Keresztyén drogambulanciát fúrna meg a Fidesz

Fotó: Drogriporter

Aki azt hitte, a józanságot promótáló keresztyén kávézót a Fidesz majd nem próbálja meg éppen úgy elüldözni a Józsefvárosból, mint annak idején a tűcserét, tévedett.

A Fidesz egy Facebook posztban tiltakozott az ellen, hogy az ellenzéki vezetésű józsefvárosi önkormányzat támogatja a Teleki téren "drogrehabilitációs intézet" megnyitását. Szerintük a helyiek nem tudnak "egy újabb ellátóval járó terheléssel" együtt élni.

A hírt átvette a kormánypárti sajtó is. A Magyar Nemzet újságírója egyenesen arról ír:

"egy lépésre került Józsefváros attól, hogy Pikó András visszahozza a közbiztonságot veszélyeztető tűcsereprogramot."

Ami azért is különös, mivel a cikk a későbbiekben idézi a Drogriporter Café Pikó Andrással készített beszélgetését (lásd alább), amiben a polgármester egyértelműen elmondta, hogy NEM tervezi a közeljövőben a tűcsere program újraindítását. Éppen azért, mert a Fidesz olyan közhangulatot gerjesztett a kerületben, ami ellehetetlenítené a program működését.

Ami ellen a Fidesz tiltakozik,
az nem is tűcsere, és nem is holmi "liberális" civil szervezet ártalomcsökkentő szolgáltatása - hanem a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának programja!Amely szervezetről egyébként korábban éppen a Magyar Nemzet írt elismerő cikket "Kávézóban harcol a drogok ellen a Református Egyház" címmel.

Se nem tűcsere, se nem drogrehab

A fogalmak tisztázása végett fontos leszögezni, hogy a Fidesz Facebook posztjában megfogalmazott állítás, amit aztán a kormánypárti lapok is kritikátlanul átvettek: nem igaz. Ugyanis
senki sem akar "drogrehabilitációs intézetet" nyitni a Teleki téren. Az ugyanis bentlakásos intézményt feltételezne, ahol a terápiás közösségbe felvételt nyert kliensek vesznek részt hosszú hónapokig tartó terápiás programban.

A drogpolitika terén közismerten konzervatív nézeteket képviselő Erdős Eszter által vezetett MRK KIMM működtet ilyen központot. De nem Budapesten, hanem Ráckeresztúron, mégpedig már évtizedek óta. Az ilyen terápiás intézmények ugyanis rendszerint kisebb településeken helyezkednek el, távol a nagyváros zavaró ingereinek közegétől. Hiba lenne ilyen intézményt nyitni a Teleki téren.

A szervezet nem drogrehabot, hanem egy T7 néven futó nappali és közösségi ellátóteret szeretne létrehozni a Józsefvárosban. Illetve egy ahhoz illeszkedő, józan rekreációs programokat kínáló kávézót, az Adna Café-t.Ez utóbbi fog helyet kapni a józsefvárosi önkormányzat által biztosított bérleményben. Ez utóbbinak egyébként az egyik fő küldetése: drogmissziós események szervezése.
Olyan sorosista szervezetekkel együttműködve, mint például a Református Szeretetszolgálat (!), illetve olyan elfogult liberális ideológiát terjesztő médiával, mint amilyen a Mária Rádió (!).A T7 célja a tájékoztatás, a hivatalos ügyek intézése (az önkormányzattal együttműködésben), szabadidős programok szervezése (mint például a, horribile dictu, olvasás!), a szakellátásokhoz való hozzáférés segítése, munkakeresésben való segítség. Lehetőség lesz egyéni és csoportos terápiára, esetmunkára, családi konzultációra. És önszerveződő csoportok támogatására.

A betérők, akik gyakran igen rossz körülmények között élnek, lehetőséget kapnak a tisztálkodásra, ruhájuk tisztítására is.

Ezenkívül a súlyosabb függőséggel küzdő embereket motiválják abban, hogy bejussanak a ráckeresztúri drogterápiás otthonba, ahol segítenek nekik az életük újrakezdésében. Ráadásul mindezt spirituális, mi több, kimondottan keresztyén szellemiségben. Ami ellen a lépten-nyomon a kereszténységre hivatkozó politikai kurzusnak nem igen lehet bármi kifogása.

Pikó András polgármester a Facebookon reagált a Fidesz vádjaira.
"A Fidesz ahelyett, hogy segítené és építené a helyi közösségi-civil-szakmai hálózatot, megbélyegzi és támadja azokat az egyházi és civil szakmai szervezeteket, önkormányzatokat, amelyek helyettük végeznék a dolgukat és végrehajtanák a semmibe vett drogstratégiát," írta.Leírta azt is, hogy az érintett szervezet és a helyi társasházi képviselők bevonásával egyeztetést kezdeményez az új ellátóhellyel kapcsolatban. 

Drogpolitika helyett struccpolitika

Aki a Józsefvárosban él,
annak nyilvánvaló, hogy a drogfüggőség és az alkoholizmus nem valami olyan probléma, amit más kerületekből importálni kell.A helyi lakosság körében igen nagy számban vannak szerhasználati problémákkal küzdők. És éppen a helyi lakosságnak fűződik hozzá a legnagyobb érdeke, hogy ezekkel az emberekkel valaki foglalkozzon. És támogassa őket a felépülésben.

A Fidesz régebben azzal a hamis váddal űzte el a tűcserét a Józsefvárosból, hogy az "odavonzotta" a drogfogyasztókat és hozzájárult a fecskendők szétdobálásához. Pedig több használt tűt gyűjtött be, mint amennyit kiosztott. Azzal is vádolta őket, hogy "csak tűt osztogatnak" ahelyett, hogy segítenének a drogfüggőnek a leállásban. A Kék Pont persze szíves-örömest nyitott volna egy komplex drogambulanciát, ami nem csak a tűzoltást szolgálja - ha kapott volna rá támogatást. Nem kapott.

Most itt egy egyházi intézmény, aminek megvan a támogatása. Nem tűcserét nyit, hanem a józanság promócióját szolgáló kávézót. De a Fidesznek ez sem jó - őket is elüldöznék.

Ebből egyre inkább az körvonalazódik, hogy valójában
minden olyan kezdeményezéssel bajuk van, ami emberként segítené, és nem bűnözőként üldözné a drogfüggőséggel küzdőket. A lényeg: ne legyenek itt. Szívódjanak fel a betonba. Szivárogjanak el a csatornába. Csak ne legyenek itt - sőt, ne legyenek sehol.Úgy tűnik, ezt jelentette a Fidesz számára, amikor 2013-ban meghirdették a "drogmentes Magyarország" célját. Egy olyan országot, ahol a drogfüggők ott vannak, csak éppen nem veszünk róluk tudomást. Vagy ha mégis, akkor nem abban segítjük őket, hogy felépüljenek - hanem abban, hogy még jobban leépüljenek. 

Sárosi Péter