Vajon igaz-e a kapudrog elmélet?

Fotó: Drogriporter

A Drogriporter új tanulmánya utánajárt annak, hogy valóban "keményebb" drogok fogyasztásához vezet-e a kannabisz. Röviden: nem igazán.

A kapudrog-elmélet, miszerint a kannabisz fogyasztása egyéb szerek fogyasztáshoz vezet, időről-időre felbukkan mind a nemzetközi kutatásokban, mind a médiában és a közbeszédben. A Drogriporter tanulmánya most megpróbál tiszta vizet önteni a pohárba - és betekintést nyújt a kapudrog-elmélettel kapcsolatos szakirodalomba és tudományos vitákba.

Rövid összefoglaló:

  • Laboratóriumi állatkísérletekkel bizonyították, hogy a korábban kannabinoidokkal injekciózott rágcsálók hajlamosabbá váltak később egyéb drogokat, például kokaint vagy opiátokat, adagolni maguknak. Kétséges azonban, hogy az állatkísérletek eredményeiből milyen következtetéseket lehet levonni az emberi droghasználatra.
  • Az ember droghasználata társadalmi jelenség (is), így számos kulturális és társadalmi tényező befolyásolja. Így például a feketepiac, amelyen egyaránt hozzáférhet kannabiszhoz és egyéb szerekhez.
  • A legtöbb országban megfigyelhető, hogy az egyéb kábítószereket, például opiátokat és kokaint fogyasztó emberek korábban kannabiszt is fogyasztottak. Minél korábban kezdte valaki a kannabiszt fogyasztást és minél intenzívebben használt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy később más szerekhez is nyúlhat. Ez azonban nem jelent feltétlenül ok-okozati kapcsolatot.
  • A kannabisz fogyasztók azon kisebbsége, akik később problémás opiát- vagy kokain-fogyasztókká válnak, számos egyéb szempontból is eltérnek a többségtől.
  • A kapudrog-elméletnél meggyőzőbb magyarázattal szolgál a jelenségre az ún. közös befolyásoló tényezők (common liability) elmélet. Ez megpróbálja azonosítani azokat a közös tényezőket, amelyek a korai intenzív kannabisz-fogyasztás és a később egyéb szerhasználat mögött állnak.
  • A drogpolitikai vizsgálatok nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a kevésbé szigorú kannabisz-szabályozás feltétlenül az egyéb szerek használatának nagyobb terjedéséhez vezetne.

    A teljes tanulmányt elolvashatod a Drogriporter oldalon - kattints ide!

    Ha fontosnak tartod a hasonló ismeretterjesztő-tájékoztató munkát, akkor légy Te is a Drogriporter Támogatója!