Az EU Bizottság az Európai Bíróság elé citálja Magyarországot a gyógyászati kannabisz ügyében

A Bizottság kifogásolja, hogy a magyar kormány leszavazta az EU közös álláspontját, amely a kannabisz gyógyszerként való felhasználásának megkönnyítéséről szólt.

Mint ahogy a Drogriporteren korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság két évvel ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, amiért az EU közös álláspontjával szemben nem szavazta meg a kannabisz gyógyászati alkalmazását támogató határozatot az ENSZ Kábítószerügyi Közgyűlésén. A kötelezettségszegési eljárás most új mérföldkőhöz érkezett: a Bizottság mai sajtóközleményéből az derül ki, hogy a Bizottság nem találta kielégítőnek a kormányzat magyarázatát a különszavazás indoklására, ezért aztán az Európai Bírósághoz utalja az ügyet.

Így tehát most a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság fog döntést hozni arról, hogy vajon Magyarország megszegte-e az EU szerződésben foglalt kötelezettségeit. Amennyiben a kormány még az EU Bíróság elítélő határozata ellenére sem szünteti meg a jogsértést - és nem teszi meg a megfelelő intézkedéseket, akkor a Bíróság szankciókat szabhat ki. Ez leginkább pénzbüntetést jelent. Így tehát természetesen a magyar adófizetőknek kell kifizetniük a kormányzat jogsértő magatartásának árát.

A magyar kormány által meg nem szavazott közös álláspont arról szólt, hogy a gyógyászati kannabisz felhasználását tegyék lehetővé az ENSZ tagállamok, és sorolják át a kannabiszt a nemzetközi egyezmények egy olyan jegyzékébe, amelyek tiltottak ugyan, de az orvosi alkalmazásuk lehetséges. A kormány képviselője, Dancs Ferenc az ENSZ Kábítószerügyi Közgyűlésén zavaros logikájú érveléssel az illegális kannabisz-fogyasztás növekedésére hivatkozva szavazta le a javaslatot, holott a szavazás kizárólag a legális, gyógyászati célú felhasználásról szólt. Magyarország ezzel Oroszországgal és Kínával került közös állásopontra és szavazott együtt az EU ellenében.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.