Miért akarják kizárni a turistákat az amszterdami coffee shopokból?

Fotó: Getty Images

Az amszterdami coffee shop tulajdonosok egyesületének vezetőjével beszélgettünk arról, hogy mit gondol a város azon tervéről, ami megtiltaná a külföldieknek a kannabisz-vásárlást.

A COVID-járvány kitörése óta Amszterdam városközpontjára olyan csend telepedett, amit már időtlen idők óta nem tapasztaltak meg a városlakók. A turisták hömpölygő tömege helyett elsősorban a helyiek vannak az utcákon. Ez számos a turizmusból élő vállalkozást érintett nagyon rosszul, többek között az 1978 óta kannabiszt a hatóságok beleegyezésével forgalmazó coffee shopokat is. És mivel az adóbevételek jelentősen csökkentek, sokan azt várhatnák, hogy a város vezetése és lakossága alig várja, hogy vége legyen a kijárási korlátozásoknak és újra megnyithassák a települést a turisták elől.

Ez azonban nem így van. Sokan vannak ugyanis a lakók közül, akik azt mondják, hogy sokkal szívesebben élnek ebben az új, csendesebb Amszterdamban. És bár nem szeretnék teljesen lezárni a várost a turisták elől, de jelentősen korlátoznák és csökkentenék a számukat.
Különösen azokat a turistákat szeretnék távol tartani, akik csak azért jönnek, hogy a Vörös Lámpás negyedben és a coffee shopokban szórakozzanak, és nem a múzeumok és kultúra érdekli őket.Ezért aztán a lakosok petíciójának engedve a város polgármestere elhatározta, hogy kitiltja a külföldi turistákat a coffee shopokból, és a jövőben csak a helyi polgároknak engedi meg, hogy kannabiszt vásároljanak. Szerintük ez az intézkedés, akár csak a Vöröslámpás Negyed áthelyezése a külvárosokba, és az airbnb típusú szállások betiltása központban, majd enyhít a tömeges turizmus nyomásán.

A coffee shop tulajdonosok azonban nem értenek egyet. Szerintük ugyanis az, hogy valaki szeret a coffee shopokban vásárolni, egyáltalán nem jelenti, hogy “alacsonyrendű” turista lenne. Hiszen nagyon sokan vannak, akik egy coffee shopba való betérő után elmennek egy múzeumba is, vagy fordítva.
A coffee shop tulajdonosok szerint az alkohol sokkal durvább hatást gyakorol a város nyugalmára - és az olcsó sör sokkal jobban vonzza a bachelor partizó, Budapesten is jól ismert brit hordákat, mint a coffee shopok.A kannabisz ugyanis az alkohollal ellentétben nem okoz erőszakos, harsány viselkedést.

A Drogriporter Café angol nyelvű adásában erről a kérdésről beszélgettünk Joachim Helmsszel, az Amszterdami Coffee Shop Tulajdonosok Egyesületének vezetőjével. Aki maga is coffee shop tulajdonos, ezenkívül kutató és aktivista is, aki népszerű YouTube csatornát indított a kannabisz kultúrtörténetének bemutatására. Eredetileg szerettük volna megszólaltatni a konzervatív városi politikusok közül valakit, de hiába: nem vállalták a műsorban való szereplést.

167 coffee shop van Amszterdamban, körülbelül 500 van egész Hollandiában. A legtöbb a kisebb kategóriába tartozik, amelyek a külvárosban csak helyieket szolgálnak ki. Helms szerint az lenne a jó megközelítés, ha nem a problémát, hanem a probléma megoldását látnák a coffee shopokban. Az olyan egyoldalú intézkedések, mint a turisták kitiltása, csak a feketepiacnak fognak kedvezni. Azokban a városokban, ahol hasonló tilalmat bevezettek korábban, utcai dílerek jelentek meg, akik nem csak füvet árultak feketén, de egyéb, esetenként veszélyesebb drogokat is.

Nagy probléma, hogy a kannabisz, a közhittel ellentétben, nem legális Hollandiában. A coffee shopok a jelenlegi szabályozás szerint illegális úton, a hátsó ajtón át szerzik be azt a füvet, amit aztán árulnak. Így aztán hiányzik a minőségbiztosítási és fogyasztóvédelmi rendszer is. 2017-ben a kormány egyes városokban kísérleti jelleggel legális kannabisz-ültetvények létrehozásáról rendelkezett. Ezek azonban még csak az előkészítés fázisában vannak.

Helms szerint azoknak a magyar turistáknak, akik Amszterdamba szeretnének látogatni a határzár feloldása után, nem kell attól tartaniuk, hogy hirtelen kitiltják őket a coffee shopokból. A jogszabályok módosítása ugyanis még hosszú ideig elhúzódhat.

Azokkal az országokkal szemben, ahol a kannabiszt olyan üzletekben lehet megvásárolni, ahol fogyasztani nem lehet, Helms a holland coffee shop modellt jobbnak tartja. Szerinte ugyanis a coffee shopok közösségi hellyé válhatnak, és ennek hozzáadott értéke van a kannabisz otthoni fogyasztásához képest.

Sárosi Péter