Megreformálnák a cseh drogtörvényt

Fotó: wiki

A cseh Alkotmánybíróság éppen akkor jelentette be, hogy a Büntető Törvénykönyv kábítószeres szakaszainak egy része alkotmányellenes, amikor parlamenti képviselők és civil szerveztek javaslatot nyújtottak be a parlament elé a megreformálásáról.

Az alkotmánybírák szerint a Büntető Törvénykönyv kábítószerrel kapcsolatos szakaszai nem fogalmaznak elég világosan azzal kapcsolatban, hogy mikor számít bűncselekménynek a kannabisz és a varázsgomba birtoklása.

A Chrudim-i Kerületi Bíróság azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a Büntető Törvénykönyv jelenleg homályosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy milyen mennyiségtől számít bűncselekménynek a kannabisz és a varázsgomba birtoklása. A cseh alkotmány 39. cikkelyének 1. paragrafusa előírja, hogy csakis a törvény rendelkezhet arról, hogy mi számít bűncselekménynek.

Ezzel szemben a cseh Büntetőtörvénykönyv nem határozza meg pontosan, hogy mi számít "csekély mennyiséget meghaladó" mennyiségnek, ami fölött már bűncselekménynek minősül a kábítószerek birtoklása (ez alatti mennyiség esetén szabálysértés). Ezt a kormány által kiadott rendelet teszi meg. A rendelet szerint a 0,3%-nál több THC-t tartalmazó kannabisz növény esetében 5 tő a csekély mennyiség felső határa, míg a leszüretelt növénynél a THC tartalmat is be kell vizsgálni. Az alkotmány szerint azonban rendelet azonban nem határozhat arról, mi a bűncselekmény

A cseh Alkotmánybíróság májusi 5-én közzétett döntésében helyt adott a Chrudim-i Kerületi Bíróság keresetének, és megsemmisítette a Büntető Törvénykönyv 3. paragrafusának 289. bekezdését. Pavel Šámal alkotmánybíró a sajtónak azt nyilatkozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a törvényt ezután nem lehet végrehajtani, hiszen a cseh esetjog ebben a tekintetben elég útmutatást ad a bíróságoknak abban a tekintetben, hogy miként kell megállapítani a csekély mennyiség felső határát.

Így a csekély mennyiség felső határát eseti alapon, szakértői vizsgálattal fogják megállapítani. Ennek során a rendőrség kiszárítja a lefoglalt kannabisz növényt, és ennek bevizsgálásával határozzák meg a bűnügyi szakértők annak a THC tartalmát.

Eközben az Egészségügyi Minisztérium a parlament alsó háza elé benyújtotta azt a javaslatcsomagot, ami több ponton is módosítaná a Büntető Törvénykönyvet, és annak kábítószeres szakaszait. Ezeket számos civil szervezet is támogatja.

A 8222. számú módosítási javaslat szerint például
a kannabisz csekély mennyiségben történő feldolgozását teljesen kivenné a BTK hatálya alól.Jelenleg a csekély mennyiségben történő termesztés nem minősül bűncselekménynek, de a növény feldolgozása igen. És ez alapján gyakran börtönbüntetést szabnak ki termesztőkre. A módosítás ennek vetne véget.

Egy másik módosítási javaslat, a 8212. számú engedélyezné a felügyelt drogfogyasztói helyiségek létesítését, ahol a droghasználók a saját magukkal hozott szereket egészségügyi és szociális dolgozók felügyelete mellett fogyaszthatnák el, steril körülmények között, ezáltal megelőzve a túladagolásos haláleseteket és fertőzéseket. Szintén engedélyezné a módosítás a drogbevizsgáló programok működését a szórakozóhelyeken és fesztiválokon. Ezek a programok a mérgezések és túladagolások megelőzését szolgálják azáltal, hogy a fogyasztók névtelenül bevizsgáltathatják az általuk feketén vásárolt kábítószerek hatóanyagtartalmát.

Cseh szakemberek a Drogriporternek beszámoltak arról, hogy a módosító javaslatokat május 13-án tárgyalta a Parlament Egészségügyi Szakbizottsága, de a döntést elhalasztotta. A civilek abban reménykednek, hogy még a választások előtt sikerül szavazásra bocsátani a kérdést.

Sárosi Péter

Ha szeretnéd, hogy több hasonló cikket írjunk a drogpolitikai reformokkal kapcsolatban, kérünk, támogasd a Drogriporter!