmény, a terjesztést továbbra is büntetni fogják. Portugál mintára létrehoznak olyan tanácsadó testületeket, amelyek foglalkoznak a drogfüggő elkövetőkkel és segítenek nekik kezelésbe jutni, amennyiben erre szükség van. De a kezelés nem kényszer – a bizottság önkéntes alapon ajánlja fel.

A rendőrség továbbra is átkutathatja a kábítószert birtoklásával gyanúsított embereket, de amennyiben csupán csekély mennyiségű kábítószert birtokolnak, nem indít ellenük eljárást. A csekély mennyiség felső határát is megállapították:

Heroin: 2 gramm
Kokain: 2 gramm
Amfetamin: 2 gramm
GHB, GBL és 1,4-butandiol: 0.5 dl
MDMA: 0.5 gramm
Kannabisz: 10 gramm
Khat: 500 gramm
Receptre kapható gyógyszerek: 15 tabletta

A norvég kormány biztosítja, hogy aki kezelésbe akar bejutni, annak 24 órán belül biztosítani fogják ezt a lehetőséget. Már jelenleg is működnek gyógyszeres helyettesítő (metadon, suboxon) programok, illetve felügyelt drogfogyasztó helyiségek is (olvasd el ezt a jelentést az EMCDDA oldalán). Azoknak a függőknek, akiknél a hagyományos kezelés nem működött, orvosi heroinfelírást is biztosítanak. Ezzel próbálják megakadályozni, hogy az illegális drogpiacon vásároljanak és bűncselekményeket kövessenek el a függőségük miatt. Az ártalomcsökkentő programok ezenkívül belépést biztosítanak a leszokást célzó programokba.

A Drogriporter az ENSZ bécsi ülésén készítette az alábbi filmet a norvég kormány ottani sajtótájékoztatójáról.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a reformban nagy szerepe volt a drogfogyasztók érdekérvényesítő szervezetének, amelyet Arild Knutsen vezet. Mint politikustól szokatlan őszinteséggel kiemelte, sokáig nem hallgatott Arildra, de „neki volt igaza, nekem pedig nem.” A kormány által bemutatott reformot most a parlament elé terjesztik.

Sárosi Péter

HA TETSZETT EZ A CIKK, kérünk, légy a Drogriporter támogató tagja, és segítsd, hogy hasonló cikkeket tudjunk készíteni!