Svájc legális kísérleti kannabisz-boltokat indít

Fotó: wiki

A Svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal (Bundesamt für Gesundheit, BAG) bejelentette, hogy május 15-én kísérleti jelleggel programot indít a kannabisz legális forgalmazására. A program egészen 2031 májusáig meghosszabbítható.

A svájci parlament 2020 szeptemberében fogadta el azt a törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi, hogy az ország kísérleti jelleggel programokat indítson a kannabisz legális szabályozásának tesztelésére. Azért van szükség erre, mivel az ország is aláírója a nemzetközi kábítószer-egyezményeknek, amelyek csakis tudományos és gyógyászati célból teszik lehetővé a kannabisz törvényes forgalmazását. Így ezek a programok gyakorlatilag tudományos kísérletként fognak zajlani.

A törvény a BAG-ot bízta meg azzal, hogy dolgozza ki a szabályozás részleteit. A március 31-én közzétett anyag szerint a kísérleti programok létrehozásáról az egyes önkormányzatok dönthetnek, ezeket egyenként 5 évre indíthatják el, majd további 2 évre meghosszabbíthatják. A programok során a résztvevők egészségügyi állapotát is monitorozni fogják. Az egyes programok maximum 5 ezer fogyasztót foglalhatnak magukban. A kannabisz forgalmazása állami engedéllyel rendelkező boltokban fog történni.

A boltok csak olyan személyeknek adhatnak el a termékükből, akik már korábban is fogyasztottak kannabiszt, és akik az adott kantonban rendelkeznek bejelentett lakcímmel (tehát külföldieknek nem). A vásárlók számára az állam szintén engedélyt fog kiállítani a programban való részvételről, és csak ennek birtokában vásárolhatnak.

Ami a termesztést illeti, a kannabiszt a svájci törvényekben az organikus növénytermesztéssel kapcsolatosan meghatározott feltételeknek megfelelően termeszthetik engedéllyel rendelkező cégek. Csak különleges esetben fogják engedni, hogy a kannabiszt külföldről importálják - amennyiben a hazai cégek nem képesek kielégíteni a keresletet.

A forgalmazott kannabisz THC tartalmát 20%-ban maximalizálták. Semmilyen forgalmazott termék egysége nem tartalmazhat többet, mint 10mg tiszta THC. Mind nyers virágzatot, mind pedig ehető termékeket forgalomba lehet majd hozni. A csomagolásnak azonban gyermek-biztosnak kell lennie és fel kell tüntetnie a kannabinoid-tartalmat, illetve az egészségügyi kockázatokat.

Ezzel Svájc lesz az első európai ország, ahol a kannabiszt legális keretek között fogják forgalmazni felnőttek számára. Hiszen a holland coffee shopok (lásd filmünket) és a spanyol cannabis social club-ok (lásd itt) csak a megtűrt kategóriában, a szürkezónában működnek, de nem számítanak legálisnak. Luxemburg, az első európai nemzetállam, ami bejelentette, hogy teljesen legálissá tenné a kannabisz forgalmazását, eddig még nem állt elő a konkrét törvénytervezettel.

Sárosi Péter

Szeretnél több hírt olvasni a drogpolitikai reformokról? Kérlek, támogasd a Drogriportert!