Felügyelt drogfogyasztói szobák nyíltak New Yorkban

Fotó: drogriporter

Két olyan helyiség nyílt Manhattanben, ahol a drogfogyasztók a saját magukkal hozott drogot képzett személyzet felügyelete mellett fogyaszthatják el, ezáltal megelőzve a fertőzéseket és túladagolásos haláleseteket.

Az opiát túladagolásos halálesetek járványszerű terjedése az egyik legsúlyosabb közegészségügyi probléma Észak-Amerikában, amiről sokat lehetett olvasni a sajtóban (mi is írtunk róla). Kevesebbet cikkezik a média arról, hogy milyen úttörő ártalomcsökkentő programokat fejlesztenek ki a halálesetek megfékezésére. Ilyenek például a felügyelt drogfogyasztói helyiségek, amelyek higiénikus környezetet és steril eszközöket biztosítanak az utcai droghasználók számára ahhoz, hogy beadják a magukkal hozott szereket. Kanadában már több ilyen program működik, a szigorúbb drogpolitikával rendelkező Egyesült Államokban azonban eddig csak illegális, underground jelleggel működtek ilyen helyiségek.

A két új - és az USA-ban a két első törvényes - felügyelt drogfogyasztói szoba közül az egyik East Harlem, a másik Washington Heights környékén található, és korábban is mint tűcsere programok üzemeltek. Dr. Dave A. Chokshi, a város egészségügyi biztosa szerint a programoktól azt remélik, hogy sikerül a segítségükkel visszaszorítani a túladagolásos haláleseteket - hiszen New Yorkban minden negyedik órában valaki életét veszti drogtúladagolás miatt.

A New York Times beszámolója szerint

az első hivatalos nyitvatartási napon 72 kliens vette igénybe a két programot összesen, és a személyzet máris két túladagolásnál avatkozott be - és mentette meg az emberek életét.

MIT MOND A TUDOMÁNY?

Bár több, mint száz ilyen helyiség működik világszerte, eddig még egyetlen halálesetet sem regisztáltak bennük. Egy a New England Journal of Medicine-ben 2020-ban publikált kutatás egy hatóságilag el nem ismert felügyelt drogfogyasztói helyiséget vizsgált 2014 és 2019 között. A kutatók szerint 10 ezer injektálásból 33 végződött túladagolással, de mindegyik esetben sikerült megmenteni a fogyasztók életét. Egy idén publikált szisztematikus irodalmi áttekintés 22 kutatás alapján azt találta, hogy a felügyelt drogfogyasztói szobák jelentősen csökkentették a túladagolásos haláleseteket, miközben nem növelték a környező utcákban a garázdaságot és bűncselekményeket. Az egészségügyi személyzet ugyanis azonnal be tud avatkozni, ha valaki túladagolja magát, és beadják neki a naloxont - ami egy opiát antagonista, tehát blokkolja azokat a receptorokat az agyban, amelyek az olyan drogok hatásaiért felelnek, mint a heroin vagy a heroinnál jóval potensebb fentanil-származékok.

Nézd meg alább a Drogriporter dokumentumfilmjét a vancouver-i Insite-ról!

New York most leköszönő polgármestere, Bill de Blasio még 2018-ban kezdett el kampányolni a felügyelt drogfogyasztói szobák mellett, és vezetésének utolsó heteiben hozta meg a döntést a két program megnyitásáról. Közleményében hangsúlyozta, hogy “évtizedek kudarcai után most végre egy okosabb megközelítésre nyílik lehetőség.” Arra kérte ezenkívül a hatóságokat, hogy ne zavarják meg a felügyelt drogfogyasztói szobák működését. A város öt ügyésze közül négy (Michael McMahon Staten Island körzeti ügyész kivételével) támogatja az ártalomcsökkentő programokat, akárcsak az új polgármester, Eric Adams.

Országos szinten a túladagolásos halálesetek száma 100 ezerre nőtt a 2021 áprilisát megelőző 12 hónapban, ami 30%-os növekedést jelent egy évben. New Yorkban 2020-ban 2 ezer ember veszítette életét drogtúladagolásban. Csak 2021 első három hónapjában 600 túladagolásos halálesetet regisztráltak. A halálesetek túlnyomó többségéért a feketepiaci fentanil és származékai felelősek, olyan szintetikus opiátok, amelyek potenciája sokszorosa a heroinénak. Bár a válság a 90-es években és a 2000-es évek elején még összefüggött az opiát-alapú fájdalomcsillapítók túlzott felírásával, azóta már szinte kizárólag a feketepiac generálja.

Ha fontosnak tartod a hiteles tájékoztatást a drogokról és ártalomcsökkentésről, kérjük, támogasd Te is a Drogriporter munkáját - minket nem támogat az állam, sem közpénz jellegét elvesztett közpénzből működő fantomalapítványok!