Hogyan tépsz be? - a Globális Drogvizsgálat tudni szeretné

A világ legnagyobb drogokkal kapcsolatos online kérdőíves vizsgálata, a Globális Drogvizsgálat (Global Drug Survey) idén is szeretné tudni, milyen drogokat fogyasztasz, milyen gyakran, miért és hogyan.

Az évente megismételt Globális Drogvizsgálat immár 10 éves, a 2021 elején gyűjtött adatokon alapuló eredmények hamarosan megjelennek. Az első vizsgálat óta 900 ezer ember vett részt a GDS-ben, és idén a kutatók szeretnék átlépni a bűvös 1 milliós számot. A kérdőívet 10 nyelvre fordították le, tavaly 25 országban ért el embereket.

KATTINTS IDE ÉS TÖLTSD KI A GLOBÁLIS DROGVIZSGÁLAT 2022 KÉRDŐÍVET!

A GDS 2022-es vizsgálat februárig várja a kitöltőket, és idén különleges, izgalmas témákat érint. Így például kíváncsiak arra, mit gondolnak a résztvevők a drogok jogi-politikai szabályozásáról: támogatják-e a szigorú tilalmat, vagy esetleg szeretnék eltörölni a drogfogyasztók büntetését? És vajon milyen hatással van a fogyasztásodra az, hogy a kábítószerek használatát tiltja a törvény?

Ezzel a vizsgálat azokra a tudományos közösségben is erősödő hangokra kíván reflektálni, amelyek megkérdőjelezik a szigorú tiltó drogtörvények eredményességét és igazságosságát. Így például a The Lancet, a British Medical Association, a Royal Society for Public Health és az amerikai drogkutatás hivatalos fellegvára, a NIDA.

Szintén új téma a pszichedelikumok és a szexualitás összefüggéseit vizsgáló rész, ami azt szeretné megtudni, hogy vajon ezek a szerek milyen szerepet játszanak az emberek közötti intimitásban.

A kérdőívben ezenkívül rákérdeznek még az illegális dohánytermékek, illetve az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek fogyasztására is.

Mint mindig, a kérdőív kitöltése most is teljesen önkéntes és teljesen névtelen: a kutatók nem gyűjtenek olyan adatokat, amivel bárki beazonosíthatóvá válna, beleértve az IP címeket is. És bár a kérdőív kitöltése akár 20 percet is igénybe vehet, nem kell egyszerre kitölteni: bármikor félbe lehet hagyni, elmenteni a válaszokat, aztán folytatni egy alkalmas időben.