Szijjártó esete a német rendőrséggel

Német rendőrök és magyar szurkolók a Németország-Magyarország meccs előtt Münchenben 2021. június 23-án.Fotó: TOBIAS HASE/dpa Picture-Alliance via AFP

A külügyminiszter facepalm díjas műhisztije a müncheni szurkolók ügyében több szempontból is öngól.

Nehéz ugyanis szemforgatás nélkül olvasni, amikor Szijjártó Péter moralizálni kezd azon, hogy a magyar szurkolók "szokatlanul és megdöbbentően ellenséges, inkorrekt hozzáállást tapasztaltak a bajor hatóságok részéről. Gátlástalan és aljas politikai körítést vittek a meccs köré azok, akik sokszínűségről, elfogadásról, demokráciáról, liberális értékrendről beszélnek."

Nem csak azért, mert a magyar kormány mindent elkövetett azért, hogy a focit a panem et circenses (cirkuszt és kenyeret) elv jegyében átitassa saját mérgező nacionalista és homofób politikai ideológiájával - ami a magyar szurkolók viselkedésén is követhető volt. És mert folyamatos izzadtságszagú erőfeszítéseket tesz arra, hogy kiterjessze a Brüsszel elleni "szabadságharcát" a sport világára is.

Hanem azért is öngól ez, mert a müncheni eset éppen azt igazolja, hogy a német hatóságok arányosabban járnak el, mint magyar kollégáik.A 444.hu által kikért adatok alapján tudjuk, hogy legalább egy magyar szurkolót a német rendőrök kizárólag kannabisz birtoklása miatt állították elő. Ha Szijjártó úr összeegyeztethetetlennek tartaná a sokszínűséggel, demokráciával és liberális értékrenddel, hogy fűszívókat vigyen el a rendőr - hát én teljes mellszélességgel kiállnék mellette. Szerintem sem szabadna büntetni a drogfogyasztókat.
De vajon ha Szijjártó úr ilyen igazságtalannak tartja, hogy egy fociszurkolót fű miatt előállítanak, miért nem szólal fel a több ezer fiatal miatt, akit idehaza csekély mennyiségű fű miatt állítanak elő?Azért, mert ő természetesen nagyon is büntetné azokat a honfitársait, akik drogot birtokolnak (kivéve persze, ha NER-es haverjairól van szó, akik megúszhatják a különféle bizarr kalandjaikat is következmények nélkül). A jelenlegi magyar kormány a drogfogyasztás szigorú büntetésében hisz, amit a Büntető Törvénykönyv szigorításával is kifejeztek 2013-ban. 

Németországban a csekély mennyiségű fű személyes használat céljából történő tartása (sajnos) szintén bűncselekmény - de mindenféle szankció kiszabása nélkül megszüntetik az eljárást és elengedik az elkövetőt (ez történhetett az előállított szurkolóval is). Magyarországon viszont elterelésre, pártfogó felügyelőhöz való járásra kötelezik, és a végén ráterhelhetik a gyakran több százezres bűnügyi költségeket is.

Szóval nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fél gramm füvet birtokoló delikvens szigorúbb eljárásban részesült volna, ha idehaza kapják el a rendőrök. Németországban jelenleg is nagy viták zajlanak a drogtörvények reformjáról, és mivel az ellenzéki pártok szinte mind (FDP, SPD, Linke, zöldek) a dekriminalizáció mellett állnak, a következő választás után komoly változások várhatók ezen a téren.

Ami pedig a többi, a bajor rendőrök által előállított szurkolót illeti, az ő cselekedeteikhez a német rendőrök és ügyészek valóban szigorúbban állnak hozzá. Így például nem nagyon türelmesek a kisebbségek ellen az utcán uszító agresszív tömeggel szemben.

Valahogy megfekszi a gyomrukat a náci karlendítés, a tetovált SS szimbólumok használata - biztos a történelem teszi. És valószínűleg az sem segített, hogy szurkoló honfitársaink azt üvöltötték torkuk szakadtából, hogy "buzi németek". Meg hogy az egyik szurkoló üveget dobott rájuk. Ezek a német rendőrök már csak ilyen érzékeny népek na, nehezen viselik az ilyen erőszakos bunkókat.Természetesen lehet értelmes vitákat folytatni arról, hogy a liberális értékrenddel vajon összefér-e a tartalom alapú vélemény-korlátozás, például egy SS szimbólum tilalma. Sokak szerint nem.

De a miniszter ebben az ügyben sem szólhat egy szót sem, hiszen ismét éppen az ő kormánya támogatja az önkényuralmi jelképek használatának büntetését.

Az persze más kérdés, hogy a drogfogyasztók vegzálásához képest jóval kisebb lelkesedéssel lépnek fel a magyar rendőrök a szélsőjobboldallal és fociultrákkal szemben.

Ami viszont vitán felül áll, hogy Szijjártó állításával ellentétben a sokszínűség, a liberális értékek és az elfogadás nem csak kizárja, de egyenesen szükségessé teszi a határozott fellépést azokkal szemben, akik származás, nemi identitás vagy szexuális orientáció alapján hátrányosan megkülönböztetik a honfitársaikat.

Mert ahogy arra már Karl Popper filozófus is rámutatott, a tolerancia paradoxona az, hogy nem lehetünk toleránsak az intoleranciával - máskülönben az egész demokráciának búcsút intetünk.Ha valamit, akkor ezt a leckét a németek jól megtanulták. A magyarok még kevésbé.

Ha tetszett ez az írás, kérjük, támogasd a Drogriportert!